• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

29 april 2019

Vegan chocolademousse

Bij voedselhypes ben ik altijd de allerlaatste en liefst laat ik ze gewoon overwaaien. De bloemkoolpizzabodem, de cronut, wolkeneitjes uit de oven, zwart ijs met norit, boerenkool-hennep-quinoa-smoothie, cappuccino in een uitgeholde avocado, sowieso elk gefrut met avocado of in de rij voor een avocadorestaurant, mij niet gezien. Hier komt het DELLE-principe goed van pas, dat ik nog ken uit mijn vroegere kantoorleven: Durch Einfach Liegen Lassen Erledigt. Heus, het leven wordt zo een stuk makkelijker.

Aquafaba
Maar aquafaba (letterlijk: ‘bonenwater’), daar viel niet meer aan te ontkomen. U weet wel, het vocht uit een blik kikkererwten dat je normaal gesproken wegkiepert, maar dat je kunt opkloppen tot een soort eiwit, alleen dan dus geheel vegan. Ik heb persoonlijk niks tegen eieren maar het principe is natuurlijk intrigerend. Net als het feit dat ineens alle beroemdheden vegan lijken te zijn geworden. Van Venus Williams en Kate Winslet tot Beyoncé, van Brad Pitt en Benedict Cumberbatch tot zelfs Bill Clinton. Al reppen die allemaal trouwens van een ‘plant based diet’, wat een stuk appetijtelijker klinkt dan ‘veganist’. Zeg nu zelf: wie is er nou tegen planten?

De juiste pot
Hoog tijd dus voor plantaardige chocolademousse.
Het ging alleen mis toen het grootste blik Bonduelle kikkererwten uit de supermarkt zegge en schrijven één eetlepel vocht bleek te bevatten. Toen pas zag ik de wervende sticker op de verpakking: ‘Minder vocht, meer bite!’. Die moet u dus níet hebben. Gelukkig had de Turkse groenteboer nog een ouderwetse pot kekers klotsend in het vocht. En ja hoor, het opkloppen werkte als mirakels! Goede kwaliteit chocola erdoor en niemand die iets in de gaten had. Wel bleek gewone suiker niet goed op te lossen, wat een licht korrelige nasmaak opleverde, maar dat valt te ondervangen met poedersuiker. Wel machtig spul, dus wat mij betreft kunnen er ook 6 mensen van eten.

Recept vegan chocolademousse van aquafaba
Nodig voor 4-6 personen:

1 grote pot/blik kikkererwten mét vocht (400 g)
100 g pure chocolade (70%)
100 g poedersuiker
kneepje citroensap
snufje zout

Breek de chocola in stukjes en smelt au bain-marie (magnetron). Laat even staan om af te koelen. Zeef de kikkererwten, vang het dikke vocht op en meet 150 ml af. De kikkererwten zelf gebruiken we niet (zie tips). Doe het vocht samen met citroensap en zout in een kom en klop met de mixer tot een dik, vaalwit, volumineus schuim. Voeg dan in porties de suiker toe en blijf zeker nog eens 5 minuten kloppen tot het stijve pieken zijn en u de kom ongestraft ondersteboven kunt houden. Dit gaat uiteraard allemaal het makkelijkst met een staande mixer, qua lamme arm. En net als bij eiwitten geldt: het opkloppen lukt alleen als kom en gardes brandschoon zijn (lees: geen restjes vet of afwasmiddel). Spatel voorzichtig de gesmolten chocolade erdoor. Verdeel over 4 of 6 glaasjes (het is best machtig spul) en zet tot gebruik in de koelkast. Te saaie boel? Voeg naar keuze sinaasappelrasp, fleur de sel, gehakte pistachenootjes, een scheutje cointreau of whisky toe.

Let op: aquafaba is wispelturig spul. Bij mij werkt het tot nu toe steeds als een tierelier, maar het kan ook soms ineens weer slap worden, meldt een enkele lezer. Waar dat aan ligt, daar zijn de wetenschappers het nog niet over eens. De ene pot is kennelijk de andere niet. Belangrijk is wel om het altijd goed lang te kloppen, langer dan gewoon eiwit. Daar staat tegenover dat je het nooit té lang kunt kloppen (zoals bij eiwitten).

TIPS:
En wat doen we met die kikkererwten zelf?
1. Knapperballetjes: afspoelen, drogen, omhusselen met olijfolie, zout, peper en specerijen naar keuze (komijn, paprikapoeder, kerrie, ras-el-hanout, knoflook) en in 30 minuten knapperig bakken in een hete oven (200 °C). Lekker over salades en soepen, of zelfs als borrelnootjes.
2. Hummus: fijnmalen in de keukenmachine met 2 lepels tahin, ferme snuf komijn, vers citroensap, zout en peper.
3. Lekker kruidige kikkererwtensoep van koken, zie mijn recept.

Dit artikel verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.

P.S. Smaakt dit recept naar meer? Probeer ook eens een kookboek van Koken met Karin, vol nieuwe recepten die allemaal niet op deze website staan.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Ratatouille-shakshuka

Ravioli met rabarber

Kliekjesrecept: groene omelet

Vorig bericht: « Paasmenu
Volgend bericht: Kikkererwtensoep »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN