• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

1 oktober 2019

Sirniki: pannenkoekjes uit Rusland

Wat kookt een mens na terugkeer van de Trans-Mongolië Express? We beginnen in Moskou, met sirniki, kleine dikke Russische ontbijtpannenkoekjes op basis van cottage cheese, die je eet met jam of fruit en zure room. Denk: cheese cake, maar dan mini en warm, als ontbijt. Prima thuis na te maken, zelfs op 3 manieren.

Dé culinaire rode draad tijdens mijn Trans-Mongolië-treinreis (zie mijn reisverhaal van gisteren) bleken de dumplings, of zo je wilt ravioli: met vlees gevulde deegkussentjes. In Rusland heten ze pelmeni, in Mongolië buuz, in China jiaozi. Natuurlijk waren er ook verschillen, zowel in de gebruikte vulling als de vouwwijze. Gekookt in water of gestoomd. En vooral de garnering: zure room in Rusland, niks of tomatenketchup (sic!) in Mongolië en sojasaus in China. Maar dat ontdekte ik allemaal pas later.

Pelmeni
De pelmeni-kennismaking begon in Moskou. Een naar verluidt Siberische specialiteit, al stond er soms ook een specifiek ‘Siberisch’ genoemde variant op de menukaart, dan betrof de vulling een mix van varken en kalf. Vareniki heb je ook nog, niet rond maar in de vorm van een halve maan en gevuld met aardappel en champignons. Ik at pelmeni en vareniki op allerlei plekken. In restaurants met een lieflijk retro datsja-decor als Mari Vanna in Moskou en Pashtet in Jekaterinenburg, tot in de Sovjet-nostalgische eetzaal van Rassolnik in Irkoetsk. In Jekaterinenburg is er zelfs een gespecialiseerd restaurant annex kookschool, Pelmeni club geheten, waar je een compleet pretpakket kunt proeven. Een uitkomst voor een culischrijfster met keuzestress.

Twarog
En toch wordt het nu geen pelmenirecept, omdat we in de volgende aflevering al Mongoolse buuz gaan maken. Het wordt een andere Russische favoriet, een ontbijtgerecht. Nee geen blini’s, maar sirniki. Dikke, kleine pannenkoekjes gemaakt van twarog, cottage cheese. Knapperig van buiten, zacht van binnen. Warm geserveerd met de alomtegenwoordige smetana (zure room) plus jam of wat fruit. Ik probeerde het thuis op allerlei manieren, maar de cottage cheese (of hüttenkäse) uit de Nederlandse supermarkt is veel vochtiger en korreliger dan de Russische variant. Gelukkig wist ik daar een mouw aan te passen. Zelfs wel drie.

Zelf maken?
Recept Sirniki (Russische ontbijtpannenkoekjes)

Nodig voor 6 stuks:
200 g twarog (Russische of Poolse winkel) of hüttenkäse/cottage cheese
25-50 g bloem + extra voor de buitenkant
1 ei
1 eetl suiker
½ citroen (alleen rasp)
snufje zout
boter om te bakken
Erbij: zure room, aardbeien/frambozen

Variant 1: twarog
Doe de twarog (zie tip) met 25 gram bloem, ei, suiker en een snufje zout in een kom. Rasp de schil van de ½ citroen erboven fijn. Meng met een vork tot een geheel. Rol er 6 ballen van, plet tot dikke koekjes en wentel losjes door wat extra bloem. Verhit boter in een grote koekenpan en bak ze 2-3 minuten per kant tot ze van buiten goudbruin en knapperig zijn, maar van binnen nog smeuïg.

Variant 2: hüttenkäse/cottage cheese
Laat hüttenkäse of cottage cheese eerst in een zeef in de koelkast 24 uur uitlekken. Bereid verder als hierboven, maar dan met 50 g bloem, al blijven ze wel zachter dan variant 1. Laat ze voor het bakken eventueel wat opstijven in de koelkast.

Variant 3: ovenmethode
Meng de hüttenkäse of cottage cheese zonder uitlekken meteen met alle overige ingrediënten en hou ook hier 50 g bloem aan. Verdeel over 6 holtes van een goed met boter ingevette muffinvorm.

De oplettende lezer ziet verschil tussen links en rechts. Links heb ik het mengsel gewoon even hup-hup met een vork gemengd, rechts heb ik de mixer erop gezet. De hup-hupversie blijft korreliger, maar dat is juist lekkerder. Zo zie je maar: nooit moeilijk doen als het makkelijk kan.

Bak in ± 25 minuten goudbruin in een hete oven (200 °C).

Serveer warm met zure room en rood fruit, waarbij het lekker is om de helft van het fruit met een vork alvast tot saus te prakken.

TIPS:
• Cottage cheese (of hüttenkäse) is korrelige, heel magere verse kaas (4% vet). Mocht je een Russische of Poolse winkel in de buurt hebben, probeer dan vooral twarog te scoren, liefst in de vette variant (8%), want daar worden sirniki echt het allerlekkerst mee. Ik probeerde het ook met Italiaanse ricotta, maar dat werden taaie bonken.
• Opwarmen gaat prima in een hete oven (5 minuten).
• Invriezen gaat ook prima. Ik probeerde het met zowel versie 1 als 2, in ongebakken variant. Zet ze met bord en al in de vriezer, of op bakpapier, dan plakken ze niet vast. Rustig laten ontdooien in de koelkast en dan pas bakken.

Dit is recept 1 naar aanleiding van mijn treinreis met de Trans-Mongolië Express. Morgen deel twee: buuz uit Mongolië, daarna deel drie: Beijing Noedels.
Zowel recept als reisverhaal verschenen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.

Bonusreistip Moskou:

Ga vooral naar het VDNKH-park. Een afkorting die schijnt te staan voor iets à la Tentoonstelling van de Verdiensten van de Nationale Economie. Een immens park met vooral weelderige gebouwen, geen bomen, allemaal ter meerdere eer en glorie van het Sovjettijdperk. Elke (voormalig) republiek kreeg zijn eigen paviljoen, omringd door talloze fonteinen en bloemperken. Plus overal hamers en sikkels, dappere arbeiders, boerendochters met korenschoven en natuurlijk Lenin-standbeelden, met z’n klassiek wapperende jaspanden. Dé plek waar heel Moskou gaat recreëren, ijsje in de hand, muziekbandjes luisteren. Let ook op het nabijgelegen monument annex museum voor Joeri Gagarin, de eerste Russische kosmonaut.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Bananenkwark

Focaccia met olijf en tomaat

Atjar tjampoer

Vorig bericht: « 10x Trans-Mongolië Express
Volgend bericht: Buuz: ravioli uit Mongolië »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN