Nee, ik doe niet aan Valentijnsdag. Een puur door de commercie aangewakkerde feestdag, wat is daar nu de gein van? Natuurlijk is er niks mis mee om je geheime liefde te verrassen, maar, het woord zegt het al, het gaat om je geheime liefde. En je hoort dus anoniem te verrassen. Je eigen eega een verplichte bos bloemen overhandigen slaat nergens op. Nog gekker: in Japan is het sinds jaar en dag gebruikelijk (lees: onontkoombaar) dat vrouwen op Valentijnsdag hun mannelijke collega’s verblijden met chocola. Ook zo’n verplichting waar de lol natuurlijk ver te zoeken is, laat staan de romantiek.
Maar goed, u vraagt, wij draaien. Er wordt massaal gegoogeld op ‘Valentijnsdagrecept’, dus dan ben ik de beroerdste niet. Voor de baklustigen onder ons die eens een dierbare willen verrassen met iets anders dan die eeuwige rozen of bonbons, heb ik een bakrecept. Want zeg nu zelf, wat werkt beter om je liefde over te brengen dan zelfgebakken lekkernijen?
Deze hartvormige bananenmuffins met frambozen komen uit mijn kookboek Lekker Uitpakken, maar ze mogen nu ook even online. En ja, dat is een kinderkookboek, maar hee, deze lust echt iedereen hoor. Met honing in plaats van suiker én met fruit, dus tevens geschikt voor #healthy gezondheidsfreaks die met een boog om een tompouce of moorkop heenlopen. En dezer dagen struikel je overal over de hartvormige muffinbakvormen, dus dat moet geen probleem zijn. Al werkt het ook in een gewone ronde vorm, dat dan weer wel.
Recept: Bananenmuffins met frambozen voor Valentijnsdag
Voor ± 8 stuks
Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt 50 g boter (magnetron) en laat even afkoelen. Breek 1 beslist superrijpe banaan in stukjes en doe in de keukenmachine. Voeg 150 g amandelmeel (of zelf gemalen amandelen), 1 groot ei, 2 theel bakpoeder, 4 volle eetl vloeibare honing uit een knijpfles plus die intussen afgekoelde boter erbij. Pureer alles tot een gladde smurrie. Wie geen keukenmachine heeft: met een staafmixer werkt het ook. Lekkerbekken voegen ook nog wat rasp toe van naar keuze sinaasappel of limoen. Schep met een lepel (nu niet meer mixen!) 75 g diepvriesframbozen erdoor. Of nee, wacht even, bewaar er 8 voor de garnering. Verdeel het beslag over de holtes van een (en dit is natuurlijk cruciaal) hartvormige siliconenvorm tot ze minstens voor de helft gevuld zijn. Niet te vol, dan lopen ze bij het bakken straks over. Als het goed is, heb je genoeg voor 8. Duw in elk zo’n achtergehouden framboos. Nee, je hoeft ze niet eerst te ontdooien, dat komt vanzelf goed.
Bak in de oven in ± 20 minuten tot ze goudbruin en mooi gerezen zijn. Check even met een satéprikker, die moet er droog uitkomen. En nu heel zorgvuldig uitdelen. Je hebt er 8, dus…