• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

16 mei 2023

Ratatouille-shakshuka

Zeven eitjes! Klein en wit met roze spikkels, in een poezelig zacht bedje van pluizig haar. Dat zag ik toen ik het dak optilde van het vogelhuisje dat ik vorig voorjaar kreeg van mijn schoonmoeder. Toen vlogen de koolmezen af en aan, nu zag ik niks. Tot ik dus dat dak optilde, en snel weer terug deed.Jarenlang hing er een nestkastje op mijn Amsterdamse balkon, een officieel exemplaar van de vogelbescherming, maar nimmer werd er enige gevleugelde belangstelling gesignaleerd. Het verhuisde mee naar Normandië en vond een nieuwe plek tegen de pruimenboom. Alleen, ook daar gaf de lokale vogelpopulatie geen enkele sjoege. Misschien hing ‘ie niet goed? Ik draaide ‘m een kwartslag, met de vliegopening naar het aanbevolen noordoosten, maar nee, hoor, nog altijd niks. En toen kwam dus mijn schoonmoeder ineens aanzetten met een vogelhuisje dat ze al jaren had liggen, maar waar ze in haar appartement helemaal geen plek voor heeft. Een flink gevaarte, met een dak in de vorm van een kerktoren. Ik hing ‘m tegen de Franse schuur en verdraaid, meteen waren de koolmezen niet weg te slaan. Alleen dit jaar blijft het dus verdacht stil. En toch liggen er zeven eitjes. Maar als er ooit zeven mini-koolmeesjes moeten uitvliegen, waar blijft dan de broedende moeder? Of vader, voor mijn part? Navraag leert dat een koolmeesvrouwtje pas gaat broeden als ze acht tot tien eieren heeft gelegd. Dus u begrijpt, ik durf nu niet meer in de buurt van de schuur te komen, bang dat ik de familie koolmees verstoor in hun gezinsplanning.Voordat ik verder kon piekeren kwam de Franse buurvrouw zoals elke dag aanwaaien voor een praatje. Dit keer met in haar hand een doosje eieren. Zes stuks. Kippeneieren welteverstaan, van ‘les filles’, haar acht nogal scharminkelige hennen. Dankbaar nam ik ze in ontvangst, want dit zijn de lekkerste eitjes van de hele wereld. Ze kregen diezelfde avond nog een glansrol in een pan vol groente die ik toevallig nog over had: paprika, aubergine, ui en tomaat. Voilà, de ratatouille-shakshuka was geboren. En nu maar hopen dat het goed komt met de koolmeesjes.

RECEPT Ratatouille-shakshuka

Nodig voor 2 personen:
1 aubergine
2 paprika’s (kleur naar keuze)
1 grote ui
2 knoflooktenen
1 blik tomatenblokjes (of 400 g rijpe smaaktomaten)
2-4 eieren (zie tip)
wat verse tijm
snuf chilivlokken (molentje)
olijfolie
zout & peper uit de molen
Erbij: lekker brood, bieslook/peterselie

Snipper de ui en knoflook. Verhit een scheut olijfolie in een grote koekenpan op laag vuur en geef ui en knoflook alvast een voorsprong. Snij de aubergine en paprika’s in blokjes/stukjes. Voeg toe en bak rustig 6-8 minuten tot ze gaar beginnen te worden. Hak intussen de tomaten in kleine stukjes, als u verse heeft. Voeg toe aan de pan (of bliktomaten), plus losgeriste tijm, zout, peper en een vleug chilivlokken. Breng aan de kook en laat onder een deksel op laag vuur in ± 20 minuten inkoken tot een dikke, bonkige saus. Proef op zout en peper. Maak 2-4 kuiltjes in de bubbelend hete saus, breek boven elk een ei en bestrooi met wat zout. Gaar onder een deksel ± 6-8 minuten tot het wit gestold is, maar de dooiers nog zacht.
Serveren: Gewoon de pan op tafel. Bestrooi eventueel met wat versgehakt groen, zoals bieslook of peterselie. Serveer met lekker brood om de saus tot de laatste klodder op te vegen.

TIPS:
• Hoeveel eieren? 1 ei per persoon vind ik altijd net te weinig, en 2 eieren per persoon is soms juist weer te veel. Vandaar dat ik vaak kies voor 3 eieren, maar je kunt daar dus zelf naar eigen voorkeur mee variëren.
• Vooraf maken? Warm de groentesaus weer op tot bubbelend heet en voeg dan pas de eieren toe.
• Ook heel geschikt als eenpersoonsmaaltijd.
• Voor echte ratatouille hoort er natuurlijk ook nog courgette in. Dat zou er zeker goed bij passen, maar die had ik in dit geval niet paraat. Altijd roeien met de riemen die je hebt.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

KOOKBOEKENTIP
Heb je al een boek? Wist je al dat ik behalve deze website ook een hele trits aan kookboeken heb geschreven, vol nieuwe recepten die allemaal níet online staan? Te koop in alle boekwinkels, bij bol.com maar ook persoonlijk gesigneerd via mijn eigen webshop.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Vega kijkje achter de schermen 1

Café noir

Gnocchi bakplaat met pindasaus

Vorig bericht: « Citroentaart met witte chocola
Volgend bericht: Aspergesoep met zoete aardappel »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN