• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

14 januari 2020

Vega Schotse eieren

En, hoe staat het bij u thuis met de goede voornemens? Nooit meer op zonvakantie naar Thailand, maar kamperen op de Veluwe? Alle boodschappen voortaan op de fiets en naar oma met trein, bus en benenwagen in plaats van met de auto? Niks meer online bestellen, geen hippe weggooikleding gemaakt door kinderhandjes en zeker geen plastic hebbedingetjes uit China? Alle drank door de gootsteen en ook de e-sigaret bij het grof vuil? Pardon, bij het gemeentelijk chemisch afvalpunt.
Nog best een gedoe, als je het helemaal goed wilt doen.

Vleesvervangers
Eén goed voornemen is alvast een makkie: minder vlees eten. Al deden u en ik, weldenkende mensen onder mekaar, dat natuurlijk vorig jaar ook al. Flexitariër zijn is immers helemaal niet ingewikkeld, zelfs mijn eigen slager is er eentje. Alleen die vleesvervangers, dat blijft nog behelpen. Natuurlijk is het aanbod de afgelopen jaren enorm verbeterd, het is heus niet meer alleen zompige schijven wat de klok slaat. Maar iets fabriceren van sojabrokken of lupine dat net zo lekker is als een sappig kippenboutje of een smakelijk worstje, dat krijgen producenten nog niet zo makkelijk voor elkaar.

Kartonnige bonk
Maar toevallig verscheen er vorig jaar een origineel kookboek over het zelf thuis maken van vleesvervangers. In De vega optie geeft auteur Joke Boon bijvoorbeeld haar versie van Scotch Eggs. U weet wel, een hardgekookt ei verstopt in een gehaktbal, en die dan weer in een knapperig gefrituurd jasje. De laatste keer dat ik ze at, was het in de kant-en-klaarversie van Marks & Spencer, maar dat bleek een jammerlijke vergissing, want een soort kartonnige bonk.

Nepgehakt
Nee, dan veel liever deze vegetarische variant met 100% nepgehakt gemaakt van bonen, noten, havermout en wortel. Toegegeven, op papier klinkt dat niet heel overtuigend, maar neem van mij aan: het heeft verbijsterend veel weg van gehakt. Maar belangrijker: het is heel erg lekker. Bij ons thuis een blijvertje, ook in 2020.

Zelf maken?
Recept Vega Schotse eieren
Nodig voor 4 personen:

5 eieren
250 g gare kidneybonen (zelf gekookt of uit blik)
50 g gezouten cashewnoten
40 g havermout
50 g geraspte wortel
1 eetl Thaise rode of groene currypasta (25 g) – ik nam groene
2 eetl citroensap
6 eetl paneermeel (of panko)
2 eetl sesamzaad
zout & peper uit de molen
plantaardige olie om te bakken

Kook 4 eieren in 8 minuten nét hard, laat schrikken en pel. Doe intussen de uitgelekte bonen, cashewnoten, havermout, wortel, currypasta, citroensap, 1 eetlepel olie, zout en peper in de keukenmachine en draai tot een samenhangend, op gehakt lijkend mengsel. Rol er 4 ballen van. Neem een bal in de hand, maak er een kommetje van en leg er een gekookt ei in. Boetseer het ‘gehakt’ weer tot een dichte bal rondom het ei. Klop het overgebleven ei met een snuf zout los in een diep bord. Meng in een ander diep bord paneermeel met sesamzaad. Rol de kleverige bal eerst door paneermeel, dan door losgeklopt ei en dan weer door paneermeel. Laat in de koelkast opstijven tot gebruik. Het lekkerst is frituren in olie, reken op circa 6-7 minuten op 180 graden, maar in de oven kan ook (zie tip onderaan).
Lekker met aardappeltjes en spinazie of een salade van geroosterde wintergroenten.

TIPS:
• De ballen kunnen ook in de oven. Leg ze dan op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel rondom met olie en bak in een hete oven (200 °C) in 25 minuten krokant en bruin. Maar ik zeg: frituren is het lekkerst. En die olie kan (gezeefd) makkelijk meerdere keren gebruikt worden.
• Ik paneer zelf het liefst in twee keer: eerst met fijn paneermeel, de tweede keer met grof paneermeel. Zie hier voor zelfmaaktips.
• Scotch Eggs komen trouwens niet eens uit Schotland, maar waar die naam dan precies vandaan komt, daarover lopen de verklaringen sterk uiteen.

Goede voornemens? Een kookboek, of zelfs twee!
Zoals mijn nieuwe kinderkookboekverzamelbundel Het grote kinderkookboek zonder pakjes & zakjes en/of het gloednieuwe Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Overal verkrijgbaar in de boekhandel of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met tekst/naam/boodschap/tekening naar eigen keuze.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Yoghurtcakejes

Zalmforel in de Lekué Braadstomer

Pêche Melba taart

Vorig bericht: « Lezing en diner
Volgend bericht: Supermakkelijk brood uit een pan »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN