• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 artikelen

8 oktober 2018

Tonijnsalade met mierik

Of ik niet eens wat ideeën kon aandragen voor broodbeleg, mailde een lezer. Toen ik het ging nakijken, kon ik hem meedelen dat ik in de loop der tijd in mijn kookrubriek in Trouw al jam, bietenpuree, sandwichspread, paprikaspread, makreelrillettes, pindakaas, nutella en hummus heb getackeld. En dan vergat ik nog de eiersalade en kip-kerriesalade. ‘Dus ik ben geloof ik even door mijn broodbeleginspiratie heen’ schreef ik hem. Maar dat is natuurlijk onzin, want na één luttel bezoek aan de supermarkt zit ik altijd weer vol nieuwe ideeën. Want je stuit er op de gekste dingen.

Uit een bakje: Johma Tonijnsalade met wasabi-smaak
34% gekookte tonijn, plantaardige oliën (koolzaad, zonnebloem), water, suiker, 4% mierikswortel (bevat sulfiet), natuurazijn, augurk, eigeel, specerijen, zout, wortelextract, doperwtenextract, verdikkingsmiddelen (guarpitmeel, xanthaangom), zuurteregelaar (natriumacetaten), gistpoeder, conserveermiddelen (kaliumsorbaat, natriumbenzoaat), gemodificeerd zetmeel, voedingszuur (melkzuur), zetmeel, zeewier, natuurlijk aroma, mosterdextract, antioxidant (citroenzuur).

Zoals Johma tonijnsalade met wasabi-smaak waar geeneens wasabi in zit. Al had ik het kunnen weten, want alles met ‘smaak’ erachter betekent doorgaans dat de smaakmaker in kwestie er juist níet inzit. Pudding met aardbeiensmaak, mousse met chocoladesmaak, margarine met roombotersmaak. Smaak is normaal gesproken wat eten lekker maakt en het leven zin geeft, maar in handen van voedingsmiddelenjongens is ‘smaak’ een term geworden waar je voor moet oppassen.

Overigens bevatten de meeste tubetjes knalgroene wasabi ook helemaal geen wasabi, maar mierikswortel met groene kleurstof. In Japan at ik overal échte wasabi. Knalgroene wortel die voor mijn neus vers werd geraspt, overigens niet met een metalen rasp, maar met een houten plankje bekleed met een stukje haaienhuid, want dat schijnt het beste te werken. Wát een smaaksensatie! Veel meer dan alleen maar pittig, ook zoet en zacht.

Maar als Johma mierikswortel in de tonijnsalade doet, dan doen wij dat toch ook? Dat is namelijk een heel goed idee. De vaalwitte stengels zijn steeds vaker te vinden bij de groenteboer, en anders schijnt het voor moestuinierders ook heel makkelijk zelf te kweken te zijn (althans, bij anderen dan, bij mij heeft hij helaas het loodje gelegd). En desnoods neemt u zo’n potje met kant-en-klare rasp. Belangrijkste is om vooral te proeven: exacte hoeveelheden mierikswortel (vers of potje) zijn lastig te geven.

RECEPT Tonijnsalade met mierikswortel

Nodig voor 1 schaaltje:
1 blikje tonijn
(versgeraspte) mierikswortel
1 hardgekookt ei
1 volle eetl mayonaise
1 volle eetl zure room
1 theel Dijonmosterd
1 eetl citroensap
1 eetl zilveruitjes
wat bieslook
zout & peper uit de molen

Lekker op een bammetje met kerstomaatjes.

Meng mayonaise, zure room, mosterd en citroensap in een kom. Rasp met een fijne rasp de mierikswortel erboven, begin met ongeveer een eetlepel. Prak met een vork de tonijn erdoor. Hak het gekookte ei en de zilveruitjes fijn, knip de bieslook in stukjes en schep dat allemaal erdoor. En nu is het een kwestie van proeven op zout en peper. En misschien nog een extra zwaai mierikswortel? Het kan per keer nogal verschillen, en vers of uit een potje is beslist anders. Ook belangrijk: het geheel moet goed smeuïg zijn, dus misschien nog wat extra mayo, room of citroensap erdoor? Uiteraard kan dit recept naar believen worden uitgebreid naar eigen inzicht. Fijngehakte augurk, komkommer, tomaat of paprika kan er ook heel goed door. Wat ketchup of tomatenpuree erdoor geeft een fraai kleurtje. Leef u uit!

Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.

Ook een idee: surf & turf, op rosbief.

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk het vervolg: Slim zónder pakjes & zakjes.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Blikjes van La Belle Iloise

Koken op de camping: salade met krieltjes

Salade van pastinaak en knolselderij

Vorig bericht: « Asperges van Ottolenghi
Volgend bericht: Kookboek Oh baby! »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Vega zónder pakjes & zakjes € 26,99
  • Cover De makkelijke keuken De makkelijke keuken € 24,99 € 15,00
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Slim zónder pakjes & zakjes € 24,99
  • ovenhandboek Het grote ovenhandboek € 24,99

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN