• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

2 oktober 2019

Buuz: ravioli uit Mongolië

De hoofdreden om niet de Trans-Siberië Express te nemen, van Moskou naar Vladivostok, maar de Trans-Mongolië Express is uiteraard Mongolië. Maar wat eet je daar? Buuz natuurlijk, vleesravioli! En die zijn ook thuis eenvoudig te maken.

Mongolië is een immens groot land waar de treinreiziger maar een klein stukje van meekrijgt. De onvermijdelijke hoofdstad Ulaanbaatar vond ik een afknapper: een uit de grond gestampt sfeerloos geheel van ronkende files. Gelukkig ligt het prachtige Terelj nationaal park op een paar uurtjes rijden. Al is het wel de vraag hoe lang dat nog duurt, want het toerisme rukt zichtbaar op. Kon je tot een paar jaar geleden als bezoeker alleen logeren bij een nomadenfamilie in een ger (het Mongoolse woord voor yurt), nu worden de heuvels volgebouwd met speciale toeristenkampen vol keurige rijtjes gers, inclusief restaurant.

Ik had me enorm verheugd op mijn kennismaking met de nomadische culinaire specialiteiten, maar de gids annex tolk waarschuwde al meteen: ‘De Mongoolse keuken is niks, alleen maar vlees en ingewanden’. Waarna de kampkok ons een plezier dacht te doen met kipfilet met ananas. Gelukkig kon ik de volgende dag terecht bij een Mongoolse familie, waar ik een fijn ontbijt kreeg van boortsog, gefrituurde bonkige koekjes die je dipt in urum, hele dikke clotted cream. Een emmer verrukkelijke zelfgemaakte yoghurt kwam ook op tafel. Dit alles vergezeld van vele kommetjes suutei tsai, zoute melkthee. Klinkt raar, is erg lekker.

De communicatie bleek lastig, want al lijkt het Mongoolse schrift sprekend op het Russisch, de uitspraak is totaal anders. Zelfs mijn ‘goedemorgen’ werd door de familie glazig ontvangen. Maar samen koken verbroedert enorm. Samen met Namdja, de vrouw des huizes, ging ik buuz (spreek uit: boetz) maken, de nationale ravioli, of zo je wilt dumplings. Al snel zaten we samen gezellig te rollen, vouwen en vullen. Zo simpel, slechts bloem, schapenvlees, ui en zout. Maar zo heerlijk, die wilde ik thuis beslist namaken. En dat bleek helemaal niet moeilijk.

Zelf maken?
Recept buuz (Moongoolse ravioli/dumplings)

Nodig voor 16 stuks:
250 g lamsgehakt
200 g bloem
125 ml warm water
1 ui
zout & peper uit de molen

Kneed bloem, water en een snufje zout tot een soepel deeg. Laat in plasticfolie een half uurtje rusten. Snipper intussen de ui en meng met het gehakt. In Mongolië doen ze niet aan specerijen, maar zout en peper hebben ze wel nodig. Zorg ook voor vet lamsgehakt, met mager rundergehakt wordt het niks. Rol een dikke worst van het deeg, snij in plakjes en rol uit tot ronde lapjes van Ø 7 cm. Het vullen is een vak apart: leg een plakje deeg in de hand met daarop een lepel vulling. Vouw nu het deeg aan de bovenkant over de vulling als een soort buideltje met plooien, die je steeds dichtknijpt tussen duim en wijsvinger, terwijl je met de duim van je andere hand het vlees binnenboord houdt. Kijk vooral even op YouTube voor een filmpje. Ze hoeven niet hermetisch dicht, want ze worden rechtop gestoomd. Zet ze op een stoommandje en kies een wijde pan waarin hij plat kan staan.

Zo zien ze er rauw uit…

Breng eerst een bodem water aan de kook, plaats dan het stoommandje in de pan en laat onder een deksel op middelhoog vuur 15 minuten stomen.

… en zo zien ze er gestoomd en gaar uit.

In Mongolië eten ze ze zo of hooguit – bizar maar waar – met tomatenketchup. Wij probeerden het op z’n Russisch, met zure room, en op z’n Chinees, met sojasaus. Werkt allebei goed. En dan ervoor of erna een grote salade van geroosterde groenten voor een compleet diner.

TIP:
Elke Mongoolse familie heeft een enorme stoompan, met daarin inzetplateautjes om lekker veel buuz tegelijk te kunnen stapelen. Thuis deed ik het met zo’n uitvouwbaar metalen stoommandje in de vorm van een bloem.

Dit is recept 2 naar aanleiding van mijn treinreis met de Trans-Mongolië Express. Zie ook: sirniki (ontbijtpannenkoekjes) uit Rusland. Morgen deel drie: Beijing Noedels.
Zowel recept als reisverhaal verschenen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Zelfgebakken kruidnoten

Salade met keverbonen

Camiflette met witlof

Vorig bericht: « Sirniki: pannenkoekjes uit Rusland
Volgend bericht: Beijing noedels »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN