• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

28 juni 2021

Pasta met worst en salie

Was het u al opgevallen? Dat ik steeds minder vlees eet en dus ook steeds minder vleesrecepten publiceer? Maar ik ben en blijf omnivoor, zie dit recept voor een lekker pastaatje met worst, courgette en salie. Al heeft dat vleesminderen wel een onverwachts bijeffect…

Word vrienden met uw slager, ik roep het al jaren. Zelf had ik heel lang een bijzonder fijne slager. Tot zijn winkel geleidelijk aan veranderde in een goedlopende broodjeszaak en het ambachtelijke vleesgebeuren een beetje naar de achtergrond verdween. Geef hem eens ongelijk, zo kon hij veel beter opboksen tegen de concurrerende supermarkt om de hoek. Maar voor liefhebbers zoals ik bleef er een hoekje van de toonbank. Gevuld met koteletten van de lammetjes van zijn polderbuurman, fantastische venkelworsten, dito spekblokjes en eieren van zijn eigen kippen. Toen zijn gezondheid achteruit ging, zijn pensioen naderde en zijn zonen zich liever vanaf een industrieterrein fulltime op het broodjesimperium gingen storten, vond hij gelukkig een enthousiaste jonge slager die de winkel wel wilde overnemen.

Legendarische ossenworst
Die had complete koeien hangen in een rijpkast, maakte zelf hammen en legendarische gerookte ossenworst, plus memorabele erwtensoep. Omdat ik voor mijn testrecepten altijd van alles nodig heb, werd ik ook met hem binnen de kortste keren dikke vrienden. Niks was te dol, alles kon hij voor me regelen. En net als met zijn voorganger was het fijn ouwehoeren over lekker eten en koken. Een wolk van een slager. Tot hij vader werd en ontdekte dat hij meer aan het werk was dan thuis. Hij koos voor zijn gezin en deed de winkel over aan iemand anders.

Omissie
Nu wil het toeval dat ik intussen een huis heb gekocht in Frankrijk, dus minder vaak in Amsterdam ben. Maar vooral: ik eet steeds minder vlees en plaats ook in in mijn zaterdagse rubriek in Trouw steeds vaker vleesloze recepten. Dus het opbouwen van een hechte band met mijn nieuwe slager is helaas nooit zo van de grond gekomen. Een omissie die nu pijnlijk duidelijk wordt. Laatst had ik varkensgehakt nodig maar was de gehaktmolen al schoongemaakt. Of neem de keer dat ik om kipdrumsticks vroeg, maar hij alleen grote kippenbouten had. Geen enkel probleem voor mijn twee vorige slagers, maar deze volstond met ‘njet’. De omfietsworsten zijn verdwenen en de soepen zijn ook al niet meer zo hemels. Tja, vroeger was alles beter. Koester dus vooral uw slager, als u er nog eentje hebt.

Vooruit, ik zei het al: een vleesrecept voor een even heerlijk als eenvoudig alleseizoenenpastaatje met worst. Alleen: hoe lekkerder de worstjes (lees: van een goeie slager), hoe lekkerder dit recept, ik waarschuw maar vast.

RECEPT Pasta met worst, courgette en salie

Nodig voor 4 personen:
4 lekkere (lams/varkens)worstjes van de slager
400 g fusilli (of andere korte pasta)
1 grote ui
1 flinke courgette
125 ml slagroom
flinke handvol verse salieblaadjes
snuf cayennepeper
zout & peper uit de molen
olijfolie

Snipper de ui. Fruit zachtjes in wat olijfolie in een hapjespan. Snij intussen de courgette in kleine dobbelsteentjes en de helft van de salie in dunne reepjes. Haal het vel van de worstjes. Doe het worstenvlees bij de ui en bak op hoog vuur met een spatel rul. Voeg de courgette toe en bak even mee. Giet de room erbij, voeg saliereepjes, zout, peper en cayennepeper toe en laat onder een deksel zachtjes sudderen. Kook intussen de pasta al dente in water met zout. Verhit ook intussen een ferme scheut olie in een kleine steelpan tot loeiheet. Bak/frituur in porties de resterende salieblaadjes knapperig, dat duurt een paar tellen. Laat uitlekken op keukenpapier. Giet de pasta af en vang wat kookwater op. Meng de pasta door de courgette-met-worst, maak smeuïg met wat pastawater. Verdeel over 4 warme borden, garneer met de krokante salieblaadjes.

TIP:
Salie doet het uitstekend in de tuin, het worden prachtige struiken. Maar in een pot op het balkon lukt het ook.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

Trek gekregen?
Lekker koken, daar knapt een mens van op. En iedereen kan het! Naast ruim duizend recepten op mijn website, heb ik ook een hele serie kookboeken vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen keuze.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Groene rijst uit de oven

Buitenlandse pakjes & zakjes

Witlof van Witteman

Vorig bericht: « Oosterse broccoli
Volgend bericht: Tom kha noedelsoep »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN