• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

11 oktober 2023

Vis met venkel

Zoek je een makkelijk recept met vis? In een pakketje in de oven werkt altijd. Bovendien combineert vis heel goed met venkel en met zeekraal. Scheutje drank erbij, in de oven ermee en klaar is kees.
Het was laatst Bewuste Visweek, was u zich daarvan bewust? Uit onderzoek blijkt dat een derde van de Nederlanders in het kader van duurzaamheid vaker kiest voor vis in plaats van vlees. Klinkt leuk, alleen eten we nog steeds niet de meest duurzame soorten zoals haring, forel, wijting, schar of poon. Maar ja, wat is duurzaam? In mijn Normandische dorp van 223 inwoners is helemaal niks, maar in het buurdorp, een kwartiertje fietsen verderop, is het elke dinsdag markt. Slechts drie kramen, en toch ga ik er als het kan altijd naartoe.

Dat komt vooral door visboer Laurent, met zijn blauwe kar het stralende middelpunt van het plein. Op maandag vist hij voor de kust van Dieppe, op dinsdag verkoopt hij zijn vangst. Hij heeft geen groot assortiment, zeker niet als het hard gewaaid heeft, maar wat hij heeft is altijd kakelvers. En belangrijker: hij weet van elke vis wat je er het beste ermee kunt doen.

Wat o wat zal ik vandaag eens nemen? Vive, zeg hij gedecideerd, pieterman in het Nederlands. Een ranke vis met een kek geel streepje. En met een gevaarlijk giftige rugvin, maar die haalt Laurent er netjes voor me af. Et voilà. Lekker ‘en papillote’ in de oven, zegt hij. Wil ik er misschien wat zeekraal bij? Ja, graag! Venkel zou er ook goed bij passen, bedenk ik. Nu had ik me maandenlang verheugd op venkel uit eigen moestuin, maar waarschijnlijk had ik ze te dicht op elkaar gezaaid, want het werden geen knollen, alleen lange groene stelen met wuivend fluffig groen en schattige gele bloemen. Heel leuk in een vaas, dat wel.

Gelukkig staat Audrey met haar groentekraam naast Laurent, en die heeft wél mooie witte venkelknollen, nog biologisch ook. Plus courgettes in de aanbieding. Dat wordt een feestmaal. Laurent doet niet aan keurmerken, maar hij weet precies welke vis in het seizoen is en welke niet, en ik vertrouw erop dat zijn advies verantwoord is. Eigenlijk gun je elke visliefhebber z’n eigen Laurent. En liefst ook een eigen moestuin plus een Audrey.

RECEPT Vis met venkel en zeekraal

Nodig voor 2 personen:
2 kleine, hele vissen (schoongemaakt door de visboer, naar keuze met of zonder kop, maar wel mét vel) – zie tip
1 venkelknol
1 courgette
handje zeekraal
1 citroen
scheut Noilly Prat (of witte wijn)
1 theel venkelzaadjes
zout & peper uit de molen

Oven voorverwarmen op 200 °C. Snij de venkel in flinterdunne schijfjes, de courgette in plakjes. Hussel om met zeekraal, zout, peper en venkelzaadjes. Verdeel over twee grote vellen bakpapier. Spoel de vis goed af, dep droog en bestrooi van binnen met zout en peper. Snij de citroen in dunne (halve) plakjes, steek in de buikholte. Leg de vis op de groente. Bestrooi met groen venkelloof, als dat eraan zat. Giet er een scheut drank bij. Vouw het papier hermetisch dicht tot een pakketje, gebruik gerust een nietmachine voor de uiteindes. Leg op een bakplaat in de hete oven. De tijd hangt af van hoe groot de vis is, reken op 20-25 minuten voor een bescheiden visje. Voor visfilet is 15 minuten al voldoende.

TIP:
* Pietermannen (vives) zijn zeldzaam bij de Nederlandse visboer, maar dit recept werkt ook heel goed met makreel of poon. Of desnoods met een witvisfileetje.
* Noilly prat is Franse, kruidige vermout. Heerlijk met een ijsklontje als aperitief, maar ik gebruik het vooral om mee te koken. Heerlijk in risotto bijvoorbeeld.
* Meer info over vispakketjes, met bakpapier of met aluminiumfolie.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

WERELDGERECHTEN
Nu overal in de boekwinkel, mijn gloednieuwe kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Stamppot voor beginners (met andijvie)

Pasta met kip alla toscana

Viscuisine

Vorig bericht: « Kaasstengels
Volgend bericht: Wijn van Kleyn »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN