• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

9 november 2018

Prei-spinaziesoep

Worden de mensen nou steeds dommer of de voedselproducenten steeds slimmer? Neem soep. Aan het begin van de negentiende eeuw werd de techniek van het inblikken ontdekt. Een wonder! Voedsel in blik bleef wel jaren goed. Soep in blik bleek al snel een groot succesnummer, was zelfs een tijdje heel deftig en artistiek (denk: Andy Warhol), tot het nieuwtje eraf was. Maar kijk, daar kwam de soep in stazak. Dát was pas chique. En het oogde een stuk verser dan zo’n ordinair blik, zeker als je er ‘rijkgevuld’ op zette. De pakjesmakers met hun vermicellisoepjes lieten dat natuurlijk niet op zich zitten, dus alras moest je ineens zelf een zak verse soepgroenten toevoegen aan de poedersoepmixen. Want vers, dat is namelijk gezond.

Toen was het hek pas goed van de dam en volgde de introductie van soeppakketten: een assortiment groenten zoals uien, pompoenen en tomaten plus bouillonblokjes, handzaam samen verpakt. Revolutionair, want niet op de afdeling houdbaar, maar tussen de groente. Alleen nog in stukjes snijden, in een pan, water erbij, sudderen, pureren en klaar. En toch, de evolutie dendert voort, nu hebben we pureersoep. Een plastic beker met daarin de groente al voorgesneden, plus een bouillonblokje in poedervorm. Aanfruiten, water erbij, pureren, voilà. Sterker nog, Albert Heijn won er zelfs De Jaarprijs Goede voeding 2018 mee.

Uit een potje: AH Pureersoep spinazie-preisoep
Groente (56% prei, 13% bleekselderij, 10% spinazie), kikkererwt, water, zout. Bouillonpoeder: zout, specerijen (ui, knoflook, kurkuma, komijn, venkel, fenegriek, cayenne, zwarte peper), gedroogde groente (prei, tomaat, wortel), kruiden (peterselie, koriander, tijm, lavas, bieslook, marjolein, rozemarijn), gistextract, zonnebloemolie.
Zelf toevoegen: 500 ml water, 1 eetl olie.

Is dit nu een gevalletje eureka of geld-uit-de-zak-klopperij voor dummies? Want dat snijden, wassen en verpakken kost natuurlijk geld. 3,49 euro om precies te zijn, voor twee kommetjes soep. Nu zijn het wel mooi allemaal biologische ingrediënten, maar voor datzelfde geld koop je die los en maak je er meteen een fikse pan soep van. Nog zoiets: waarom heet het spinazie-preisoep als er 10 procent spinazie in zit tegen 56 procent prei? Wacht even, gaan we hier nou zitten kniesoren? Nee hoor, als mensen het makkelijk willen en daar geld voor over hebben, prima toch? Anders leg ik graag nog even uit hoe je zelf een simpel soepje maakt, inclusief een modern stukje mindfulness: lekker snijden.

RECEPT Prei-spinaziesoep (met knapperige kikkererwten)
Nodig voor 4 personen:

1 dikke prei
200 g spinazie
3 stengels bleekselderij
1 liter groentebouillon
1 blik kikkererwten (netto: 250 g)
5 takjes verse dille
scheut olijfolie
zout & peper uit de molen

Oven voorverwarmen op 200 °C. Spoel de kikkererwten goed af onder de kraan en laat uitlekken. Doe de helft op een met bakpapier beklede bakplaat. Hussel om met zout, peper en 1 eetl olijfolie. Bak ze in ± 25 minuten goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
Snij intussen de bleekselderij en prei (ja, ook het groen) in dunne plakjes. Verhit een scheutje olijfolie in een pan met dikke bodem, fruit hierin de groente 5 minuten. Voeg hand voor hand de spinazie toe en schep om tot het slinkt. Doe de andere helft van de kikkererwten erbij, plus de (liefst kokendhete) bouillon plus wat zout en peper. Breng aan de kook. Laat onder een deksel 13 minuten zachtjes sudderen tot de groenten gaar zijn. Hou wat dille achter voor de garnering, doe de rest (zonder de taaie steeltjes) bij de soep en pureer met de staafmixer of in de blender. Serveer met de knapperige kikkererwten uit de oven en wat gehakte dille.

TIP:
Die knapperige kikkererwten kun je natuurlijk nog opleuken met kruiden of specerijen. In een goed afgesloten voorraadbus of jampot blijven ze lang knapperig. Ook lekker over salades.

Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk het vervolg: Slim zónder pakjes & zakjes, dat zojuist verscheen in nieuwe cover.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Bietenwraps met doperwtenpuree

Snelle wittewijnsaus

Kookboek Tofu

Vorig bericht: « Slim nieuwe cover
Volgend bericht: Kabeljauw met botersaus »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN