Wat doe je als je om medische redenen wekenlang alleen zacht of vloeibaar voedsel mag? Lastig en vervelend, maar geen nood, als ervaringsdeskundige heb ik nu een hele serie voor je paraat, vol tips en recepten.
Maar eerst even over het hoe en waarom…
Bam! Ineens lag ik op mijn snufferd languit in het park. Ik was wandelend op weg naar een afspraak en had nog getwijfeld of ik niet even snel met de fiets, maar nee, wandelen is goed voor een mens. Tenzij je van achteren aangereden wordt door een racefietser natuurlijk. Ongeloof is de eerste emotie die voorbijkomt. Wat gaan we nou krijgen? Ik wilde opstaan en verder gaan met waar ik gebleven was, alleen lukte dat niet zo goed. Zitten voelde raar, ik ging liever liggen.
Rare droom
Dat een omstander een ambulance ging bellen leek me schromelijk overdreven en bovendien kwam het allemaal slecht uit want mijn nieuwe kookboek moest af en morgen ging ik naar Parijs. Eigenlijk wilde ik op dat moment alleen maar blijven liggen. Domweg languit op het wegdek met mijn handtas onder mijn hoofd, de jas van de geschrokken fietser over me heen tegen de kou. Maar vooral wilde ik gewoon wakker worden in mijn eigen bed, wat een rare droom ik nou toch weer had!
Ongeluk in een hoekje
Maar de ambulance kwam echt en nam me mee naar het ziekenhuis, waar mijn kaak gebroken bleek. Had ik nou maar beter opgelet of een andere route genomen. Was ik nou toch maar met de fiets gegaan of iets eerder van huis. Dan was dit alles niet gebeurd. Aan de andere kant: aan hoeveel rampen ben ik in mijn leven wel niet ontsnapt door juist nét een andere keuze te maken? Hoe klein is dat spreekwoordelijke hoekje waarin het ongeluk dag in, dag uit, naar je zit te loeren? Gedachtenspinsels waar je niet uit komt, maar waar je in een ziekenhuis alle tijd voor hebt.
Kauwverbod
Na drie dagen stond ik weer buiten, met een kaak vol schroeven en een kauwverbod. Zes weken lang uitsluitend zacht en vloeibaar voedsel, daar laat een béétje culinair schrijfster zich natuurlijk niet door kisten. De gekste dingen blijken gewoon door de blender te kunnen en ik heb nooit geweten hoe blij een mens kan worden van het sabbelen op een framboos, of een roerei met een theelepeltje, of een in honderd stukjes gesneden wentelteefje met veel maple syrup.
Dossier Zacht voedsel
De zes weken zijn intussen officieel voorbij maar aan alle reacties op social media heb ik gemerkt dat er veel meer mensen te maken hebben (gehad) met de medische noodzaak om alleen zacht of zelfs vloeibaar voedsel te mogen nuttigen. Toen ik het ziekenhuis verliet vroeg ik of ze geen receptenfolder of instructielijst hadden, maar nee, helemaal niks. Om te voorkomen dat ook anderen in dezelfde situatie het wiel moeten gaan lopen uitvinden, staan al mijn tips en recepten nu online in dit ‘Dossier zacht voedsel’. Ik krijg af en toe de vraag of er ook een boek van is of komt, maar nee. Juist omwille van de toegankelijkheid heb ik gekozen voor deze online serie, zodat iedereen er gratis en voor niks bij kan, want als het goed is, geldt voor de meeste lezers dat het gaat om een tijdelijk ongemak. Bovendien bewaar ik mijn boeken eerlijk gezegd liever voor feestelijkere onderwerpen 😉
Omdat mijn kaak gelukkig niet helemaal vast zat, hoefde niet alles vloeibaar door een rietje, maar kon ik al sabbelend uit de voeten met een theelepeltje en gebaksvorkje. Dat maakt het al een stuk makkelijker. Wie echt aangewezen is op uitsluitend en alleen vloeibaar, die moet ik waarschijnlijk teleurstellen, die moet een andere ervaringsdeskundige zoeken, of overal gewoon nóg meer vocht doorheen blenderen.
Trouwens, sommige recepten zijn lekker voor iedereen, ook de kerngezonde types onder ons, zoals mijn havermout-drinkontbijtjes.
Dit is het eerste deel van een serie over zacht voedsel. En er volgt nog van alles!
©: Koken met Karin (let op: dat betekent dus dat niets uit deze serie zomaar mag worden overgenomen of elders gepubliceerd zonder mijn uitdrukkelijke toestemming)
1. Waarom een dossier zacht voedsel?
2. Havermout-drinkontbijtjes
3. Blender
4. Soep
5. Puree
6. Brood
7. Luxe ontbijt
8. Eitje
9. Rijst
10. Hartige pap
11. Pasta
12. Will it blend?
13. Snaaihonger
14. Meebrengtips voor ziekenbezoek
15. Laatste opbeurende tips
P.S. O ja, en die fietser? Die belde na vijf weken. Niet om zijn excuses aan te bieden, maar om te vragen of ik zijn kapotte fiets nog ging vergoeden…