• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

11 juni 2024

Romige aspergepasta

Alweer asperges? Jazeker! Want het seizoen is al bijna weer voorbij, dus profiteer ervan zo lang het kan. Dit keer gaan ze in de pasta, in de verte geïnspireerd op pasta carbonara, maar dan vega. En dat kwam allemaal door een asperge-maaltijdbox.
Ik kreeg zomaar ineens een doos vol wit goud thuisbezorgd door HelloFresh. Uiteraard laat ik me als onafhankelijk journalist niet omkopen, maar toen de maaltijdboxgigant vroeg of ze me een aspergebox mochten sturen, zei ik geen nee. Ik ben dan wel apert tegenstander van pakjes en zakjes, dat geldt niet voor maaltijdboxen. Zo’n thuisbezorgde doos vol afgepaste, verse ingrediënten met een recept erbij is een stuk beter dan al dat knutselvoer vol zout, suiker en smaakversterkers waar je zelf nog kipfilet en een prei bij moet mikken. Intussen zijn ze er in alle soorten en maten, zie ook Ekomenu, de Krat, Marley Spoon en Crisp. Variërend van kleinschalig en bio tot gigantisch met grote buitenlandse investeerders. Zelfs supermarkten als AH zijn de boxformule succesvol gaan kopiëren. Maar HelloFresh is in Nederland marktleider, althans, nog wel. Bij BNR lees ik dat de firma het moeilijk heeft. Er zijn minder bestellers, waardoor de omzet terugloopt en de winst vorig jaar met maar liefst 50% is gedaald. Een geciteerde financieel analist geeft het bedrijf ‘nog 4 tot 5 jaar’. Ai.
Vooralsnog ontving ik precies rond etenstijd een enorme kartonnen doos gevuld met anderhalve kilo asperges, aardappels, zalm, spek, eieren, peterselie en kant-en-klare koelverse hollandaisesaus. Alleen geen recepten. Enfin, daar kwam ik uiteindelijk via wat zoeken op hun website gelukkig wel uit.
Hamvraag: heb je voor klassieke asperges à la flamande en aspergesoep nu per sé zo’n thuisbezorgde doos nodig? Nee natuurlijk niet, en toch hoop ik niet dat maaltijdboxleveranciers het loodje leggen. Dit is namelijk een prima stap op weg naar gewoon zelf koken, en anders grijpt iedereen voor je het weet toch weer naar die vermaledijde poedermixen.
Klassieke asperges heeft u intussen vast al eens gegeten, ik gooi het daarom over een andere aspergeboeg: een simpel doch lekker pastaatje, in de verte geïnspireerd op carbonara, alleen dan vega. En u heeft er geen box, pakje of zakje voor nodig.

RECEPT Romige aspergepasta

Nodig voor 2 personen:
500 g asperges
200 g penne (of andere korte pasta)
1 grote ui
1 knoflookteen
olijfolie
wat peterselie

Saus:
2 grote eieren
100 ml slagroom
50 g geraspte parmezaan
2 eetl witte miso (50 g)
peper uit de molen

Breng een grote pan water met zout aan de kook. Schil de asperges, verwijder de houtige uiteindes. Snij ze in stukjes van 3-4 cm, hou de kopjes apart. Doe de aspergestukjes in de pan en kook in ± 10 minuten gaar. Snipper intussen de ui en knoflook, fruit zachtjes in wat olijfolie in een hapjespan.
Doe de ingrediënten voor de saus alvast in een hoge schenkkom. Vis de aspergestukjes met een schuimspaan uit de pan. Doe nu de pasta in hetzelfde water en kook beetgaar, de laatste 2 minuten mogen de aspergekopjes er even bij. Doe intussen 1/3 van de aspergestukjes in de schenkkom en pureer alles met de staafmixer tot een dunne saus. Giet die bij de ui en laat 1 minuut sudderen. Giet de gare pasta-met-aspergekopjes af en vang een kopje kookvocht op. Doe meteen de pasta en alle asperges (stukjes en kopjes) in de hapjespan en roer goed door elkaar, met een scheut pastawater voor extra smeuïgheid. Bestrooi met gehakte peterselie en geef nog een haal met de pepermolen.

TIPS:
• Witte of shiro-miso vind u tegenwoordig ook gewoon in de supermarkt. Een heel handig supersmaakbommetje.
• De eieren gaan rauw in de saus, maar garen (à la carbonara) razendsnel in de warme pan, geen zorgen.
• Nog meer aspergerecepten.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

WERELDGERECHTEN
Nu al derde druk, mijn nieuwe kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Klein appeltaartje

3x Kerstbakken

Pakjestest 1: Italiaanse spaghetti carbonara

Vorig bericht: « Aspergelasagne met ham en ei
Volgend bericht: Bloemkool Beyrouth »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN