• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

6 september 2023

Chinese pruimensaus

Voor de freelancer die vanuit huis werkt is het lastig om werk en privé uit elkaar te houden. Helemaal als koken je vakgebied is. Ik heb weliswaar een officiële werkkamer, maar ook de keuken en eettafel zijn werkterrein. Voor je het weet, ben je altijd maar met je werk bezig en ligt overdrijving op de loer. Daarom had ik bedacht om in mijn Franse buitenhuis nadrukkelijk níet te werken. Ik heb er bewust geen computer, alleen een laptop die uitsluitend bij ultieme noodgevallen uit de tas mag. Hoe moet dat dan elke week met de krant? hoor ik u bezorgd vragen. Gewoon, vooruitwerken. En mijn nieuwe kookboek dan? Die was al grotendeels klaar voordat ik het land verliet. En waar nodig kwam er gewoon een koerier met spullen naar Frankrijk.

Waar je ook bent, eten moetje toch. Dus natuurlijk kook ik ook in Frankrijk, alleen dan lekker uit de losse pols. Echt nauwkeurig recepten testen kan ik er toch niet, want met een gammele oven en archaïsch-elektrische kookplaten is het steevast schipperen en aanklooien. Is dat erg? Welnee. Sterker nog, ik vind dat juist wel charmant. Lekker anders dan anders. ‘Ach ja, het is maar een vakantiehuisje’, zeg ik altijd grijnzend tegen iedereen die komt met verbetersuggesties. Ik moet er niet aan denken om in mijn knusse Normandische boerderijtje ineens een state of the art professionele keuken te installeren. Al heb ik in de loop der tijd natuurlijk wel onmisbare zaken als een set goede messen, een microplane rasp en wat degelijke koekenpannen ingebracht. Het moet wel een beetje behapbaar blijven.


Lang verhaal kort: ik lag de afgelopen twee maanden grotendeels met een boek in een hangmat. Tenminste, als ik geen pruimenjam aan het maken was, want mijn pruimenboom had dit jaar een overvloedige oogst. En net toen de boom leeg was, bleek die van de buurvrouw juist op stoom te komen, en zij wilde graag van haar fruit af, dus zat ik ineens wéér met emmers vol. Voor de variatie maakte ik ook deze verrukkelijke hartige pruimensaus. Losjes geïnspireerd op Chinese pruimensaus, een dikke, jam-achtige bruine zoetzure saus die echt overal lekker bij is. Dus nu hoop ik maar je nog ergens pruimen kunnen bemachtigen, want deze saus moet je echt een keer proberen. Ik deed het zowel met twee soorten paarse pruimen als met kleine gele mirabellen. Werkt allemaal.

RECEPT Chinese pruimensaus

Nodig voor 2 flesjes:
500 g pruimen (of mirabellen)
1 sjalot
1 knoflookteen
100 ml appelazijn
50 g bruine basterdsuiker
2 eetl honing
1 eetl geraspte gember
2 eetl sojasaus
1 theel Chinees vijfkruidenpoeder
1 theel sambal
zout & peper uit de molen

Verwijder de pitten uit de pruimen, snij grote in stukjes, kleine mirabellen hoeven alleen doormidden. Snipper de ui en knoflook. Doe samen met de pruimen en alle overige ingrediënten in een stoofpan. Breng aan de kook en laat 30 minuten zonder deksel zachtjes sudderen. Zet even de staafmixer erin als u het wat sauziger wilt. Proef! Per pruimensoort kan het nogal verschillen. Zo maakte ik de saus zowel met grote blauwe pruimen als met kleine gele mirabellen, en dat laatste pakte veel zoeter uit. Te zoet? Meer azijn of sambal erbij. Te zuur? Schepje suiker. Giet in brandschone flesjes of jampotten en laat afkoelen. Blijft maandenlang houdbaar, maar wel in de koelkast. Serveer op kamertemperatuur.

Heerlijk bij rijst met groente, als dipsaus voor loempiaatjes, door de noedels, bij geroosterde kip of gebakken zalm, als smaakmaker op een saai broodje, bij wijze van roerbaksaus, als marinade voor vlees of vis dat op de barbecue gaat, bij een tosti, ja, zelfs bij friet.

TIP:
Chinese 5 spices (vijfkruidenpoeder) is een mix van szechuanpeper, venkelzaad, kaneel, steranijs en kruidnagel. Euroma verkoopt het in blikjes in de supermarkt.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

 

BIJNA! NIEUW BOEK
Nog heel even geduld, op dinsdag 19 september verschijnt mijn gloednieuwe kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Bestel hier nu alvast een persoonlijk gesigneerd exemplaar, dan heb je ‘m straks als eerste in huis. Maar reserveren kan natuurlijk ook bij bol.com, Libris, Bruna of gewoon je eigen boekwinkel.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Vissticks

Dorade met groente

Zalm uit de oven (zonder mix)

Vorig bericht: « Doperwten caprese
Volgend bericht: Kniddelen »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN