• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

1 december 2022

Pompoenlasagne carbonara

Lang wist ik eraan te ontkomen, aan de mandoline. Niet het gitaarinstrument (‘Mandolinen zongen zacht / In Nicosiiiiiiia’), maar het keukengerei. Ik ben immers van het koken, niet van de muziek. Een rechthoekig plankje van plastic of roestvrijstaal, met in het midden een vlijmscherpe opening, waarmee je van je rats, rats, rats, flinterdunne plakjes kunt snijden van werkelijk van alles, maar toch vooral van groente en je eigen vingers. Nu ben ik nogal gehecht aan mijn vingertopjes, en lange tijd durfde ik het simpelweg niet aan.

Duim in het verband
Een gewoon mes is immers al uitdaging genoeg. De laatste keer dat ik in een tv-programma iets moest koken, sneed ik met een totaal onverdacht kartelmesje het topje van mijn duim. Gelukkig was het toen net tijd voor de commercials, dus ik werd in een meter verband gehesen, hield mijn linkerhand vakkundig uit beeld en voltooide de uitzending met een brede glimlach. Niemand die het doorhad. Je bent een professional of je bent het niet.

Ik ben om
Maar een mandoline, huu, dat is echt een levensgevaarlijk ding. Alleen, die mooie dunne plakjes, die wilde ik wel. Dus ik ging toch voor de bijl en kocht er eentje van een Japans merk. En nu ben ik heel voorzichtig, maar vooral óm. Wat een genot! Mijn meest recente ontdekking is lasagne met pompoen in plaats van met pasta. Want ik wilde lasagne carbonara maken, alleen zit je dan altijd met het probleem van de groente. Namelijk géén. Maar met die pompoen is dat meteen getackeld. Dunne plakjes pompoen kunnen zó de ovenschaal in, die garen vanzelf. U gebruikt er vooral de hals van een flespompoen voor. En of u nou rondjes schaaft of rechthoekjes, dat maakt niet uit. Bijkomend voordeel: nu past lasagne eindelijk ook eens moeiteloos in een ronde ovenschaal.

Let op uw vingertopjes
De supermarkt verkoopt ook kant-en-klare koelverse pompoenlasagnebladen, maar die zijn behalve nogal droog ook veel duurder dan een gewone pompoen. Met het uitgespaarde geld koopt u beter een mandoline. Let alleen op uw vingertopjes en schaaf nooit te ver door. Al die groentekontjes kunnen ook prima in de soep.

RECEPT Pompoenlasagne carbonara

Nodig voor 4 personen:
1 grote, lange flespompoen
250 g pancetta
2 rode ui
2 knoflooktenen
3 eieren
250 g ricotta
125 g mascarpone
150 g parmezaan
3 takjes verse tijm
snuf cayennepeper
peper uit de molen
wat olijfolie

Oven voorverwarmen op 180 °C. Snij/knip de pancetta in stukjes en bak zonder olie langzaam 5 minuten in een koekenpan. Snipper de ui en de knoflook. Voeg toe en fruit rustig 5-10 minuten mee. Laat afkoelen. Schil intussen de pompoen, verwijder pitten en draden. Snij (liefst met behulp van een mandoline) in heel dunne plakjes (2 mm): ronde of rechthoekige, dat maakt niet uit. De mooiste haalt u uit de hals, maar alles mag meedoen. U moet ± 750 gram hebben. Klop in een grote kom de eieren los met de ricotta, mascarpone, 100 gram geraspte parmezaan en de losgeriste tijm. Breng op smaak met peper en cayennepeper (zout is niet nodig vanwege spek en kaas). Meng het iets afgekoelde ui-spekmengsel erdoor. Neem een ingevette ovenschaal. Begin en eindig met dakpansgewijze plakjes pompoen, daartussen steeds een dun laagje spek-kaassaus en weer pompoen. Reken op 5 of 6 lagen. Bestrooi de bovenkant met de resterende 50 g geraspte parmezaan. Giet er een fliebeltje olie over, dek af met alufolie en bak 40 minuten in de oven, verwijder halverwege het folie. Te bleek? Nog even onder de grill.

TIPS:
* Weersta de neiging om er extra groenten doorheen te fietsen. Serveer die liever los erbij. Gegrilde courgette is lekker, gekookte sperziebonen/snijbonen, of gewoon een komkommersalade.
* Geen mandoline? Menig lezer mailde me dat het heus ook wel lukt met een kaasschaaf. Al kun je ook daar lelijke verwondingen mee oplopen… Of, ook een tip van lezers, koop bij de mandoline meteen zo’n speciale handschoen.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

Nieuw Vega boek
Intussen de vierde druk alweer, van mijn nieuwe vegetarische kookboek Vega zónder pakjes & zakjes. Te koop bij alle boekhandels, bij bol.com en zelfs bij de Albert Heijn. Maar een gesigneerd exemplaar bestellen via mijzelf kan natuurlijk ook.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Perziken uit de oven

Kip in een jasje (zonder pakje)

Open lasagne met kip en pesto #nopakjes

Vorig bericht: « Madeleines met walnoten
Volgend bericht: Kookboek met korting »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN