• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

4 juni 2024

Groene spaghetti uit de oven

Hoezee! Bij aankomst in ons Normandische buitenverblijf begin maart bleek buurman-boer eindelijk de honderd meter heg langs ons weiland te hebben gesnoeid. Dat was heel lang de afspraak, in ruil voor het gratis gebruiken van de wei voor zijn paard en pony. Kijk, op de achtergrond zie je de heg, intussen uitgegroeid tot 4-5 meter hoog. Alsmaar had hij echter smoesjes: zijn tractor was kaduuk, of het was oogsttijd of vogelnestseizoen. Ruim drie jaren verstreken. De heg was zo langzamerhand uitgegroeid tot vijf meter hoog en kwam gevaarlijk dicht bij de elektriciteitsdraden. De hele buurt waarschuwde dat wij aansprakelijk zouden zijn bij schade. Maar vorige zomer bezwoer de buurman dat hij het ‘van de winter’ echt zou doen.
En verdraaid, inderdaad.
Alles bleek keurig afgezaagd op anderhalve meter hoogte en de indrukwekkende hoeveelheid houtafval was midden in het weiland verzameld in een vijftal gigantische stapels. Een mix van dikke boomstammen (haardhout!), takkenbossen (houtwallen!) dunne takken (aanmaakhoutjes!) en heel veel sliertige bramenranken (fikkie stoken!). We kochten een motorzaag en een tweede takkenschaar en zijn sindsdien in de weer om alles te verwerken tot behapbare porties. Een heerlijke klus, maar wel een immense, dus bij elk bezoek doen we een stukje. Gelukkig is er geen haast bij, en dat is maar goed ook, want intussen is de lente losgebarsten. Het is een komen en gaan van fluitende vogels, die zo te zien massaal nestjes aan het bouwen zijn in al dat takkenspul. Dus voorlopig wordt er de komende maanden niet gezaagd.

Althans, niet in het weiland. Wel in de tuin, waar tijdens een storm ineens een joekel van een conifeer was omgewaaid, daar moest dringend wat groot onderhoud gepleegd worden. Buitenlucht maakt hongerig, dus ik kreeg ineens zin om voor het diner vogelnestjes te maken. Geen echte natuurlijk, en ook niet die gevulde gehaktballen die zo heten, maar van pasta. En lekker makkelijk, want al dat gezaag en gesjouw was best vermoeiend. Pastanestjes uit de oven dus, met een simpele saus van diepvriesspinazie, afgetopt met een eitje. In afwachting van al dat jonge vogelspul dat hopelijk eerdaags in het weiland geboren gaat worden.

RECEPT Groene vogelnestjes

Nodig voor 4 personen:
350 g spaghetti (bijv. De Cecco dunne spaghettini nr 11)
1 pak diepvries spinazie à la crème deelblokjes (450-500 g)
4 eieren
150 g roquefort
100 g walnoten
bosje verse dille
1 grote ui
3 knoflooktenen
boter
chilivlokken
zout & peper uit de molen

Haal de spinazie tijdig uit de diepvries en laat rustig ontdooien. Oven voorverwarmen op 200 °C. Vet 4 ruime eenpersoonsovenschaaltjes (Ø 18 cm) in met boter. Snipper de ui, fruit 10 minuten in wat boter in een hapjespan. Voeg tegen het eind de gehakte knoflook toe. Kook intussen de spaghetti in een pan water met zout, 3 minuten korter dan volgens de verpakking. Hak de walnoten grof en de dille fijn. Doe de roquefort en spinazie bij de uien en roer tot alles één groen geheel is. Zet het vuur uit. Giet de pasta af, meng meteen erdoor, plus de walnoten en dille. Breng op smaak met versgemalen peper en wat chilivlokken (zout zal niet nodig zijn). Verdeel over de ovenschaaltjes. Maak 4 kuiltjes, breek er 4 eieren boven. Zet 10 minuten in de oven tot het eiwit gestold is, maar de dooier nog iets vloeibaar.

TIPS:
• Kan natuurlijk ook in één grote ovenschaal, maar ik vind individuele schaaltjes wel zo leuk.
• Zorg dat de eieren op een laagje pasta liggen, niet op de bodem van de schaal, dan worden ze te gaar. Helemaal als je een metalen ovenschaaltje hebt, dan gaart alles sneller dan in een keramieken schaaltje.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

WERELDGERECHTEN
Nu al derde druk, mijn nieuwe kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Open lasagne met kip en pesto #nopakjes

Bloemkool zonder Groente Finish

Kliekjesrecept: groene omelet

Vorig bericht: « Interview TBCY
Volgend bericht: Bananentaartjes »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN