Had ik al eens verteld dat ik een huis heb in Normandië? Het was de bedoeling dat ik voortaan om en om hier en daar zou wonen. Dus niet alleen in de zomer een paar weken en met de kerst, nee, consequent heen en weer. Mijn beroep heeft als voordeel dat ik overal kan werken. Eten moet je toch dus recepten uittesten kan overal. Toch ben ik vaker in Amsterdam dan ik eigenlijk zou willen, en dan mis ik de dagelijks aanwaaiende kip Joséphine, en paard Cayenne en pony Canberra van buurman boer die in ons weiland staan. Ik vraag me af hoe het met mijn vers ingezaaide moestuin gaat, of de appelbomen nog in bloei staan en of de vinkjes, koolmeesjes, roodborstjes en puttertjes nog altijd af en aan vliegen bij mijn voederhuisje.
Alles in Frankrijk is leuker, en nog lekkerder ook. Normandië is bovendien de streek van room en boter, en laat ik daar nou net dol op zijn. Ik ben vooral verslingerd aan crème fraîche, die is hier hemels, dik en vol. De beroemdste komt uit eigen streek, al blijkt Isigny toch nog 260 kilometer verderop. Tja, Normandië is groter dan je denkt. In Nederland ook te vinden bij de betere delicatessenwinkel en zelfs bij mijn Amsterdamse groenteboer. En anders heeft Albert Heijn ook hele lekkere Franse crème fraîche, maar dan uit Bretagne, van Le Gall.
Is alles in Frankrijk beter? Nee natuurlijk. Voor het witteaspergeseizoen is Nederland toch echt de beste plek. Ik verheug me elk jaar weer op mijn Indische asperges, in een kruidige sambal-tomatensaus. Plus natuurlijk de klassieke versie, met hollandaise, ham en een eitje. Die inspireerde me tot deze Franse aspergetaart. Koelvers kant-en-klaar uitgerold roomboterbladerdeeg is in Frankrijk overal verkrijgbaar, terwijl Nederlandse supermarkten gek genoeg alleen palmoliedeeg in hun koelvitrines hebben liggen. Roomboterdeeg is er hooguit in vierkante diepvriesplakjes, en niet eens in alle winkels. Natuurlijk moest er ook crème fraîche in de taart, plus lekker pittige Dijonmosterd.
Mimosa is trouwens wat wij ‘fijngeprakt ei’ zouden noemen. U ziet, zelfs de Franse taal maakt alles mooier.
RECEPT Asperge-plaattaart mimosa
Nodig voor 2 (hoofdgerecht) of 4 personen (voorgerecht):
± 500-600 g witte asperges (12-14 dunne of 6-7 dikke)
6 plakjes diepvriesbladerdeeg of 1 rol koelvers
100 g gekookte ham (zie tip)
125 g crème fraîche
1½ eetl dijonmosterd.
2 eieren
zout & peper uit de molen
Groene saus:
± 100 ml olijfolie
½ citroen
1 handje platte peterselie
1 bosje dille
1 eetl honing
Oven voorverwarmen op 200 °C.
Snij het houtige uiteinde van de asperges, schil ze. Halveer dikke exemplaren in de lengte. Blancheer in 8-10 minuten beetgaar in kokend water met zout. Laat uitlekken op keukenpapier. Plak het bladerdeeg aan elkaar tot een grote rechthoek op een met bakpapier beklede bakplaat. Rol de uiteindes om tot een klein opstaand randje. Prik de bodem in met een vork. Meng de crème fraîche met 1 eetl mosterd, een klein beetje fijngehakte peterselie en dille (niet alles, want de rest gaat allemaal in de groene saus!), zout en peper. Smeer dit uit over de bodem. Snij de ham in stukjes en verdeel erover. Leg de asperges netjes in een rijtje erop, met de kopjes om en om. Bak in ± 20-25 minuten onderin de oven tot het deeg gaar en goudbruin is, check vooral ook de onderkant. Kook intussen de eieren hard. Pel en prak met een vork tot kruimels of duw door de (aardappel)pureepers.
Groene saus: Rasp de schil van de ½ citroen en pers 2 eetl uit. Doe met de rest van de peterselie en dille, plus ½ eetl mosterd, olijfolie, honing, zout en peper in een hoge kom en pureer met de staafmixer tot een groene saus.
Serveren: Haal de taart uit de oven, garneer met mimosa-ei en saus.
TIPS:
• Groene saus over? Lekker bij salades, gerookte zalm of carpaccio, ovengeroosterde worteltjes of gekookte jonge prei.
• Vegetarisch? Laat de ham dan weg. Ook dan is het een lekkere taart.
• Geen vlees maar vis? Kan ook met gerookte zalm, maar die (in gedraaide roosjes) pas toevoegen ná het bakken.
• Ik kreeg intussen een tip van een lezer over Jan roomboterbladerdeeg in Nederland. Volgens mij alleen te koop bij Plus supermarkten. Die heb ik hier helaas niet in de buurt, dus zelf heb ik het nog niet kunnen proberen.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Nieuw Vega boek
Eindelijk ligt ‘ie dan overal in de winkel, mijn nieuwe kookboekVega zónder pakjes & zakjes. Verkrijgbaar bij alle boekwinkels, en bij bol.com.
Of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen wens.