• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

21 maart 2019

Solo nasi goreng

Ping & Klaar, dat is nieuw, van Iglo. Maar het lijkt eerder terug naar af. Kom op zeg, een eenpersoonsmagnetronmaaltijd, dat is toch treurig? In de tv-commercial zien we echter blije mensen die een bak uit de vriezer in de magnetron stoppen en de boel daarna ofwel zo op de bank wegwerken (de archetypische student) ofwel samen nuttigen aan een gedekte tafel met een glaasje wijn, maar wel nog steeds rechtstreeks uit die plastic bak (het bejaarde echtpaar).

Gek genoeg staat de commercial al sinds 2017 op YouTube, dus zo recent is het helemaal niet. Volgens de klantenservice van Iglo (ja, uw nijvere journalist zoekt alles tot op de bodem uit) is er opnieuw een promotie-offensief gestart omdat er twee smaken zijn bijgekomen, andijviestamppot en nasi goreng.

Uit een diepvriespak: Iglo Ping & klaar nasi goreng met roerei en spekjes
Gekookte langkorrelige rijst 17%, gekookte basmati-rijst 17%, wortelen 14%, taugé 10%, prei 8,2%, uien 7,6%, water, roerei (ei, melk, room) sesamolie (sesamzaad, zout), spekjes 4,1%, zonnebloemolie, uipoeder, sucrose, sojasauspoeder (sojabonen, tarwe, water, zout), maltodextrine, rijstzetmeel, groentebouillon (D-glucose, wortelen, zout, ui, prei, sjalotten, paprikapoeder, tomatenpoeder), knoflookpoeder, paprikapoeder, curry, komijn, cayennepeper, kaneelpoeder.

En, is het wat? Tja, dat ‘zonder toegevoegde kunstmatige smaak- of kleurstoffen’, daar is het nieuwtje nu toch wel vanaf. De nasi goreng smaakt helaas vrij niksig. En vooral zompig, en dat is grappig voor een diepvriesproduct, want dat gebeurt juist als je warme rijst gebruikt. Wat is dan het voordeel, de snelheid? De Iglo-nasi moet 9 minuten in de magnetron en dan nog 2 minuten wachten. In de oven duurt het zelfs 30 tot 40 minuten. Maar in 11 minuten maakt u ook zelf een bordje nasi.

Nog even het basisprincipe: nasi goreng maakt u met wat er voorhanden is, dat kan best andere groente zijn dan die van mij. En inderdaad, het is al snel niet meer authentiek Indisch of Indonesisch, maar is dat erg? Welnee, het gaat om een lekker makkelijk maaltje waarbij je meteen van je ouwe rotzooi afkomt. Maar vooral hebt u er koude rijst voor nodig, van gisteren of, nog handiger, uit de diepvries. Want ik adviseer om restjes gekookte rijst altijd in te vriezen. Niet efficiënt aangestampt in een bakje maar zo los mogelijk in een zak, want losse korrels, die kunt u bevroren en al in de wok gooien. Een kwestie van na een uurtje in de vriezer even goed de korrels losmasseren, gewoon door het plastic heen. Kijk, dát zou Iglo nou eens moeten verkopen. Gat in de markt.

Zelf nasi goreng maken?
Nodig voor 1 (!) persoon:

125 g gare koude/bevroren rijst
50 g spekjes
1 ei
100 g worteltjes en 100 g diepvriesdoperwten (of andere groenterestjes)
1 kleine ui
1 knoflookteentje
1 theel sambal
optie: stukje verse gember
scheut ketjap manis
scheut plantaardige olie

Giet wat kokend water over de doperwten. Snipper de ui en fruit zachtjes in wat olie in een wok of hapjespan, samen met de spekjes. Knijp de knoflook erboven uit, doe de sambal erbij. Als u toch gember in huis hebt voor de verse-gemberthee, mag dat er ook bij, fijngehakt. Snij intussen de wortel in dunne plakjes. Doe erbij en roerbak op hoog vuur even mee. Nu mogen de rijst en ketjap erdoor geschept en ten slotte de uitgelekte doperwten. Laat alles goed warm worden en bak intussen in een koekenpan in wat olie een spiegelei. Schep de nasi op een bord of in een kom (want eenpersoonsmaaltijden eten zo lekker uit een kom), met het ei bovenop. Als u toevallig wat bladselderij hebt, is dat lekker erover. Atjar en seroendeng uit een potje plus kroepoek uit een zakje zijn ook altijd welkom.

TIPS:
• Zelf vind ik een gebakken ei erbovenop altijd erg feestelijk, maar wie toch liever à la Iglo roerei wil, giet een losgeklopt ei bij de iets opzij geschoven groente. Daarna pas de rijst erbij.
• Wie het nog exotischer wil fruit 1 klontje trassie, 1 tlhee djinten, 1 theel ketoembar en 1 theel laos mee met de ui.
• Zoals gezegd is dit slechts een voorbeeld. Pas vooral aan naar eigen inzicht en/of voorraad!


Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.

P.S. Smaakt dit recept naar meer? Probeer ook eens een kookboek van Koken met Karin, vol nieuwe recepten die allemaal niet op deze website staan.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Opperdoezer Ronde op z’n Italiaans

Aardappelcupcakes

Koken op de camping: couscous

Vorig bericht: « Boerenkaasfondue
Volgend bericht: Boekenweek 2019 »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN