• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

21 september 2023

Tomaat-pompoensoep

Het valt niet langer te ontkennen, de zomer is helaas echt voorbij. Daarom deze zonnige troostsoep met pompoen en tomaten.

Tot mijn schrik is het alweer herfst. De zomer gaf nog even een finale opflakkering. Manmoedig hingen we vast aan de laatste zonnestralen, de laatste avonden op het terras. Nog helemaal geen zin in het nieuwe schooljaar, het nieuwe werkjaar. Laat staan in vallende blaadjes, zwiepende regens, najaarsstormen en dikke panty’s.

Maar het valt niet langer te ontkennen, de zomer is voorbij, het najaar is aangebroken. Je doet er niks tegen. Net als tegen de pompoenen die overal weer opduiken, als onvermijdelijk herfstsymbool. In mijn eigen moestuin wil het gek genoeg maar niet lukken met pompoenen, terwijl dat toch de makkelijkst denkbare groenteplant schijnt te wezen. Bij mij niet. Zaadjes komen niet op, plantjes blijken ondanks zorg en toewijding ineens finaal verdwenen als je even weg bent geweest. Nou, dan niet. Er is genoeg in de tuin wat het wél goed doet. Alleen tomaten, daar begin ik überhaupt niet eens aan. Te veel gedoe. Bovendien, geboren en getogen middenin het vaderlandse tomatenteeltgebied, heb ik nog altijd connecties in het Westland. Vaak als ik bij mijn moeder langsga, staat er een kistje tomaten op me te wachten, gekregen van deze of gene. Meestal buitenbeentjes, niet mooi genoeg voor de verkoop, maar wél lekker.

Prompt kreeg ik het idee om pompoenen en tomaten samen te combineren in een soep. Want hoewel we pompoenen associëren met de herfst (Halloween!), is het in feite een nazomergroente. En ook tomaten zijn juist nu, helemaal aan het eind van de zomer op hun best. Ja, maar pompoen is vaak zo niksig, hoor ik vaak. Goed punt. Maar door pompoen even te roosteren in de oven, met wat olie en kruiden, krijgt hij meteen veel meer smaak. Een methode die trouwens ook uitstekend werkt voor niet helemaal rijpe of anderszins een beetje teleurstellende tomaten. Al is het op dit moment natuurlijk schier onmogelijk om onrijpe tomaten te scoren. Maakt niet uit, élke tomaat wordt lekkerder van even roosteren.

Daarom een zonnige soep die beide nazomergroentes verenigt. Een troostsoep. Voor iedereen die stiekem een beetje opziet tegen het feit dat de kerst alweer nadert met rasse schreden.

RECEPT Tomaat-pompoensoep
(of is het pompoen-tomaatsoep?)

Nodig voor 4 personen:
500 g flespompoen (schoongemaakt gewicht, mét schil)
500 g rijpe tomaten
1 liter groentebouillon (heet)
1 grote ui
3 cm verse gember
1 sinaasappel
4 dikke knoflooktenen
2 theel komijnpoeder
snuf chilivlokken (molentje)
4-5 eetl olijfolie
zout & peper uit de molen
Garneren: pompoenpitten en/of peterselie, olijfolie

Oven voorverwarmen op 200 °C. Snij de pompoen (inclusief schil) in grote dobbelstenen, de tomaten in vieren, de ui in dikke halve ringen. Doe op een met bakpapier beklede bakplaat. Rasp de gember erboven. Voeg olijfolie, komijn, chilivlokken, zout en peper toe. Strooi de hele knoflooktenen (in hun jasje) erbij en hussel. Snij de sinaasappel in kwarten en leg ertussen. Rooster ± 25-30 minuten in de oven tot de pompoen zacht is. Vis de sinaasappel en knoflook eruit, hou apart. Kieper de rest integraal in een pan. Voeg de (hete) bouillon toe, breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes sudderen onder een deksel. Knijp de knoflookpuree uit de velletjes, doe in de soep. Knijp het sap van de intussen afgekoelde sinaasappel uit boven de pan. Pureer in de blender of met de staafmixer. Proef op zout en peper. Rooster de pompoenpitten in een drupje olijfolie in de koekenpan. Strooi over de soep, in kommen, of strooi er alleen wat gehakte peterselie over. Of allebei. Garneer met een fliebel lekkere olijfolie.

TIPS:
Knoflooktenen verbranden snel, maar niet als u hun jasje eromheen laat. Dan wordt u bovendien beloond met aromatisch geurende knoflookpuree.
Altijd lekker: wat (geroosterd) brood erbij.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

WERELDGERECHTEN
Vanaf nu overal in de boekwinkel, mijn gloednieuwe kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Aspergerisotto met zeekraal

Babyhapje (ook voor volwassenen)

Aspergesoep van schillenwater

Vorig bericht: « Bramenclafoutis
Volgend bericht: Biet met bonen »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN