Shakshuka is een van de makkelijkste, dankbaarste gerechten die ik ken. Maar wist je dat je een kliekje ook heel goed kunt versoepen?
Eerst even het shakshukaprincipe an sich: groente in stukjes (ui, paprika, courgette, aubergine, venkel, ja zelfs biet of pompoen, om maar wat te noemen) fruiten in een grote koekenpan, blik tomaten erbij (bij hele tomaten even de staatmixer erin zetten, of neem tomatenblokjes), en dan lekker laten pruttelen. Nee, speciale kruidenmixpakketten gebruik ik daar niet voor, ik doe gewoon een greep in mijn keukenkastje. Gerookt paprikapoeder (pimentón) mag er van mij altijd wel in, en natuurlijk gemalen komijn, plus zout en peper. Heus, dat is al genoeg om het lekker te maken. Zodra de hele boel gaar en zacht is maak je er kuiltjes in met een glaasje, eieren erboven breken en nog even een minuut of 6-8 laten stollen. Intussen de tafel dekken. Nog wat verse tuinkruiden (peterselie/koriander), wat brood voor erbij en je hebt een puike maaltijd. O, en niet te vergeten, het lekkerst met een sausje gemaakt van tahin (sesampasta uit een pot), een kneep citroensap en een scheut water.
Een kind kan de was doen.
Maar nu ontdekte ik iets nieuws: van de kliekjes kun je heerlijke soep maken. Die eieren gaan bij ons thuis altijd als eerste op, dus die blijven nooit over, maar dit keer was er nog best een laagje groentesaus over in de pan. Te weinig voor een echte portie de dag erna, te veel om weg te gooien. Sowieso nooit eten weggooien, mensen. Ook niet kleine beetjes. Overal kun je namelijk nog wel wat van maken. Soep bijvoorbeeld.
Hoe maak je shakshukasoep? Doodsimpel: de hele mikmak in de blender met een ferme scheut water en pureren maar. Als het goed is, heeft de shakshuka van zichzelf al zoveel smaak, dat bouillon niet eens nodig is, gewoon water volstaat. Ook nog wat van die tahinsaus over? Die mag in een zwiebeltje over de soep.
Puik maaltje voor de volgende dag, deze kliekjessoep, en ook nog eens gratis en voor niks.
P.S. Hoezo nieuw?!? Ik bleek helemaal vergeten dat ik dit ei van Columbus al eens eerder had bedacht, namelijk in mijn zachtvoedselfase. Nou ja, het kan geen kwaad om het nog eens opnieuw te ontdekken.
TIPS:
Zoek je meer shakshukarecepten? Deze shakshuka met gerookte kip is ook erg lekker. Of doe is gek met mijn onvolprezen Franse shakshuka.
Overigens staat in mijn aanstaande vegetarische kookboek (19 april in de winkel!) ook een geheel nieuw shakshukarecept, met groene paprika en bietjes. Die is vast ook heel lekker om te versoepen!Het kookboek verschijnt op 19 april, maar je kunt nu alvast jouw persoonlijk gereserveerde exemplaar bestellen, uiteraard met handtekening en eventueel met een persoonlijke boodschap naar eigen wens.