• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

8 september 2023

Kniddelen

Voor een reisverhaal voor de krant ging ik naar Luxemburg en uiteraard was ik benieuwd naar typisch lokale gerechten. Judd mat Gaardebounen, zegt iedereen aan wie ik het vraag. Ik ga ervoor naar specialiteitenrestaurant Um Dierfgen in Luxemburg-Stad. Het blijkt een groot bord tuinbonen en aardappels in een heerlijke jus met bovenop een ferme plak gerookt varkensvlees. Zeer smakelijk, maar best heavy en bovendien nogal winters. Niet zo geschikt als recept voor een zomerzaterdag in de krant. Wäinzoossiss mat Moschterzooss wellicht? vraagt de ober. Worst in mosterdsaus. Beetje gewoontjes. Maar wacht, ik heb ook gehoord over een andere nationale lieveling, Kniddelen, hebben ze die ook? Jazeker, zegt de ober trots, ‘een soort Luxemburgse ravioli’. De klassieke versie is simpelweg met spek en boter, maar hier komt er ook een roomsaus bij. En er blijkt ook een vegetarische variant. Die wil ik allebei wel proberen. Vooraf gewaarschuwd dat de porties in dit restaurant enorm zijn, vraag ik of ik ook van allebei de helft mag bestellen. Dat mag. Vervolgens arriveren er toch doodleuk twee hele grote borden, waarvan de ober desgevraagd met een brede grijns bevestigt dat dit toch heus de kleine portie is.
Kniddelen lijken echter in de verste verte niet op ravioli. Ook niet op gnocchi. Het blijken levensgrote – ongevulde – bonken, à la Knödel, maar dan veel slordiger. En zijn ze nou van binnen niet helemaal gaar? Ik ben eerlijk gezegd niet meteen laaiend enthousiast, hooguit over de roomsaus. De vegetarische versie oogt fleurig dankzij wortel, peultjes en bloemkool, maar is nogal flauw. Je begrijpt meteen weer waarom alles met spekjes acuut lekker wordt.
Thuis probeer ik het na te maken, maar dan wel met zo klein mogelijke deegbonkjes. Ik combineer ze met tuinbonen en doperwten, allebei gemakshalve uit de vriezer. Plus spekjes, uiteraard. Met die worst in mosterdsaus in het achterhoofd, mag er ook een flinke lepel pittige mosterd door de saus. Nog wat munt uit eigen tuin erbij, voor een zonnig accent. Ik weet niet of de Luxemburgers me dit kwalijk gaan nemen, maar wij vonden het heerlijk zomers comfort food.

RECEPT Kniddelen met spek en bonen

Nodig voor 2 personen:
150 g tuinbonen (diepvries of vers gedopt)
150 g doperwten (diepvries of vers gedopt)
100 g spekjes (van de slager)
200 ml slagroom
1 volle eetl dijonmosterd
20 g boter
2 takjes verse munt

Beslag:
250 g bloem
2 grote eieren
125 ml melk
zout & peper uit de molen

Doe tuinbonen/doperwten uit de diepvries eerst in een kom, overgiet met kokend water en laat zo staan. Beslag: Doe de bloem in een grote kom. Klop de eieren los met melk, zout en peper. Giet dit in scheuten bij de bloem, roer met een garde tot een taai, plakkerig beslag. Breng een grote pan water met wat zout aan de kook (nog beter: twee) en laat rustig borrelen. Schep met behulp van twee theelepels steeds kleine stukjes beslag boven de pan en laat ze in het water vallen. Wacht tot ze naar boven komen (let op: soms plakken ze vast aan de bodem) en geef ze dan nog een minuut. Schep eruit met een schuimspaan, bewaar in een schaal. Herhaal tot alle beslag op is. Ik deed het in 4 porties. Smelt de boter in een hapjespan en bak hierin het spek in een paar minuten knapperig. Voeg de Kniddelen en uitgelekte peulvruchten toe en bak een paar minuten tot de Kniddelen een kleurtje krijgen. Voeg de room en mosterd toe, laat even pruttelen en inkoken. Hak de munt fijn en meng erdoor. Proef op zout en peper. Serveer op 2 borden, geef nog een haal met de pepermolen.

TIP:
Hoe kleiner de Kniddelen, hoe lekkerder, en hoe sneller klaar. Snij er gerust eentje doormidden om te kijken of ze echt goed gaar zijn.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

BIJNA! NIEUW BOEK
Nog heel even geduld, op dinsdag 19 september verschijnt mijn gloednieuwe kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Bestel hier nu alvast een persoonlijk gesigneerd exemplaar, dan heb je ‘m straks als eerste in huis. Maar reserveren kan natuurlijk ook bij bol.com, Libris, Bruna of gewoon je eigen boekwinkel.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Griekse mosselen

Bietensalade met augurk

Pizza Margherita

Vorig bericht: « Chinese pruimensaus
Volgend bericht: Zomerserie: Vietnamese vis »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN