• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

17 mei 2022

Asperge-plaattaart mimosa

Had ik al eens verteld dat ik een huis heb in Normandië? Het was de bedoeling dat ik voortaan om en om hier en daar zou wonen. Dus niet alleen in de zomer een paar weken en met de kerst, nee, consequent heen en weer. Mijn beroep heeft als voordeel dat ik overal kan werken. Eten moet je toch dus recepten uittesten kan overal. Toch ben ik vaker in Amsterdam dan ik eigenlijk zou willen, en dan mis ik de dagelijks aanwaaiende kip Joséphine, en paard Cayenne en pony Canberra van buurman boer die in ons weiland staan. Ik vraag me af hoe het met mijn vers ingezaaide moestuin gaat, of de appelbomen nog in bloei staan en of de vinkjes, koolmeesjes, roodborstjes en puttertjes nog altijd af en aan vliegen bij mijn voederhuisje.

Alles in Frankrijk is leuker, en nog lekkerder ook. Normandië is bovendien de streek van room en boter, en laat ik daar nou net dol op zijn. Ik ben vooral verslingerd aan crème fraîche, die is hier hemels, dik en vol. De beroemdste komt uit eigen streek, al blijkt Isigny toch nog 260 kilometer verderop. Tja, Normandië is groter dan je denkt. In Nederland ook te vinden bij de betere delicatessenwinkel en zelfs bij mijn Amsterdamse groenteboer. En anders heeft Albert Heijn ook hele lekkere Franse crème fraîche, maar dan uit Bretagne, van Le Gall.

Is alles in Frankrijk beter? Nee natuurlijk. Voor het witteaspergeseizoen is Nederland toch echt de beste plek. Ik verheug me elk jaar weer op mijn Indische asperges, in een kruidige sambal-tomatensaus. Plus natuurlijk de klassieke versie, met hollandaise, ham en een eitje. Die inspireerde me tot deze Franse aspergetaart. Koelvers kant-en-klaar uitgerold roomboterbladerdeeg is in Frankrijk overal verkrijgbaar, terwijl Nederlandse supermarkten gek genoeg alleen palmoliedeeg in hun koelvitrines hebben liggen. Roomboterdeeg is er hooguit in vierkante diepvriesplakjes, en niet eens in alle winkels. Natuurlijk moest er ook crème fraîche in de taart, plus lekker pittige Dijonmosterd.
Mimosa is trouwens wat wij ‘fijngeprakt ei’ zouden noemen. U ziet, zelfs de Franse taal maakt alles mooier.

RECEPT Asperge-plaattaart mimosa

Nodig voor 2 (hoofdgerecht) of 4 personen (voorgerecht):
± 500-600 g witte asperges (12-14 dunne of 6-7 dikke)
6 plakjes diepvriesbladerdeeg of 1 rol koelvers
100 g gekookte ham (zie tip)
125 g crème fraîche
1½ eetl dijonmosterd.
2 eieren
zout & peper uit de molen

Groene saus:
± 100 ml olijfolie
½ citroen
1 handje platte peterselie
1 bosje dille
1 eetl honing

Oven voorverwarmen op 200 °C.
Snij het houtige uiteinde van de asperges, schil ze. Halveer dikke exemplaren in de lengte. Blancheer in 8-10 minuten beetgaar in kokend water met zout. Laat uitlekken op keukenpapier. Plak het bladerdeeg aan elkaar tot een grote rechthoek op een met bakpapier beklede bakplaat. Rol de uiteindes om tot een klein opstaand randje. Prik de bodem in met een vork. Meng de crème fraîche met 1 eetl mosterd, een klein beetje fijngehakte peterselie en dille (niet alles, want de rest gaat allemaal in de groene saus!), zout en peper. Smeer dit uit over de bodem. Snij de ham in stukjes en verdeel erover. Leg de asperges netjes in een rijtje erop, met de kopjes om en om. Bak in ± 20-25 minuten onderin de oven tot het deeg gaar en goudbruin is, check vooral ook de onderkant. Kook intussen de eieren hard. Pel en prak met een vork tot kruimels of duw door de (aardappel)pureepers.
Groene saus: Rasp de schil van de ½ citroen en pers 2 eetl uit. Doe met de rest van de peterselie en dille, plus ½ eetl mosterd, olijfolie, honing, zout en peper in een hoge kom en pureer met de staafmixer tot een groene saus.
Serveren: Haal de taart uit de oven, garneer met mimosa-ei en saus.

TIPS:
• Groene saus over? Lekker bij salades, gerookte zalm of carpaccio, ovengeroosterde worteltjes of gekookte jonge prei.
• Vegetarisch? Laat de ham dan weg. Ook dan is het een lekkere taart.
• Geen vlees maar vis? Kan ook met gerookte zalm, maar die (in gedraaide roosjes) pas toevoegen ná het bakken.
• Ik kreeg intussen een tip van een lezer over Jan roomboterbladerdeeg in Nederland. Volgens mij alleen te koop bij Plus supermarkten. Die heb ik hier helaas niet in de buurt, dus zelf heb ik het nog niet kunnen proberen.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

Nieuw Vega boek
Eindelijk ligt ‘ie dan overal in de winkel, mijn nieuwe kookboekVega zónder pakjes & zakjes. Verkrijgbaar bij alle boekwinkels, en bij bol.com.
Of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen wens.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Spaanse bonenschotel met kip

Sperziebonen volgens Alain Passard

Resultaten ovenenquête

Vorig bericht: « Charlottetaart met mango
Volgend bericht: Eten op Paleis Soestdijk »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN