• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

30 april 2019

Kikkererwtensoep

Bij de voorjaarsschoonmaak kwam ik ook een paar mailtjes tegen met het verzoek om een recept voor bruinebonensoep. Mijn moeder beweert bij hoog en laag dat ik daar als kind dol op was. Ik heb er geen enkele herinnering aan en kan me er, met de kennis van nu, ook niets bij voorstellen. Bruine bonen? En dan in soepvorm? Hoe kan dat ooit lekker wezen? Of appetijtelijk? Bovendien, kom op, het is april, de lentekriebels tieren welig, we willen geen bruine bonen maar frisse voorjaarsgroenten.

Alleen is dit een lastige tijd, groentetechnisch. De winter met z’n stamppotten en stoofschotels ligt definitief achter ons maar het wachten is nog op het echte lentespul. Natuurlijk, in de kas groeit altijd alles, en anders wordt het wel van over de hele wereld aangeleverd, maar de plaatselijke moestuinen zijn nog armetierig en mijn eigen smulbalkon al helemaal. Het is immers meer de tijd voor zaaien dan voor oogsten.
Hamvraag: wat eet een mens in april?*
Uit arren moede toch maar bruine bonen?

Uit een blik: Unox stevige bruine bonensoep
Bruine bonen 53%, water, groenten 11,3% (tomaat, wortel 2,6%, ui, prei, selderij 1,3%), rookworst 4,6% (varkensvlees 79%, varkensseparatorvlees 11%, water, varkensvet, zout, stabilisator E451, E452), dextrose, suiker, varkenscollageen, houtrook, aroma, conserveermiddel E250), aardappel, gemodificeerd maïszetmeel, spelreepjes 1% (varkensvlees, zout, water, glucosestroop, conserveermiddel (E252, E250), E301), zout, gistextract, aroma, groentensapconcentraat (selderij, wortel, prei, ui), fructose, maltodextrine, gekarameliseerde suiker, kurkuma, balsamicoazijn (wijnazijn, druivenmost), witte wijnextract

Nu wil het toeval dat ik ineens met een overschot zat aan kikkererwten, puur omdat ik het vocht nodig had om plantaardige chocolademousse mee te maken, zoals hier gisteren viel te lezen. Kikkererwten zijn alvast een stuk minder winters dan bruine bonen. En soep is elk seizoen lekker, plus een dankbaar vehikel voor alles wat er verder nog rond slingert. Om te beginnen winterpeen, want daar moeten we nu toch echt vanaf. Heeft u ook zin in koelkastschoonmaak? Dan zeg ik: alles in de soep. En als ik nu toch stichtelijk bezig ben, mag ik bij wijze van repeterende grammofoonplaat nogmaals mijn diepvriesrestjesgroentebouillon (recept nog online) aanbevelen? Echt veel lekkerder dan een blokje en het geeft zowel een opgeruimd gemoed als lege vriezer.

*) Ja, ik weet dat het al bijna mei is. Dit artikel stond begin april in de krant, maar door omstandigheden kwam het er niet eerder van om het op mijn eigen site te zetten. Desalniettemin is het ook in mei nog een lekker soepje hoor!

Recept Kikkererwtensoep met wortel
Nodig voor 4-6 personen:

1 groot blik kikkererwten
250 g winterpeen
1 liter groentebouillon (+ evt. extra)
1 flinke bos verse koriander
1 grote ui
2 knoflooktenen
3 cm gember
1 eetl korianderzaad
1 eetl komijnzaad
chilivlokken (molentje)
plantaardige olie
zout & peper uit de molen

Snipper de ui en fruit in een scheut olie in een soeppan met dikke bodem, reken rustig op 10 minuten. Hak intussen de gember en knoflook fijn en doe erbij. Snij de wortel in plakjes en doe erbij. Voeg ook komijn- en korianderzaad toe. Geen haast, gewoon rustig alles even fruiten, tot u er genoeg van hebt, dan mag de (liefst hete) bouillon erbij. Dan de afgespoelde kikkererwten. Hou wat koriander achter voor de garnering, doe de rest in z’n geheel (ja, ook de steeltjes) in de pan, plus zout, peper en wat chilivlokken. Breng aan de kook en laat onder een deksel 15-20 minuten zachtjes sudderen tot de wortel gaar is. Pureer met de staafmixer of, nog beter, in de blender. Wie hem liever lenteachtig licht wil dan winters voedzaam, verdunt met wat extra bouillon. Proef op zout en peper. Garneer met de achtergehouden koriander.
Tip: Een sliertje room of olijfolie erover is ook lekker. Net als een handje van die ovengebakken knapperige kikkererwten.

Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.

P.S. Smaakt dit recept naar meer? Probeer ook eens een kookboek van Koken met Karin, vol nieuwe recepten die allemaal niet op deze website staan.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Gefrituurde pompoenbloemen

Pasta met worst en salie

Boeuf bourguignon 2.0

Vorig bericht: « Vegan chocolademousse
Volgend bericht: Ceviche met tonijn uit blik »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN