• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

16 februari 2022

Snelle mini jamtaartjes

Wat doe je met mislukte jam? Even snel deze taartjes mee maken. Groot succes gegarandeerd. Wat nou mislukt?!

Ik schreef gisteren al over mijn eerste poging tot bloedsinaasappelmarmelade die eenmaal afgekoeld een rare taaie puree bleek te wezen, veel te veel geleerd. Wel mooi roze, maar verder kon ik er niet veel mee. Een tijdje terug schreef ik al over jamtaart als ideaal eindstation van obscure potjes jam, en dat bleek ook nu weer een fijne universele wijsheid. Omdat de marmelade zo taai was, heb ik de boel eerst maar even in de keukenmachine gegooid om het wat losser te maken. En kijk, ik had nog wat aller-allerlaatste appeltjes van mijn eigen appelbomen in Frankrijk. Treurige, mottige gevallen, maar hee, die zijn altijd nog geschikt voor in de taart. Zo gezegd, zo gedaan. Taart meegenomen naar vrienden, lekker niks gezegd over mislukkingen, en zie: hij werd met gejuich ontvangen en opgepeuzeld.

Maar toen had ik dus nóg een grote pot vol mislukte jam over. Dat werden minitaartjes. Of eigenlijk 4 mini-taartjes en 2 midi-taartjes. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken: bewaar restjes taartdeeg, hoe weinig ook, altijd in de vriezer, liefst al uitgedrukt in kleine metalen vormpjes. Maar ook kant-en-klaar bladerdeeg is iets om altijd paraat te houden. En vergeet niet: ook overgebleven kruimeldeeg blijft eeuwig goed in een zakje in de vriezer. Het grote voordeel: dan heb je in een mum van tijd dit soort taartjes in elkaar geflanst. Lekker als toetje, of bij de thee.

Hoe maak je dit?
Simpel: vet de metalen vormpjes goed in met boter en bepoeder met bloem. Anders krijg je ze er straks nevernooit uit. Bekleed met (blader)deeg en snijd bij. Hoe korter het bladerdeeg ontdooid is, hoe makkelijker het te verwerken valt. Veeg alle afgesneden restjes gewoon steeds weer bij elkaar en rol uit tot nieuw deeg. Snij appels in kleine stukjes, meng met jam. Ik doe ongeveer half-half. Nee, suiker is nu uiteraard niet nodig, dat zit al in de jam. Verdeel over de taartbodems. Bestrooi met kruimeldeeg. Dat is in dit geval handig, want het dekt de boel af zodat fruit en jam niet kunnen verbranden. Reepjes (blader)deeg zijn ook een optie trouwens. Een minuut of 20 in een hete oven (200 °C) en klaar is Kees.

P.S. Kruimeldeeg maken? Meng 100 g bloem met 75-100 g suiker(naar smaak). Snij 100 g koude boter in blokjes, doe erbij en verkruimel tussen je vingers tot kruimels. Of haksel alles in de keukenmachine met de pulseknop. Op het laatst wat amandelschaafsel erdoor is ook lekker. En het is dus eeuwig houdbaar in de vriezer. Kan gewoon bevroren en al op elke soort taart, groot of klein.

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

Nieuw boek op komst!
Heb je het al gehoord? Mijn nieuwe vegakookboek verschijnt op 19 april, maar je kunt nu alvast jouw persoonlijk gereserveerde exemplaar bestellen. Wil je NU een boek? Dat kan ook, mijn andere kookboeken zijn uiteraard wél direct leverbaar. Allemaal vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen wens.cover vega kookboek

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Wortelsouffleetjes van Rijntje

Feestelijke frambozentaart

Wortelrisotto met loofpesto

Vorig bericht: « Bloedsinaasappelmarmelade
Volgend bericht: Witte wintergroente met gnocchi »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN