• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

13 september 2019

Vegan tartaar (à la Hiltl)

We sluiten mijn culinaire Europese serie af in Zwitserland, in Zürich, alwaar het oudste vegetarische restaurant ter wereld al 121 jaar springlevend zit te wezen. Al was het Vegetarierheim und Abstinenz Café niet onmiddellijk een eclatant succes, in een tijd waarin mensen die geen vlees aten zeer argwanend werden bekeken. Pas toen de Duitser Ambrosius Hiltl de zaak overnam, ging het langzaam maar zeker bergopwaarts.

Vierde generatie
Intussen is Haus Hiltl nog altijd een – vierde generatie – familiebedrijf alleen nu met tweeduizend bezoekers per dag. Er zijn vier filialen, een ‘vegetarische slagerij’ voor afhaalgerechten plus een fastfood-zusje dat Tibits heet. Je kunt er naast ontbijten, lunchen en dineren ook een taartje eten met je oma, brunchen met de hele familie of tot diep in de nacht cocktails drinken met je vrienden. Het is, kortom, een instituut. De kwaliteit is onberispelijk, terwijl de prijzen reuze meevallen, zeker in een land waar alles astronomisch duur is. Maar bovenal is het er gezellig en ongecompliceerd.

Buffet
Dat komt mede door de formule: dé attractie sinds jaar en dag is het immense buffet van wel honderd verschillende gerechten. Opvallend veel daarvan hebben een Indiase herkomst, te danken aan oma Margareth Hiltl die in de jaren dertig een reisje naar India maakte en geheel geïnspireerd terug kwam. Afrekenen gebeurt op gewicht, alle borden gaan bij de kassa op de weegschaal. Zelf ben ik niet zo’n buffetfan, ik word sikkeneurig van te veel smaken op één bord, maar er je kunt er ook een tafeltje boeken in het restaurantgedeelte.

Kookboeken
De leukste plek is helemaal achterin, tussen de drieduizend kookboeken. Veel Duits, maar ook Engels en Frans; fijn om al wachtend in te zitten bladeren. Probeer vooral de beroemde Hilt-klassieker, de veganistische tartaar, hoewel ze ‘m dan weer wel serveren met een eidooier. De enige die ik ooit proefde die écht griezelig dicht in de buurt komt van steak tartare. Maar dan gemaakt van aubergine en biet.

Zelf maken?
Recept vegan tartaar (à la het Zwitserse Hiltl)

Nodig voor 4 personen:
2 aubergines
1 rauwe rode biet
1 blikje kidneybonen (netto: 125 g)
1 flinke sjalot
1 eetl kappertjes
1 eetl augurken
1 eetl gehakte peterselie
1 eetl tomatenketchup
1 eetl mosterd
tabasco
1 theel gerookt paprikapoeder (mild/zoet)
zout & peper uit de molen
Garnering: augurk, kappertjes, kerstomaatjes, sjalotje, toast met boter

Prik de aubergines rondom in met een vork en leg samen met de ongeschilde biet 45 minuten in een hete oven (220 °C). Laat helemaal afkoelen. Snij de aubergines in de lengte doormidden, schep het zachte vruchtvlees eruit en laat in een zeef goed uitlekken. Schil de biet, hak het vruchtvlees heel fijn.
Prak met een vork de uitgelekte kidneybonen en aubergine fijn in een kom. Voeg biet, ketchup, mosterd en paprikapoeder toe. Snipper sjalot, augurk, kappertjes en peterselie fijn en doe erbij. Breng pittig op smaak met zout, peper en tabasco. Verdeel met behulp van 4 kookringen over 4 borden en stamp aan. Garneer met wat losse kappertjes, een gewaaierd augurkje, half kerstomaatje en sjalottenringetje. En geef er toast met (voor de niet-vegans) boter bij.

TIP:
• Het geheim van de levensechte structuur van de Hiltl-tartaar is naar eigen zeggen okara, de pulp die overblijft na het maken van sojamelk. Alleen vond ik dat voor thuis schromelijk veel gedoe; u weet, ik ben van kleine moeite, groot effect. Maar ik had nog wel een blikje kidneybonen, misschien was dat iets? Het resultaat was bij mij thuis een groot succes als voorafje, al lijkt het eerlijk gezegd voor geen meter op de versie van Hiltl. Daarvoor moet u maar gewoon een keertje naar Zürich.
• Nog meer lekkere tips in Zürich: 3 culitips, restaurant Kronenhalle, recept Zwitserse rösti met een ei.

Dit artikel verscheen eerder in Trouw (© Koken met Karin) als laatste onderdeel van een Europese zomerserie. De reis ging naar Portugal, Hongarije, Ierland, Italië, Denemarken, Polen en Zwitserland.
(Of kijk bij de zomerserie van vorig jaar, toen ging ik culinair door Frankrijk, Engeland, Spanje, Griekenland, Zweden, Duitsland en Kroatië.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Thaise wortelnasi

Raapsteeltjes met spaghetti

Röstirondjes met spek en ui

Vorig bericht: « Poolse koolrolletjes
Volgend bericht: Perziken uit de oven »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN