• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

4 oktober 2021

Kanelbullar Dag

4 oktober dierendag, pardon eet-geen-dierendag, tuurlijk, weten we allemaal. Maar in Zweden is het vandaag ook Kanelbullensdag, de dag van de Kanelbullar, kaneelbroodjes. De favoriete versnapering voor bij de fika, de koffiepauze-als-instituut. Nog zo’n lekkere traditie.

Twee jaar geleden om deze tijd, in een ver pre-corona-verleden, zucht, was ik in Zweden en toen kreeg ik een lesje Kanelbullar bakken van Maya in bakkerij PM in Växjö. Natuurlijk had ik ze zelf al vaker gemaakt, en ik heb er ook over geschreven (zie hier mijn recept), maar deze versie kende ik nog niet: het deeg wordt als lange lap ingesmeerd met boter en kaneel, dan niet opgerold maar in drieën over elkaar gevouwen en vervolgens weer dun uitgerold tot een grote lap. Daarna wordt het deeg in lange reepjes gesneden van 1 cm breed en ten slotte komt het leukste onderdeel: oprollen tot een soort bolletje wol.

Kijk, op dit filmpje doet Maya het even voor.

Echt heerlijk om te doen. Ik had het liefst gewoon een maandje daar gebleven, om in de bakkerij elke dag full time bolletjes te draaien, zo zen werd ik ervan. De bolletjes moeten ongeveer 75 gram wegen, te klein is niet de bedoeling, te groot ook niet. Dan nog een uurtje (of twee) laten rijzen tot ze minstens de helft zo groot zijn geworden en dan de oven in.

Enfin, je kunt voor de hoeveelheden gewoon mijn recept voor Kanelbullar aanhouden, alleen dan dus anders vouwen en rollen.

Let op: de balletjes zijn dikker dan die platte rondjes in mijn recept, dus het duurt wat langer voor ze gaar zijn. Tip van Maya: zet de oven zo heet mogelijk, liefst 240 °C, dan zou 10 minuten bakken genoeg moeten zijn en zo krijgen ze geen kans om uit te drogen.

Happy Kanelbullar Day!

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Blauwe cakejes

Digitale kernthermometer

Flatbread uit de pan

Vorig bericht: « Perzikjam met reine claudes
Volgend bericht: Wortelrisotto met loofpesto »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN