Vandaag een recept voor een heel gewoon bordje eten: aardappelpuree met spinazie en een stukje vis, plus een lekker sausje. Maar er hoort wel een bijzonder verhaal bij.
‘Waar heeft u vandaag trek in?’ Monter stapt Ada van Achterberg kamer 2 binnen, een lichte ruimte met in het midden een bed met daarin een breekbare mevrouw. Het is half drie en zo begint elke dag de dienst voor de ruim dertig vrijwillige hobbykoks in het Johannes Hospitium in Vleuten. De insteek is niet: wat mag u niet hebben, maar: wat vindt u lekker. En dat is voor elke gast (zeg nooit ‘patiënt’) anders. Niets is te dol, vertelt Joop Maissan, die vandaag samen met Ada dienst heeft. ‘We zien vaak dat gasten bij ons opknappen omdat zij beter eten dan ze thuis deden. Ze vragen regelmatig om een gerecht van vroeger dat ze graag nog eens zouden eten.’ Dat zijn overigens vaak heel gewone dingen: een balletje gehakt met jus, gebakken aardappeltjes, een stukje vis.
Ik ben een middag te gast. Sterker nog, ik mocht de geheel vernieuwde keuken openen. Al maanden geleden mailden Ada en Joop: ‘Omdat wij allebei fan zijn van de manier waarop u kookt en we in het hospitium ook zoveel mogelijk zonder pakjes en zakjes koken, zouden we het heel leuk vinden als u onze nieuwe keuken zou willen inwijden.’ Er waren slingers, er was taart, er was een lint om door te knippen en toen moest ik aan de bak. Na het vragenrondje door naar de supermarkt (‘Die is gelukkig ook op zondag open’) en dan kippensoep maken, gehaktballen draaien (‘Nee, die zijn veel te groot, alles moet hier klein’), spinazie wokken, visjes bakken, een lekker boter-dillesausje maken en rood fruit pureren voor het toetje.

Kijk, hier zie je Ada en Joop en mezelf tijdens de feestelijke opening. (Foto’s: Jethro Reesinck)
Het hospice telt acht kamers en geen enkele bestelling is precies hetzelfde. Met behulp van de intekenlijst van Ada wordt elk bord naar wens gevuld en op een dienblaadje naar de betreffende kamer gebracht, al zijn gasten ook van harte welkom aan de grote houten keukentafel. Niet altijd gaat het bord leeg, maar dat hoeft ook niet. Lekker eten is belangrijk, ook in de laatste levensfase. Diep onder de indruk van alle liefde, toewijding en jazeker, ook vrolijkheid, rijd ik weer naar huis.
RECEPT Kabeljauw met dille-botersaus
(met puree en spinazie)
Nodig voor 4 personen:
4 mootjes kabeljauwhaas
800 g spinazie
800 g kruimige aardappelen
scheut melk
boter en olie
1 el mosterd
½ citroen
Dille-botersaus:
100 g boter
2 sjalotjes
200 ml droge witte wijn
paar takjes dille
Dit was een van de gerechten die we die middag gemaakt hebben. Logistiek nog best even lastig, dus een extra handje in de keuken is handig. Maar moeilijk is het op zich allemaal niet.
Puree: Kook de geschilde aardappelen gaar en haal door de pureeknijper. Maak smeuïge puree met (warme) melk, boter, mosterd, zout en peper. Houd warm op een plaatje.
Saus: Snij 80 g boter in blokjes en leg in de koelkast, smelt de rest in een steelpan. Fruit hierin de fijngesnipperde sjalot glazig. Giet de wijn erbij, laat inkoken tot een derde. Klop met een garde in porties de koude boterklontjes erdoor. Breng op smaak met zout, peper, fijngehakte dille en een kneep citroensap. Houd in de buurt van het warme fornuis. Warm op het laatst voorzichtig weer op met 2 eetl heet water erbij.
Spinazie: Wok de spinazie op hoog vuur al omscheppend gaar. Breng op smaak met zout en rasp van de ½ citroen. Houd warm, giet overtollig vocht af.
Vis: Bestrooi de vis met zout en peper. Laat een koekenpan loeiheet worden op hoog vuur. Smelt er een ferme klont boter en wat olie in. Leg de vis erin, bak 2 minuten en schep steeds met een lepel hete boter over de bovenkant. Keer voorzichtig om, zet het vuur uit en begin met de borden opmaken.
Serveren: Maak een mooi rondje aardappelpuree met behulp van een kookring. Schep de vis en spinazie ernaast. Lepel de saus erover.
Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk het vervolg: Slim zónder pakjes & zakjes, dat zojuist verscheen in nieuwe cover.