• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

18 november 2022

Madeleines van Proust

Vandaag is hij precies een eeuw dood, de Franse schrijver Marcel Proust. Niet veel mensen hebben waarschijnlijk zijn beroemde romancyclus ‘Op zoek naar de verloren tijd’ gelezen, ik natuurlijk wel, in het Frans zelfs, maar hee, ik heb dan ook Frans gestudeerd. Dan is Proust lezen wel het minste wat je kunt doen.

Maar iedereen kent natuurlijk wél zijn madeleines. In het allereerste boek zit een beroemde scène waarin hoofdpersoon Marcel zo’n mollig, schelpvormig cakeje doopt in de thee. En plotsklaps zit hij ineens weer als klein jongetje bij zijn tante Léonie, waar hij menig middagje doorbracht met thee-en-cake. En vervolgens hielden de herinneringen zeven boeken lang niet meer op.
Waarbij we trouwens intussen weten dat de schrijver nog lang zat te dubben of hij voor dat magische herinnermoment niet een stukje oud brood zou nemen, al dan niet geroosterd, of anders gewoon een biscotte? We mogen van geluk spreken dat hij uiteindelijk toch koos voor dat lekkere cakeje, dat anders vast niet zo wereldberoemd was geworden.

Dus wat mij betreft is 18 november voortaan Internationalle Madeleine-Bak-Dag. Uiteraard heb ik verschillende recepten voor je.

Madeleines met amandelmeel en rozenwater.

Madeleines met gedroogde lavendel

Madeleines met chocola (in mijn boek De makkelijke Franse keuken).

Madeleines met stemgember

Of mijn nieuwste vondst: madeleines met walnoten

Ja zelfs hartige madeleines, met roquefort, als borrelhapje (in mijn boek De vrolijke tafel)

Wil je het liever doodgewoon zonder poespas? Dan is er ook altijd nog mijn recept van tienminutencakejes. Als je die in een madeleinevorm doet, lukt het ook. O ja, want madeleines bak je uiteraard in een madeleinevorm. Elke kookwinkel heeft ze, ook in Nederland. Die van siliconen zijn het makkelijkst, die van metaal zijn wat meer werk (want invetten en bepoederen), maar, eerlijk is eerlijk, leveren de lekkerste cakejes op. Zelf maak ik overigens meestal mini’s, in mijn knalroze Fauchon-minimadeleinebakvorm, want hoe meer madeleines, hoe meer vreugd. N’est-ce pas?

En lees beslist eens een boek van Proust. Het eerste deel, in het Nederlands De kant van Swann geheten, valt ook prima los te lezen en is werkelijk prachtig. En dan kun je eindelijk met eigen ogen eens die wereldberoemde madeleine-scène tot je nemen.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Italiaanse vis uit de oven

Kip Ovenkrokant

Mexicaanse Wraps

Vorig bericht: « Bobotie met vis
Volgend bericht: Madeleines met walnoten »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN