• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 artikelen

17 september 2019

Perziken uit de oven

Altijd lastig, perziken die onrijper zijn dan je zou willen. Maar de remedie is even simpel als verrukkelijk: de oven in, bijvoorbeeld met boter, honing en lavendel.

Het is een universeel gegeven dat het vroeger op vakantie áltijd mooi weer was. Al herinner ik me een verblijf in de Dordogne, zeker twintig jaar geleden, waar het van de twee weken dertien dagen regende. Kon ons het bommen, het vakantiehuis ging vergezeld van een perzikenboomgaard en onbeperkt de hele dag perziken eten was inbegrepen bij de huurprijs. En wát voor perziken! Kogelronde blozende gevaartes, groter dan ik ze ooit in een fruitkraam gezien heb maar vooral ontelbare malen sappiger. U weet wel, dat bij elke hap het kleverige perzikvocht gelukzalig van je kin druppelt. Dan komt het ultieme geluk toch ineens akelig dichtbij. Sindsdien is het behelpen, op perzikgebied.

Vergeten
Nu was ik die hele episode eerlijk gezegd vergeten, tot ik in het kader van mijn nieuwe Franse kookboek mijn privé-archief indook en zo ook het fotomapje tegenkwam van die legendarische boomgaard. De foto’s vielen zwaar tegen, te vaag, te onscherp, maar de herinneringen kwamen glashelder weer naar boven. Omdat ik toch even niks te doen had toen het manuscript en alle foto’s waren ingeleverd bij de vormgeefster, deed ik een rondje Frankrijk, langs verschillende vrienden met (vakantie)huizen. Halverwege appte de vormgeefster dat een sfeervolle perzikfoto toch wel leuk zou zijn voor in het boek, dus ik toog naar het plaatselijke mini-supermarktje en scoorde een tas vol perziken, zowel witte als gele.

Knetterhard
Allemaal knetterhard, dat wel. Op het vrolijke kiekje zag je dat er niet aan af, mijn vormgeefster was er blij mee. (Kijk, dit is ‘m geworden:).

(En dit is trouwens de cover van mijn aanstaande nieuwe kookboek geworden, maar daarover binnenkort meer….!!)

Terug naar de perziken. Knetterhard, dus opeten was een ander verhaal. Wat doet een mens met perziken die niet meewerken? Die schuif je in de oven. Ik gooide honing in de strijd (voor het karamelliseren), plus boter (vive la France) en voor een smaakaccent wat lavendelbloemetjes uit de tuin. Een ideaal toetje om thuis het snel slinkende vakantiegevoel nog even vast te houden.

Zelf maken?
RECEPT Perziken uit de oven met lavendel

Nodig voor 4 personen:
4 (niet al te rijpe) perziken
2 volle eetl boter
2 volle eetl honing
3 (gedroogde) takjes lavendel
Erbij: crème fraîche (of fromage blanc, of vanille-ijs)

Oven voorverwarmen op 180 °C. Snij de perziken in kwarten, verwijder de pitten. De schil mag blijven zitten. Doe boter en honing in een pan. Ris de lavendelbloemetjes erboven los. Verwarm al roerend tot een vloeibaar geheel. Wentel van het vuur af de perzikkwarten er doorheen. Verdeel over 4 ovenschaaltjes (of één grote). Zet ± 20-30 minuten in de oven tot de perzik mooi zacht en gekaramelliseerd is. De tijd kan variëren, afhankelijk van de perzikhardheid en de oven, maar het luistert niet heel nauw: te lang in de oven kan niet. Beslist warm serveren, met losgeroerde koude crème fraîche. Ik zet de schaaltjes liefst aan het begin van de maaltijd in de oven, en schakel na 20 minuten de oven uit, zo garen ze nog een beetje door en blijven ze net warm genoeg.

TIP:
In Frankrijk aten we dit met een ferme schep fromage blanc van het mevrouwtje op de markt, waar het hele dorp elke week voor in de rij staat, maar met crème fraîche werkt het ook goed. Neem vooral uit Frankrijk eens zo’n pot met echt lekkere dikke crème fraîche mee, uit Isigny, die is zoveel voller van smaak dan de gewone van bij ons. Al doet een bolletje vanille-ijs het ook prima.

Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.

P.S. Smaakt dit recept naar meer? Probeer ook eens een kookboek van Koken met Karin, vol nieuwe recepten die allemaal niet op deze website staan.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Mexicaanse Caesar Salad

Geplette aardappels met kummel

Hollandse gehaktbal

Vorig bericht: « Vegan tartaar (à la Hiltl)
Volgend bericht: Imam bayildi »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Vega zónder pakjes & zakjes € 26,99
  • Cover De makkelijke keuken De makkelijke keuken € 24,99 € 15,00
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Slim zónder pakjes & zakjes € 24,99
  • ovenhandboek Het grote ovenhandboek € 24,99

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN