• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

30 juni 2023

Doperwten caprese

Doperwten mogen nooit ontbreken in mijn vriezer. Die vrolijk knalgroene ronde bolletjes, u kent ze wel. Handig als een gerecht toch wat te weinig groente bevat, of wel een snufje instant fleur kan gebruiken. En ook nog eens gaar in een oogwenk. Ideaal spul dus om altijd bij de hand te hebben.Want verse doperwten, die zijn er maar kort, rond eind juni. Bovendien zitten ze verstopt in peulen die je eerst zelf – rits, rats – stuk voor stuk moet openmaken. Dat is best even een klusje. Om nog maar te zwijgen over het feit dat je van een tas vol doperwten-in-de-peul hooguit een handjevol knikkertjes over houdt.Allemaal waar. Maar ja, toen begon ik in Frankrijk een eigen moestuin en ging ik zelf doperwten kweken. Dat ging meteen van jetje. Alras slingerden er ranke klimplantjes omhoog langs mijn zelfgeknutselde hekje en hingen er overal peulen ‘pluk mij! pluk mij!’ te lonken. Die ik vervolgens gelukzalig in het zonnetje met een glaasje erbij in alle gemak ging zitten doppen. Heus mensen, nergens word je gelukkiger van. Alle muizenissen verdwijnen als sneeuw voor de zon, de prompte remedie tegen oeverloos gepieker. Je gunt het iedereen.
Voor hét versedoperwtenrecept bij uitstek ga ik altijd te rade bij Volkskrantcollega Onno Kleyn, met zijn jaarlijkse ode aan gestoofde doperwtjes op z’n Frans, met sla en een hand spekjes. Dat recept ga ik u niet geven, dat staat hier online. Ik hoop dat mijn doperwten net als vorig jaar vrolijk blijven doorgroeien tot een heuse tweede leg, want mijn variant op de klassieke salade caprese is ook een aanrader. Perfect als voorgerecht of lunch. Die maak ik liefst met groene tomaten, vanwege het ton-sur-ton kleureffect. Groene tomaten zijn in Frankrijk overal te krijgen. Dat zijn geen onrijpe tomaten, maar is een groenblijvende, zoete soort die Green Zebra heet, vanwege de geelgroene streepjes. In Amsterdam vind ik ze op de markt en bij mijn groenteboer, ik hoop ook bij u in de buurt. Maar geen nood: met gewone rode of gele tomaten kan het ook, als ze maar mooi rijp zijn.

RECEPT Doperwten salade caprese

Nodig voor 4 personen:
400 g rijpe tomaten (liefst groene, green zebra)
150 g liefst versgedopte doperwten (of diepvries)
1 grote bol buffelmozzarella
½ citroen
1 flinke sjalot
handje dille
olijfolie extra vergine
peper uit de molen & fleur de sel

Laat eventuele diepvriesdoperwten eerst 1 minuut ontdooien in een kommetje kokend water en daarna uitlekken. Haal de mozzarella vast uit de koelkast. Snij de sjalot in dunne halve ringen. Verhit wat (gewone) olijfolie in een koekenpan, geef de sjalot een minuutje voorsprong. Voeg dan de doperwten toe plus wat zout en peper en fruit op laag vuur 5 minuten.
Snij intussen de tomaten in plakjes, verdeel over een grote, platte schaal of 4 borden. Scheur de mozzarella in stukjes, hak de dille grof. Lepel de (nog iets warme) doperwten over de tomaat, garneer met mozzarella en dille. Knijp er citroensap over uit en besprenkel met een royale fliebel van uw allerlekkerste olijfolie. Bestrooi met peper en knisperzout. Eet meteen of laat rustig staan op kamertemperatuur. Serveer met lekker brood.

TIP:
De salade uitbreiden met rucola of waterkers kan ook. Pistaches of andere noten zijn er ook lekker bij.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

RESERVEER NU
Mijn gloednieuwe kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes gaat binnenkort naar de drukker. Op 19 september ligt het als het goed is overal in de boekwinkel, maar je kunt nu al een persoonlijk gesigneerd exemplaar reserveren via mijn eigen website.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kookboek Superchic vegetarisch

Vegetarische couscoussalade

Nieuwe pesto van Saclà

Vorig bericht: « Nieuw boek op komst
Volgend bericht: Chinese pruimensaus »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN