• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

7 november 2023

Tapas: brood met tomaat

Het allermakkelijkste recept uit het boek Tapas (lees er hier meer over) is pa amb tomàquet. Een Catalaanse klassieker die je overal in Spanje tegenkomt, al heet hij in de rest van het land pan con tomate. Brood met tomaat dus. Even simpel als verrukkelijk. Van ontbijt tot borrel, overal verschijnt hij op tafel. Elke bar heeft ‘m. Naar verluidt ligt de oorsprong bij boeren in Catalonië die oud brood minder hard maakten door er de pulp van een tomaat over uit te wrijven, lees ik in het boek.

Zelf raakte ik er in Spanje aan verslaafd als ontbijtgerecht. Meestal in de vorm van warm geroosterd brood plus een schaaltje al fijngeprakte tomatenpulp ernaast, maar soms ook alleen wat plakjes tomaat en een knoflookteen. Vervolgens is het de bedoeling om de boel zelf te beleggen en af te maken met een snufje zout en een royale sliert olijfolie. In het boek helaas geen foto’s bij de recepten, maar kijk wat ik weer tegen kwam in mijn eigen (Spaanse) archief:

Maar volgens de originele versie in het boek hoort het toch ietsje anders: je moet een halve tomaat zelf stukwrijven tegen het brood. Dus dat gaan we doen.

RECEPT Pa amb tomàquet (brood met tomaat)

Nodig:
4 dikke sneden landelijk brood of een half stookbrood
optie: 1 knoflookteentje, doormidden gesneden
2 rijpe sappige tomaten
olijfolie

Verhit een grillpan op hoog vuur tot hij begint te walmen. Rooster er de sneden brood op tot ze een mooi grillpatroon vertonen. Als je stokbrood gebruikt, halveer die overlangs: je kunt de snijvlakken ook even roosteren, maar het hoeft niet. Wie wil kan het brood vervolgens eerst inwrijven met het snijvlak van een half knoflookteentje.
Halveer ook de tomaten en wrijf er stevig mee over het brood. De bedoeling is dat het tomatensap in het brood trekt en er een filmpje tomatenmoes op komt te liggen, maar het moet niet te drassig worden. (De velletjes tomaat die je overhoudt worden niet gebruikt). Besprenkel de tomatenbroodjes royaal met olijfolie en serveer meteen.

Dit recept komt zoals gezegd uit het boek: Janneke Vreugdenhil en Edwin Winkels, TAPAS – verhalen en recepten, uitgeverij Brandt, € 27,50
Lees hier mijn review. Want het is dus kookboekenweek!

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Koude bietensoep met dille

Amandelcroissants

Latkes met makreelsalade

Vorig bericht: « Tapas
Volgend bericht: Van Aardappel tot Zeewier »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN