• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

11 oktober 2018

Kweeperen tarte tatin

Ik lees net in de krant dat de Hortus in Utrecht omkomt van de kweeperen, dankzij de tropische zomer, die ook nog eens maar voortduurt en voortduurt. Bezoekers krijgen daarom gratis kweeperen mee, want weggooien is natuurlijk zonde. Ik ben in staat om alleen al daarom spoorslags af te reizen naar Utrecht. Dat fluwelige schilletje is zo prachtig om te zien, en ze ruiken ook nog eens heerlijk. Alleen, wat doet een mens met kweeperen? Taart bakken natuurlijk. Tarte tatin, om precies te zijn. Dit recept kreeg ik ooit van Volkskrant-collega Loethe Olthuis, die heeft zelf zo’n boom in de tuin (zij wel!), dus weet als geen ander wat je er mee doet.

Zelf maken? Nodig voor 1 taart:
Vulling:
5-6 grote rijpe kweeperen
160 g suiker
60 g boter
ferme kneep citroensap
2 theel kaneel

Deeg:
200 g bloem
100 g koude boter
3 eetl suiker
1 ei
snuf zout

Oven voorverwarmen op 200 °C.

Deeg:
Meng bloem, suiker en zout in een kom. Snij de boter in blokjes, doe erbij en wrijf tussen je vingers tot kruimels. Doe het losgeklopte ei erbij en kneed tot een bal deeg. Laat in plasticfolie in de koelkast 1 uur rusten. Rol daarna op een bebloemd werkblad uit tot een lap van iets groter dan het formaat van je pan (Ø 26 cm). Of op een vel bakpapier, dat is even hannesen bij het uitrollen, maar straks wel lekker makkelijk omkeren boven de vulling.

Vulling:
Hou een grote kom met water en citroensap bij de hand. Schil de kweeperen met een dunschiller. Snij doormidden verwijder het klokhuis en snij dan in partjes. Gebruik een scherp mes want in tegenstelling tot gewone peren zijn kweeperen knetterhard. Maar dat komt goed! Kieper de stukjes meteen in het citroenwater, tegen het verkleuren. Laat uitlekken in een zeef.
Smelt de boter op laag vuur in een lage, wijde pan (Ø 26 cm) die ook in de oven kan. Gelukkige types hebben natuurlijk een speciale tarte-tatinvorm in huis. Roer de suiker erdoor tot een stroperig geheel. Doe de kweepeer en kaneel erbij (spatgevaar!), en schep de boel op hoog vuur ± 8 minuten om tot de partjes beetgaar zijn en het vocht gekaramelliseerd is. Haal de pan van het vuur en laat iets afkoelen. In die tijd kun je (ja, dat is even gepiel) met behulp van vorken, lepels of (voor professionals: grote pincet) zorgen dat de partjes zo elegant mogelijk in de vorm liggen. Het oog wil straks ook wat. Leg het deeg erop, duw de randjes iets naar beneden.

Bak in de oven in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Laat 5 minuten afkoelen, leg dan een groot plat bord op de pan, draai samen om zodat de taart op het bord belandt. Ja, het kan zijn dat er wat partjes kweepeer aan de pan blijven kleven, maar die pluk je er gewoon uit en duw je weer op hun plek. Geen paniek. Lekker met crème fraîche.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Dorade met groente

Gâteau nantais

Verwenbrownies #nopakjes

Vorig bericht: « Citroentoetjes met vlierbloesem
Volgend bericht: Rode mul »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN