• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

3 november 2022

Mosselen met tuinkruiden

Eb en vloed, dat gaat nooit vervelen. In Normandië zeker niet, daar is het verschil dan ook echt enorm. Soms een nadeel, als je eerst lekker uitgebreid bent gaan lunchen en daarna wilt gaan zwemmen, tot je ontdekt dat de zee zich zo ver heeft terug getrokken dat er alleen nog een oeverloze keienvlakte is overgebleven. In ‘ons’ deel van Normandië zijn namelijk geen zandstranden, maar galets, stenen. Dat ligt ronduit onhandig op een handdoek en je kunt beslist het water niet in zonder waterschoentjes, maar hee, wél prachtig uitzicht op de witte krijtrotsen.
Toen het een keer eb op z’n allerebst bleek op onze vaste zwemstek, ontdekten we dat er één strandje verderop een compleet rotsplateau tevoorschijn was gekomen, in plaats van de gebruikelijke keien. Een paradijs voor de pèche à pied, niet vissen met een hengel of een net, maar te voet. Geen specifiek tijdverdrijf voor kinderen, zoals je wellicht zou denken, het waren juist volop gelaarsde volwassenen die met een emmer in de hand serieus rondscharrelden op zoek naar oesters, krabben en kreeften maar toch vooral mosselen.
Je mag vijf kilo per persoon rapen, volgens een behulpzaam bord bij de strandopgang. Binnen no time (da’s Frans voor rapide) was ook ons eigen emmertje gevuld. Flinke plens zeewater erbij en voorzichtig klotsend naar huis. Wel bleek het wat meer schoonmaakwerk dan we gewend waren: diverse keren goed spoelen plus een hoop baarden en pokken verwijderen, maar het koken is en blijft een fluitje van een cent. Mosselen zijn immers het ultieme fastfood. En o wat waren ze onvergetelijk heerlijk. En dat terwijl ik niks bijzonders in huis had, alleen een flinke handvol fijngehakte kruiden uit eigen tuin, een mix van bladselderij, maggikruid en citroentijm. En een scheutje wijn, want dat heb ik gelukkig altijd wel paraat.Tegenwoordig kijken we eerst op het online getijdenschema als we naar de kust gaan. Voor zwemmen is het intussen te koud, maar mosselen rapen kan altijd. Niks leukers dan je op de terugweg naar huis alvast te verkneukelen over de aanstaande gratis maaltijd uit zee.

RECEPT Mosselen met tuinkruiden

Nodig voor 2 personen:
1 à 2 kilo mosselen in de schelp
100 ml witte wijn
1 grote ui
1 knoflookteen
1 handvol mix van verse tuinkruiden (bijv. peterselie, bladselderij, maggikruid, (citroen)tijm, bieslook, dille, koriander)
wat olijfolie
Erbij: (stok)brood

Mosselen betekent supersnel aan tafel, zeker als u ze gewoon koopt in de winkel. Die zijn doorgaans namelijk al schoongemaakt en panklaar. Over de hoeveelheid mosselen per persoon zijn de meningen op z’n zachtst gezegd verdeeld. Het hangt af van uw persoonlijke voorkeur, uw eetlust en of er nog voorgerechten of toetjes geserveerd gaan worden.

Vul de gootsteen met koud water en parkeer de mosselen erin. Snipper de ui en knoflook Verhit een scheut olijfolie in een grote pan. Dat kan een mosselpan zijn, maar een flinke hapjespan voldoet ook prima. Fruit de boel daarin zachtjes een minuut of 5 glazig. Check intussen de mosselen op kapotte exemplaren (gooi weg) of baarden (die harige slierten mogen eraf). Hak de tuinkruiden fijn. Doe eerst de wijn in de pan, laat even uitbruisen, dan mogen de tuinkruiden en de mosselen erbij. Laat onder een deksel op hoog vuur een minuut of 6-8 pruttelen tot de mosselen allemaal open staan. Schep ze vooral halverwege een keertje om of schud de pan even stevig, terwijl u het deksel goed vasthoudt met twee ovenwanten. Serveer met lekker brood. Of frieten natuurlijk. Of gebakken (oven)aardappeltjes.

TIP:
Mosselvocht uit de pan nooit weggooien! Met een scheutje room en wat overgebleven mosselen morgen serveren als soepje.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

Nieuw Vega boek
Intussen de vierde druk alweer, van mijn nieuwe vegetarische kookboek Vega zónder pakjes & zakjes. Te koop bij alle boekhandels, bij bol.com en zelfs bij de Albert Heijn. Maar een gesigneerd exemplaar bestellen via mijzelf kan natuurlijk ook.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kattetongen

Witlofkroketten

Rabarbergalette

Vorig bericht: « Appel-bramen plaatcake
Volgend bericht: Podcast De Kookboekenclub »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN