Hoe een ontdooidevriezerdrama leidde tot een onverwachts heerlijk toetje uit de oven: een knapperig broodschoteltje met sappige friszoete frambozen.
Al jaren zit er een groot vel papier op mijn vriezer geplakt met daarop in kapitalen ‘VRIEZER DICHT!’ De deur heeft namelijk de onhebbelijke gewoonte om op een piepklein kiertje te blijven staan, dus een extra duw ertegen is raadzaam.
De aanwezigheid van dat papier maakt echter al duidelijk dat droom en daad, zoals wel vaker in het leven, ook hier uiteenlopen. In de haast, omdat ik mijn handen vol heb of mijn gedachten elders, vergeet ik het wel eens. Tegen de tijd dat ik de kier ontdek, is de inhoud doorgaans al begonnen met ontdooien. Met een duw alsnog kan het eten vaak nog wel gered worden, maar de hele boel zit daarna onherroepelijk vol klonten ijs. Waarna er een extra uitroepteken bij komt op het vel papier, en het weer een tijdje goed gaat.
Laatst was het helaas weer eens raak. Maar nu begon ik vol goede moed, het zal de voorjaarsschoonmaakaandrang wezen, om de vriezer meteen eens een grote opruimbeurt te geven. Alle inhoud ging in thermotassen op het balkon en gewapend met een föhn, een houten afbikspatel en een berg doekjes ging ik het ijs te lijf. Alles uitgesopt en afgedroogd. Alle eetbaarheden gecheckt op etiket en keurig soort bij soort weer gerangeerd in de lades.
Wat was ik trots op mezelf.
Tot ik die avond iets uit de koelkast wilde halen en het lampje het niet bleek te doen. Dat lag niet aan het lampje, maar aan het feit dat ik na de schoonmaakbeurt de stekker van de koelvriescombinatie niet terug had gedaan in het stopcontact.
En ja hoor, alles was alwéér ontdooid, maar nu echt. Nog een keer invriezen leek me nu toch heus geen optie meer, en weggooien al helemaal niet. Dus al een week lang eten we ontdooid spul. Als laatste kwam ik een zak met restjes oude croissants en chocoladebroodjes tegen plus een zak pruttige frambozen. Dat werd me toch een lekker toetje! Ook zit er nu een gloednieuw vel papier met uitroeptekens op de deur. Help me hopen dat het helpt.
RECEPT Frambozen-broodschoteltje
Nodig voor 4 personen:
4 oudbakken croissants en/of chocoladebroodjes
200 g frambozen (diepvries)
2 grote eieren
200 ml slagroom
150 ml (volle) melk
3 eetl suiker
2 volle eetl geschaafde amandelen
wat boter voor invetten
erbij: poedersuiker en slagroom
Oven voorverwarmen op 160 °C.
Vet een ovenschaal dik in met boter. Snij de croissants/chocobroodjes in vingerdikke plakken en verdeel dakpansgewijs over de schaal, een beetje rechtopstaand. Strooi de (bevroren of ontdooide) frambozen erover en duw er een beetje tussen. Klop in een kom de eieren, slagroom, melk en suiker glad. Giet gelijkmatig over de schaal zodat alles minstens voor de helft onder water staat. Bestrooi met geschaafde amandelen. Zet ± 25-30 minuten in de oven tot de eilaag gestold is, het fruit pruttelt en de bovenkant goudbruin en knapperig oogt. Serveer liefst warm, al kunt u hem ook gerust vooraf maken en dan in de oven weer even oppiepen. Bestrooi met poedersuiker en geef er een schaaltje lobbig geklopte slagroom bij.
TIP:
Kan natuurlijk ook met gewoon (oud) brood. Strooi er dan gerust ook wat stukjes chocola tussendoor.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
WERELDGERECHTEN
Nu al derde druk, mijn nieuwe kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.