Tijd voor iets vrolijks, na weken zacht voedsel. Alhoewel, ook deze bruidstaart is prima zacht spul, en mijn recept is behalve lekker nog makkelijk ook. Dagblad Trouw had laatst een trouwspecial, en vroeg of ik niet ‘even’ een bruidstaartrecept kon doen. Tuurlijk jongens.

(foto: Harold Pereira)
Jaren geleden heb ik ooit een bevriende chefkok geholpen met het maken van zijn bruidstaart. Een helse klus van drie dagen waarbij hij overigens het meeste werk verrichtte, en ik vooral moest zorgen dat het bouwwerk heelhuids op de rondvaartboot arriveerde. Toen ik zelf ging trouwen wist ik één ding zeker: niet zelf aan de bak. Mijn taart werd – net als de geweldige middagvullende lunch – verzorgd door culicollega Yvette van Boven, die in die tijd nog een cateringbedrijf had met haar neef Joris en een echte Franse pâtissière, Marie. De bruidstaart was een beeldschone aangelegenheid in vijf lagen met frambozen, macarons en rozen. Het exacte recept had Yvette niet meer, maar wel bij benadering. Dat heb ik speciaal zelf verder versimpeld.
Mijn devies: geen oeverloos gefrut met marsepein of fondant maar lekker plamuren met slagroom en dan uitbundig versieren, dat mag gerust naar eigen inzicht.
Zelf macarons maken? Ik hou je niet tegen, maar die taart is al werk zat, dus macarons kopen is wel een stuk makkelijker… Bestel ze van tevoren als je ze alleen maar in één of twee kleuren wilt, want kant-en-klare doosjes zijn doorgaans met een mix van kleuren.
Koop vooral kleine roosjes als je daarmee de taart wil garneren. De prachtige rozen die ik had gekocht, bleken bij nader inzien veel te groot, dat was niet in verhouding tot de taart. Vandaar dat ze op de foto uiteindelijk om de taart heen zijn beland in plaats van erop.

The making of…
Zelf maken?
Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online omdat het intussen is opgenomen in mijn bakboek De zoete oven. Verkrijgbaar in elke boekhandel of gesigneerd en wel te bestellen via deze website.



