• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

12 juli 2019

Bananencake met rum

Geen bananenbrood maar bananencake, met rum voor extra smeuïgheid. Dit is een onweerstaanbaar heerlijk en toch simpel recept, geïnspireerd op het eiland Martinique.

Overal rotondes, stokbrood, croissantjes en het Europese blauwe logo met sterren. Werkelijk alles is in het Frans en ook de nummerplaten en verkeersborden ogen precies als die van de favoriete zomervakantie. Jazeker, dit is Frankrijk. Maar dan in de tropen. De reiziger op het Caraïbische eiland Martinique raakt gemakkelijk in verwarring. Overal langs de weg groeien felgekleurde tropische bloemen, afgewisseld met manshoog wuivend groen suikerriet en bananenplantages tot aan de horizon. Maar elk dorpje heeft een kerk, een mairie, een gendarme en een standbeeld voor La Grande Guerre. Pas als je ’s ochtends vroeg een cafeetje binnenstapt op zoek naar een kopje koffie ontdek je dat je toch echt niet in Frankrijk bent. Koffie? De uitbaatster barst in lachen uit: ‘Ah, mais c’est le rhum ici!’

Ti punch
Tegen twaalven komt het openbare leven volledig tot stilstand, dat is de tijd van het onvermijdelijke aperitief in de vorm van een ti punch: een klein glaasje met suiker en limoensap plus een fles rum, om zelf in te schenken. Niet teveel, het is immers een petit punch. Bovendien is het sterk spul, zo’n 55 procent. Aangelengd met vruchtensap kan ook, dan heet het een planteur.

Bananenbrood
U begrijpt, ik ging onvermijdelijk terug naar huis met een grote fles bruine rum in de koffer. Dat is intussen alweer jaren geleden, en die fles staat maar te verstoffen in mijn drankenkast. Toevallig had ik van die bruine pruttige bananen op de fruitschaal liggen en net toen ik er bananenbrood mee wilde gaan bakken, herinnerde ik me die rum. Die kon er vast ook wel doorheen. Om in Caraïbische stijl te blijven ook maar meteen rietsuiker in plaats van biet. Voor de luchtigheid lekker wat amandelmeel in plaats van bloem, eieren erbij, in een springvorm ermee en ohlala, dat werd me toch een lekkere cake!

Zelf maken?
RECEPT Bananencake met rum

Nodig voor 8 punten:
2 overrijpe (!) bananen
125 g boter (kamertemperatuur)
125 g rietsuiker
125 g amandelmeel
3 grote eieren (kamertemperatuur)
50 ml bruine rum (zie tip onderaan)
75 g bloem
2 theel bakpoeder
1 eetl vanille-extract
100 g poedersuiker
snufje zout
wat boter en bloem voor de vorm

Oven voorverwarmen op 175 °C. Mix de boter en rietsuiker samen tot lichtgeel. Mix het amandelmeel erdoor. Klop de eieren los met 3 eetl van de rum (bewaar de rest) en de vanille. Giet in porties erbij het weer een mooi glad geheel is. Breek de bananen in stukjes en mix erdoor. Mocht de boel gaan schiften, voeg dan alvast een lepel van de bloem toe. Zeef bloem, bakpoeder en zout boven de kom en spatel (niet mix!) er losjes door. Vet een springvorm (Ø 20-22 cm) in boter en bepoeder met wat bloem. Doe het beslag erin en strijk glad. Bak gaar en goudbruin in de oven in ± 40-45 minuten. Check of een satéprikker er droog uitkomt. Haal de cake uit de oven, prik meteen met diezelfde prikker overal in en kwast in met rum, maar houd 1 volle eetl rum over voor het glazuur. Laat de cake helemaal afkoelen.
Glazuur: Meng de poedersuiker met die eetl rum en nog een pietsje water tot een dik-vloeibaar glazuur. Verdeel over de cake en laat uitharden.

TIPS:
* Suikerglazuur altijd beetje bij beetje mengen; begin met het vocht en dan steeds wat extra poedersuiker erdoor kloppen met een garde. Te dik is het onhandelbaar, te dun is het te doorschijnend en loopt het bovendien meteen van de cake af.
* Let op: het ene vanille-extract is het andere niet.
* Ik kreeg commentaar van lezers dat ze niet uitkwamen met de rum. Waarschijnlijk heb ik kleine lepels. Maar het maakt niet zo heel veel uit. Je kunt ook alle rum bewaren om in één keer erover te gieten als de cake gebakken is. Of je neemt wat meer rum, dat mag ook altijd. Bakken is exacte wetenschap, maar in dit geval kun je daar best wat losser mee omgaan. Is dat nou niet fijn?

Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.

P.S. Baklust gekregen? Dan kan ik je van harte mijn vernieuwde Grote Ovenhandboek aanbevelen, met ruim 175 recepten, de helft zoet, de andere helft hartig.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Zacht voedsel (7): luxe ontbijt

Knoflookbrood

goulash van wild

Goulash van wild

Vorig bericht: « Wontonlasagne
Volgend bericht: Pastéis de nata »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN