Nooit niks weggooien is geen specifiek goed voornemen voor dit nieuwe jaar, dat is een eeuwigdurend streven, jaar in, jaar uit. Wat zeg ik? Dag in, dag uit. Dat geldt vast ook voor meubilair, kinderspeelgoed, fietsen en winterjassen, maar mijn specifieke interesse betreft natuurlijk etenswaren.
Ongewild slibt de groentela toch wel eens dicht met Treurig Spul: een halve zak spinazie die al gedeeltelijk aan het verprutten is, wat lente-uitjes waarvan het groen ernstig aan het verflensen is, en begint dat handjevol champignons nou te schimmelen?? Het gebeurt gewoon, ja ook bij mij. De intenties waren goed, maar de plannen liepen anders.
Maar weggooien? Dat niet. Hier kun je nog best een lekkere salade van maken.
En dan staat er ook nog een grote pot tahin in mijn koelkast, meegenomen uit Tel Aviv waar de tahin er met kolenschoppen tegelijk doorheen gaat, dus een kiloverpakking lijkt op dat moment een handige aanschaf. Totdat je thuis weer in je eigen ritme belandt, en je best af en toe wat lepels tahin gebruikt, maar een kilo best veel blijkt.
Kliekjessalade met tahin dus.
Ter inspiratie (want jij hebt natuurlijk nooit dezelfde kliekjes als ik) doe ik het even voor.
De spinazie moest even worden uitgezocht: prut mocht weg, echte blaadjes gingen in de slacentrifuge om even heel goed te wassen en droog te slingeren. Van de champignons heb ik de verdachte schimmel afgesneden, de rest was een kwestie van goed wassen en dan even blancheren in kokend water. Kom op jongens, living on the edge. Van de lente-ui verwijderde ik het mottige groen, de rest mocht als vanouds in ringetjes.
En kijk eens aan, wat verweesde kerstomaatjes en dito radijsjes waren ook nog in huis.
Tip: altijd even rondkijken wat er nog neer rondslingert, maar hou wel in gedachten: less is more. Gooi nooit zomaar álles in een salade, dus ook niet in een kliekjessalade.
Roer voor de saus 2 eetlepels tahin los met citroensap en water, breng op smaak met zout, peper en als die er nog zijn, mij zijn die er altijd, wat verse kruiden. Wie de lekkere stroeve smaak van tahin te heftig vindt: verzacht de boel met wat yoghurt.
Dan husselen. Nee, dat maakt de boel minder instagrammable, maar wel lekkerder.
En dan heb je zomaar ineens een lekker maaltijd van dingen die je anders rücksichtlos had weggegooid. Daar word je toch blij van?