• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

18 november 2021

Sinterklaastoetje

Ben jij ook klaar met kruidnoten nu ze al máánden in de winkel liggen? Gooi ze lekker in dit toetje! Een soort tiramisu, maar dan lichter, zonder drank en zonder rauw ei. Win-win-win.

Ik geef het op. Al jaren maak ik me druk over mensen die pepernoten zeggen tegen kruidnoten, maar er is geen kruid tegen gewassen. De hele wereld is intussen overgestapt op pepernoten. Zelfs in het blaadje van de bekende blauwe grootgrutter was het raak. Daarin trof ik reclame voor een ‘pepernotenpyjama’ met daarop ‘I hartje pepernoten’.En dat op een donkerblauwe ondergrond met wel duizend afbeeldingen van kleine, bruine…inderdaad. Kruidnootjes. Géén pepernoten dus. Want dat zijn die taaie bonken. Níet die brosse halve dopjes.

Ik lijk wel een repeterende grammofoonplaat. Allemaal zinloos. Net zomin als het nut heeft om ritueel te sputteren dat de sinterklaasversnaperingen elk jaar wéér vroeger in de winkel liggen. Nog even, en we kunnen al meteen na Pasen aan de gevulde speculaas. Enfin, ik zei het al, ik hou erover op.

Alhoewel, mag ik toch nog één klein dingetje aanstippen? Bijkomend nadeel van het feit dat de kruidnootjes al in de zomer in de winkel liggen, is dat iedereen intussen he-le-maal klaar is met die dingen. Daarom gooide ik ze maar in een toetje. Denk tiramisù, maar dan lichter. Zonder alcohol (in verband met kinderen) en zonder rauw ei (in verband met zwakkeren van gestel). Met een sappig peertje erin voor de frisse toets. Voor wie echt geen kruidnoten meer kan zien, het kan ook met speculaasjes.

Natuurlijk kan het ook in één grote schaal, maar in mooie glazen vind ik zelf eleganter. Een beetje decorum kan geen kwaad, nu zelfs Sinterklaas in z’n huispak zit te thuiswerken. Bovendien hebt u dan makkelijk genoeg voor zes, terwijl het in een schaal al snel wat karig lijkt. En nu niet denken: ik halveer de hoeveelheden, want we zijn thuis helemaal niet met z’n zessen. Gewoon maken en een setje uitdelen aan de buren. Of in de koelkast zetten en morgen of overmorgen alsnog zelf oppeuzelen, want dan zijn de smaken juist lekker ingetrokken.

RECEPT Sinterklaastoetje met kruidnootjes en peer

Nodig voor 6 personen:
2 niet al te rijpe handperen
150 g kruidnootjes (dus géén pepernoten!)
1 bakje mascarpone (250 g), op kamertemperatuur
250 ml slagroom, koelkastkoud

Pocheervocht:
200 ml water
sap van 1 citroen
50 g suiker
75 ml gembersiroop (uit flesje/potje)
1 kaneelstokje
2 steranijs
optioneel: 1 eetl vanille-extract

Peren: Doe alle ingrediënten voor het pocheervocht bij elkaar in een pan, breng aan de kook. Snij de peren in vieren, verwijder schil en klokhuis en doe in de pan. Ze hoeven niet helemaal onder te staan, de stoom doet de rest. Laat onder een deksel 20 minuten heel zachtjes pocheren. Schep de peren op een bord. Laat het pocheervocht op hoog vuur 5 à 10 minuten inkoken tot u nog zo’n 125 ml over hebt. Laat vocht en peren afkoelen. Vis dan pas kaneel en steranijs eruit.
Samenstellen: Roer de mascarpone los met 50 ml van de perensiroop. Klop in een andere kom de slagroom lobbig met de mixer. Doe de mascarpone erbij en mix kort tot een geheel. Snij de peren in kleine blokjes. Hou 6 kruidnootjes apart, schep de rest kort door de rest van de perensiroop (niet te lang, dan wordt het prut). Neem 6 mooie glazen en vul ze met steeds afwisselend een schepje mascarpone, schepje kruidnootjes, schepje peer, et cetera. Garneer bovenop met 1 kruidnoot. Zet minstens 2 uur (of een nacht) in de koelkast om op te stijven.

TIP:
Luie donders nemen peer uit blik of kant-en-klare stoofpeertjes. Al dan niet met een scheutje gembersiroop erbij.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

Heb je al een boek? Naast ruim duizend recepten op deze website, heb ik intussen ook 18 kookboeken geschreven, vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen wens. Voor de feestdagen? Dan moet je snel wezen!

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Courgette met Texelse schapenkaas

Chocoladetaart met paaseitjes

Yoghurtparfait met honing

Vorig bericht: « Romige appeltaart
Volgend bericht: Spaghetti met bloemkool »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN