• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

26 april 2023

Daslook chimichurri

Het is groen en het geurt oorverdovend.
Daslook natuurlijk! Je kunt het nergens kopen maar het park staat er weer vol mee en in mijn Franse tuin komt het ook weer op.

De vorige keer dat ik over daslook schreef, waren de opmerkingen echter niet van de lucht. Dat wildplukken niet mag. Maar je moet natuurlijk ook niet het hele park leegplukken, gewoon alleen een handje, of twee, op een weelderige plek. Dat groeit heus wel weer aan.

Maar de hondenpies dan? vroeg ook menig lezer. Simpel: wassen in een gootsteen vol water en dan droogslingeren, dan is er niks aan de hand. En nóg was het niet goed, want er is ook nog de heikele kwestie van het-lijkt-sprekend-op-lelietje-van-dalen-en-dat-is-Hartstikke-Giftig. De groene, tikje slappe bladeren zijn inderdaad vergelijkbaar, alleen ruikt daslook heel erg naar knoflook. Dat valt werkelijk niet te missen, ook als u er alleen maar even uw hand doorheen haalt. Zodra er bloemetjes aan komen is het helemaal makkelijk, want die lijken totaal niet op elkaar. Kortom, niks aan de hand. Niet van dat benauwde, mensen.

Vandaag dus lekker een daslookrecept. Alleen, wat o wat zou ik ermee doen? Ik maakte er al pesto mee (door de pasta!) en kruidenboter (over de asperges!) en gooide het al eens door de soep, maar toen dacht ik ineens aan chimichurri. U weet wel, dat knalgroene Zuid-Amerikaanse friszure kruidensausje dat traditioneel geserveerd wordt bij geroosterd vlees. Fluitje van een cent, en dat met slechts een bescheiden handjevol daslook. Even een biefstukje bakken was ook al zo gepiept. Ik maakte er ook aardappelpartjes uit de oven bij, want die blijken zich eveneens graag te koesteren in een lepeltje van dat groene spul.

RECEPT Biefstuk met daslook-chimichurri

Nodig voor 2 personen:
250 g biefstuk aan één stuk
boter/olijfolie

Chimichurri:
handvol daslook
75 ml olijfolie
50 ml rodewijnazijn
2 knoflooktenen
1 sjalot
1 rode peper (zonder zaadjes)
1 eetl gedroogde oregano
zout & peper uit de molen

Chimichurri: Pureer alle ingrediënten in de keukenmachine of met de staafmixer. Doe dat gerust al van tevoren, dan kunnen de smaken lekker intrekken. Te flauw? Zout en/of chilivlokken erbij. Te zuur? Meer olie, of een snufje suiker.
Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is. Kruid met zout en peper. Verhit een koekenpan tot flink heet. Smelt er boter of olijfolie in (of een mix). Bak de biefstuk aan elke kant hooguit 2 minuten. Haal uit de pan, verpak in alufolie en laat 5 minuten rusten. Snij dan tegen de draad in plakjes. Serveer met de chimichurri.
Lekker met een simpele tomatensalade (dat hoef ik niet uit te leggen, toch?) en aardappelpartjes uit de oven: aardappels niet schillen maar schoonboenen, in de lengte in dunne parten snijden en dan omhusselen met zout en wat olijfolie. Op een bakplaat in een hete oven (200 °C) hebben ze een minuut of 20 nodig.

TIPS:
• De chimichurrisaus is prima houdbaar (en weer aanvulbaar) in een jampot in de koelkast.
• Geen vlees? Ook lekker bij geroosterde ovengroente.
• Nog meer daslook? Probeer eens daslooksoep, daslookpesto (lekker door de pasta) of asperges met daslookboter.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

KOOKBOEKENTIP
Heb je al een boek? Wist je al dat ik behalve deze website ook een hele trits aan kookboeken heb geschreven, vol nieuwe recepten die allemaal níet online staan? Te koop in alle boekwinkels, bij bol.com maar ook persoonlijk gesigneerd via mijn eigen webshop.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Abrikozenvlaai met lavendel

Siciliaanse frittata

Kookboek Paddenstoelen

Vorig bericht: « Walnotenbroodjes
Volgend bericht: Visrolletjes in tomatensaus »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN