• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

22 februari 2024

Kedgeree met makreel

Een van mijn favoriete snelle avondmaaltijden: alles-in-één-pan-rijst met gerookte vis, groente en een gekookt eitje, kedgeree. Deze is groen, met MSC-makreel. Alhoewel, die komt wel helemaal uit Chili, dus hoe duurzaam is dat eigenlijk? Dat zocht ik ook meteen voor je uit.
Ik kreeg gerookte makreel met MSC-keurmerk thuisbezorgd, van Fish Tales. Jottem, ik ben dol op makreel, kwam dat even goed uit. Gezonde, vette vis, lekker en nog lokaal ook. Of nee, wacht even, komt deze nou helemaal uit Chili?! Yep. Weliswaar gerookt in Volendam, maar gevangen in de Zuidelijke Stille Oceaan. Nu mag je gekregen vis natuurlijk niet in de bek kijken, maar ik krabde me toch even achter de oren. Diepgevroren vis van twaalfduizend kilometer verderop? Kun je het dan nog wel duurzaam noemen?

Het komt allemaal omdat Europese vissers al jaren steggelen over de vangstquota van de Atlantische makreel. Nu doet elk land maar waar gewoon ‘ie zin in heeft, met als gevolg overbevissing en geen MSC-makreel meer in de Nederlandse supermarkt. Tot nu dus, maar dan uit Chili. Officieel gaat het trouwens om een aangetrouwd neefje, de horsmakreel (jack mackerel).

Even bellen met Christien Absil, fisheries outreach manager bij MSC. Het probleem van vis uit de Noordzee, legt ze uit, is dat het vooral gaat om platvis die wordt gevangen met sleepnetten. Als je heel veel diesel nodig hebt voor één kilo vis, heeft dat een grote klimaat-impact. Diepvriesvis heeft op zich een relatief lage carbon footprint, maar vooral: de horsmakreel uit Chili zwemt in scholen en wordt nagenoeg zonder bijvangst gevangen met een zwevend net. Voor duurzaamheid is de vangstmethode veel bepalender dan transport.
‘Ontluisterend hè?’ lacht ze.

Opeten dan maar. En zowaar, de horsmakreel blijkt heel erg heerlijk: vol, romig en toch fris. Die krijgt een ereplekje in een van mijn favoriete makreelrecepten: kedgeree. Niet uit Chili, maar uit India. Of nu ja, ooit verbasterden de Britten het Indiase gerecht kitchri (rijst met linzen) door de linzen te vervangen door gerookte haddock (schelvis) en eieren, en er zo een ontbijtgerecht van te maken. Wij eten het hier thuis dan weer als makkelijke avondmaaltijd, maar dan dus met makreel. Ik maakte een versie met groene groente en een ferme toef 100% biologische Hollandse tuinkers. Als we dan toch proberen groen te doen.

RECEPT Groene kedgeree met makreel

Nodig voor 2 personen:
150 g duurzaam gerookte (hors)makreelfilet
150 g basmatirijst
300 ml groentebouillon
200 g spinazie
75 g doperwten (diepvries)
1 bakje tuinkers
1 ui
2 à 3 eieren
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
1 tl kurkuma
1 snuf cayennepeper
1 limoen
25 g boter

Snipper de ui. Smelt de boter in een wijde braadpan en fruit de ui heel zachtjes 10 minuten.
Overgiet de doperwten met kokend water, laat staan. Verwarm de bouillon tot kokend heet. Doe de komijn, koriander, kurkuma en cayennepeper tegen het eind bij de ui en bak even mee. Schep de ongekookte rijst erdoor. Dan mag de hete bouillon erbij. Breng aan de kook en roer tegelijkertijd de spinazie erdoor tot die wat geslonken is. Laat met deksel op de pan 20 minuten zachtjes sudderen tot de rijst gaar is en alle bouillon opgenomen. Kook intussen de eieren hard, pel en snij doormidden. Verdeel de makreel in stukjes. Knijp van het vuur af de ½ limoen uit boven de rijst. Schep de makreel en uitgelekte doperwten erdoor. Proef op zout en peper. Garneer met de halve eieren, de andere ½ limoen in partjes en geknipte tuinkers.

TIPS:
• De gerookte MSC-makreel van Fish Tales is te koop bij AH.
• Doperwten meekoken kan ook, maar dan zijn ze niet meer zo mooi groen. En ze worden zo ook gaar zat.
• Heb je toevallig nog wat worteltjes over? Die zijn ook altijd lekker erdoor.
• Wil je een kedgeree zonder vis? In mijn kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes vind je een vegaversie (‘vedgeree’).

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

WERELDGERECHTEN
Nu al derde druk, mijn gloednieuwe kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Asperges met bietensalsa

Crispy kip

Witlofkroketten

Vorig bericht: « Aardappelgratin met boerenkool
Volgend bericht: Kookboekdiner verslag »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN