• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

9 juni 2020

Minder, minder, minder

We moeten van alles minder. Minder zout, minder suiker, minder vlees. Tegenwoordig kan dat kennelijk niet meer zonder challenge. Deze week is die van de suiker, op 27 juni begint die van zout, die van vlees hebben we al gehad, in maart.

Ik zeg het maar eerlijk: ik heb niet zoveel met challenges. Om te beginnen al niet met dat lelijke woord, al snap ik ook wel dat ‘uitdaging’ ook heel erg is. Maar vooral: jezelf en je gewoontes een week lang heel veel geweld aandoen in de hoop dat het iets permanent in je gedrag gaat veranderen, misschien dat het bij andere mensen werkt, maar bij mij niet. Een week helemaal geen suiker? Dat zul je altijd zien, dat is nou nèt de week dat ik vier flessen vlierbloesemsiroop heb gemaakt voor een recept in de krant en allerlei zomertaarten en toetjes moet uitproberen voor een kookboek. Tja, bij mij komt het simpelweg nooit uit om even een week radicaal te doen met wat dan ook. Mijn methode: gewoon permanent een beetje minderen met alles. Je hele leven met mate. Klinkt saai? Welnee, je mag lekker ALLES, alleen niet in idiote hoeveelheden. Belangrijker: er zijn geen dingen die je NIET mag. En guilty pleasures bestaan niet. Overzichtelijk, toch?

Maar toch even aandacht voor de Nationale Suiker Challenge, een initiatief van het Diabetes Fonds. Want we eten met z’n allen veel te veel suiker. Iedereen is te dik, weet u nog? En dat kan dan ook weer leiden tot suikerziekte. Zoet is ongemerkt veranderd van een bijzondere traktatie tot een dagelijkse overdosis. Frisdrank, koekjes, ijsjes, tussendoortjes, cake, taart, noem maar op. En dat is niet handig.

Pas ook op met zogenaamde ‘healthy’ producten. Juist in van die gezond ogende energierepen zit vaak verbijsterend veel suiker. En wat dacht je van ‘light’?

Ezelsbruggetje: vet eruit is meestal suiker erin. Hetzelfde geldt voor veel glutenvrije producten. Vervangers bevatten vaak meer vet, suiker en calorieën dan de oorspronkelijke variant mét gluten. Dat noemen wij hier thuis de categorie ‘Van de regen in de drup’.

Je wist natuurlijk al dat ‘gezonde suiker’ niet bestaat, dus wees ook alert op zogenaamde ‘suikervrije’ producten. Honing, agavestroop, ahornsiroop, kokosbloesemsuiker, palmsuiker en dadelsiroop zijn net zo goed suiker als die van suikerbieten.

Nog veel erger: suiker zit als goedkope, makkelijke smaakversterker in heel veel hartige producten, juist waar je het niet verwacht. Pakjes en zakjes zijn er bijvoorbeeld heel goed in. Vaak in verstopte vorm, dan heet het geen suiker maar glucose of dextrose of glucose-fructosestroop, invertstroop of maltodextrine, en vaak ook nog een combinatie van dat alles.
Dus wanneer je om te beginnen al die pakjes & zakjes en kant en klare dingen de deur uitgooit en focust op verse ingrediënten scheelt het al een berg in je dagelijkse suikerinname. Dat hoeft niet alleen deze week, dat kun je gewoon prima altijd doen, en is heel goed vol te houden.
Mag je nou nooit meer taart eten? Natuurlijk wel! Alleen niet elke dag, en eet ‘m niet helemaal in je eentje op, maar deel ruimhartig uit. Geniet van zoet, maar met mate.

OOK LEUK:
That Sugar Film
Gezond minderen, het kan prima

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Bosbessenmuffins zonder suiker

Gezonde suiker bestaat niet

Nog meer healthy kookboeken

Vorig bericht: « Aardappelsalade gribiche
Volgend bericht: Ingemaakte rode ui »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN