We hadden logés in Normandië, altijd gezellig. En nog handig ook, want voortvarend begon een van de gasten het gras te maaien. Dat deed voorheen buurman-boer, tegen betaling, maar die is er om onduidelijke redenen mee opgehouden. We durven niet goed te vragen waarom. Zou het komen omdat we hem een paar keer tevergeefs hadden gevraagd om de linkervoortuin voortaan over te slaan, zodat de natuur haar gang kon gaan? U weet wel, ‘maai mei niet’? Dat vond hij duidelijk klinkklare eco-onzin, stadse fratsen.
Dus nu maaien we zelf, maar ook als we de helft overslaan blijft er een flinke lap tuin over. Die bovendien nogal hobbelig is, vanwege alle ondergrondse gangen en gaten van mollen en veldmuizen. Maar zie, logeergasten blijken dus de oplossing. Randstedelijke types die zich op vakantie even lekker willen uitleven op het platteland, die faciliteer ik graag. Intussen kon ik mooi op een bankje in de voorjaarszon bedenken wat ik eens zou gaan koken. Ik had van alles in huis gehaald, maar nog geen vastomlijnd plan.
De pistachelasagne die ik laatst in de krant had, dat leek me een goed idee. Pastavellen, melk, boter, bloem, pistachenootjes, geraspte kaas: alles had ik in huis, alleen niet de bijbehorende groente. Maar ik had wél asperges, ham en eieren. Zou ik die niet in lasagnevorm kunnen verwerken? Weer eens wat anders dan de klassieke versie à la flamande. De schillen en kontjes van de asperges liet ik eerst even trekken in de melk voor de bechamelsaus, en ach, toen kon ik net zo goed de asperges zelf ook erin koken, in plaats van in water. Zo werd het geheel nóg aspergeriger. En verhip, het werkte als een tierelier.
Terwijl ik verguld was met mijn fraaie nieuwe gazon was de visite onder de indruk van mijn culinaire vindingrijkheid. Goh, zeiden ze, al smullend, hoe kom je nou toch elke keer weer op nieuwe ideeën? Nou, zo dus. Door alsmaar te blijven variëren op eerdere variaties. Ze zaten er nota bene met hun neus bovenop. Ach ja, je ziet het pas als je het doorhebt.
RECEPT Aspergelasagne met ham en ei
Nodig voor 4 personen:
± 250 g lasagnevellen
500 à 750 g asperges (het luistert niet zo nauw, maar meer is uiteraard altijd lekkerder)
150 g ham
4 eieren
125 g geraspte boerenbelegen kaas
handvol peterselie
Bechamel:
750 ml melk
50 g boter
50 g bloem
nootmuskaat
2 (verse) laurierblaadjes
Oven tijdig voorverwarmen op 200 °C.
Schil de asperges en verwijder de houtige uiteindes. Breng het schilafval met de melk, laurier en wat zout in een pan zachtjes tegen de kook aan. Laat een kwartier trekken, zeef. Snij de kopjes van de asperges, hou apart. De stengels mogen in stukjes van 2-3 cm, kook die 10 minuten in dezelfde melk. Schep eruit. Kook de eieren hard, pel en snij in plakjes. Snij de ham in stukjes, hak de peterselie.
Bechamel: Smelt de boter in een pan. Doe de bloem erbij en roer 2 minuten. Voeg al roerend met een garde in scheuten de melk toe. Laat 5 minuten zachtjes sudderen. Roer 100 g kaas en de peterselie erdoor. Breng flink op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Te dik? Meer (koude) melk.
Samenstellen: Doe wat bechamel in een ingevette ovenschaal. Dan pastavellen (zie tip!), asperges, ham en ei. Dan weer bechamel, pasta, et cetera. Eindig met pasta en bechamel. Verdeel de gehalveerde aspergekopjes erover en bestrooi met de rest van de kaas. Dek af met alufolie. Zet 25 minuten in de oven, dan nog eens 15 minuten zonder folie.
TIPS:
• Lasagnevellen nooit voorkoken (geklieder!), maar het helpt enorm voor de smeuïgheid om gedroogde pasta eerst nat te maken onder de koude kraan. Wat ook een goed idee is: zet de hele schaal in elkaar en laat dan een (half) uurtje staan voor hij de oven ingaat.
• Nog meer aspergerecepten. En niet te vergeten morgen weer eentje!
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
WERELDGERECHTEN
Nu al derde druk, mijn nieuwe kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.