De afgelopen weken was er bij mij thuis steeds maar één hamvraag: Will it blend? Met een kauwverbod is het zaak om creatief te worden met een blender. Ken je die hilarische filmpjes met die meneer die werkelijk alles in zijn blender gooit? “Will it blend? That is the question.” Al doet hij het voornamelijk met niet-eetbare dingen in de categorie Don’t Try This At Home. Dat was hier in huis natuurlijk anders, ik had alleen maar interesse in juist wél eetbarre dingen.
Laten we wel wezen, niet kunnen of mogen kauwen is geen pretje. Als het goed is, is het slechts tijdelijk, maar het is belangrijk om in deze mistroostige periode een beetje lol in het leven te houden. En laat nou juist de blender je daarbij kunnen helpen.
Nadat ik in afgelopen afleveringen uiterst serieus uit de doeken heb gedaan wat je allemaal kunt verhakselen tot zacht voedsel, is het nu tijd voor wat fun facts.
Will it blend? Ja hoor, de gekste dingen kunnen in de blender.
Nasi rames van de toko gaat bijvoorbeeld prima. Wat extra pindasaus (niet te veel, dan neemt het alle smaken over) en een scheut kokend water erbij en je hebt een weliswaar onooglijke bruine smurrie, maar het is best te doen als nood wet breekt. Tip: wel eerst de stokjes uit de saté halen 😉
Het hartige gerecht dat in mijn optiek het beste werkte in de blender is shakshuka. Dat fameuze ontbijtgerecht uit het Midden-Oosten dat het ook uitstekend doet als avondmaaltijd. Er bestaan uiteraard talloze recepten van, zoals deze sjaksjoeka van culicollega Jigal Krant. Voor een simpele basisversie: fruit gesnipperde ui en stukjes/reepjes paprika een tijdje in een koekenpan tot de boel zacht wordt. Dan een hele bups fijngehakte tomaat erbij (of een blik) en lekker wat kruiderij; zout en peper om te beginnen, komijn doet het goed, net als –gerookt– paprikapoeder en wat pittigs, zoals chilivlokken of harissa. Laat rustig pruttelen tot een natte saus. Duw er kuiltjes in, breek daar eieren boven (ik reken 2 eieren pp) en laat met deksel op de pan even stollen. Wat verse kruiden erover (peterselie of koriander), niet te vergeten een snufje zout op de eitjes en klaar ben je. Althans: schuif dan een gedeelte (een derde vond ik genoeg, maar doe gerust de helft van de pan) in de blender. De saus is nat zat, dus extra vocht hoeft er als het goed is niet bij. De blender maakt het lekker luchtig en ook al ben je de texturen kwijt, de smaken blijven wonderbaarlijk goed behouden. Tip: vooral ook tahinsaus er los over, niet meeblenderen.
Nog zo’n gekke ontdekking: de galette complète. Mijn favoriete lunchgerecht uit Frankrijk. Boekweitcrêpes koop je daar kant en klaar bij de supermarkt, lekker dun en lekker groot. Maar met een zelfgebakken dunne pannenkoek kan het ook. Niet, ik herhaal: NIET, met die kartonnige zoete kant-en-klaarschijven die ze hier in de supermarkt verkopen onder de naam ‘pannenkoek’. Smelt wat boter in de koekenpan, crêpe erin. Daarop een plakje ham en een bergje geraspte kaas. Maak een kuiltje, breek daarboven een ei. Flink wat peper uit de molen en dan de crêpe dichtvouwen over de vulling heen zodat alles erin zit. Dat is niet de officiële horecamethode, die laat het ei zichtbaar, maar als dicht pakketje gaart en smelt de boel beter. Zo heb ik het ooit geleerd van een Bretonse vriendin en die kan het weten. Draai ook even om en bak ook de onderkant, voeg wat extra boter toe indien nodig. En nu is het een kwestie van gevoel: de kaas moet smelten, het eiwit moet stollen maar de dooier moet nog vloeibaar zijn. Wanneer is dat? Een paar minuten duurt het zeker, maar je moet er een beetje handigheid in krijgen en duwen op de bovenkant om te voelen hoe klutsig/stevig het is. Zet intussen ook een steelpan op met een scheutje melk. Kieper het gebakken pakketje in de blender met zoveel hete melk als nodig is en pureer. Ook dit is weer een onooglijk bruine smurrie, maar ik vond het goed te doen. Nogmaals: haute cuisine is voor een volgende fase in je leven, maar als het goed is, heb je je verwachtingen deze periode intussen al naar beneden bijgesteld.
Maar de leukste ontdekking was de tompoes, of zo je wilt: tompouce. Natuurlijk kun je daar alleen de gele banketbakkersroom tussenuit lepelen, maar dan heb je niet het echte tompoesgevoel. Als je de hele boel blendert met een scheut melk, heb je ook de smaak van het bladerdeeg en het suikerlaagje. Nee, niet de krokantigheid natuurlijk, die kan nu even niet. Ik deed het met een oranje koningsdagtompoes, maar het werkt natuurlijk even goed met de roze classic.
Ik wil maar zeggen: leef je uit en probeer van alles. Soms werkt iets niet (tip: geroosterde kip uit de oven wordt gortdroge korrelige smurrie, brr), maar soms krijg je een aangename verrassing. En laat me vooral weten als je een goede tip hebt!
na het weekend gaan we weer verder. Volgende aflevering: 13. snaaihonger. Wat doe je met lekkere trek tussendoor? Of rond borreltijd? Ook daar heb ik van alles op gevonden.
Dit is alweer deel 12 uit een serie over zacht voedsel. Maar we gaan nog even verder.
©: Koken met Karin
1. Waarom een dossier zacht voedsel?
2. Havermout-drinkontbijtjes
3. Blender
4. Soep
5. Puree
6. Brood
7. Luxe ontbijt
8. Eitje
9. Rijst
10. Hartige pap
11. Pasta
12. Will it blend?
13. Snaaihonger
14. Meebrengtips voor ziekenbezoek
15. Laatste opbeurende tips