• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

10 juni 2024

Aspergelasagne met ham en ei

We hadden logés in Normandië, altijd gezellig. En nog handig ook, want voortvarend begon een van de gasten het gras te maaien. Dat deed voorheen buurman-boer, tegen betaling, maar die is er om onduidelijke redenen mee opgehouden. We durven niet goed te vragen waarom. Zou het komen omdat we hem een paar keer tevergeefs hadden gevraagd om de linkervoortuin voortaan over te slaan, zodat de natuur haar gang kon gaan? U weet wel, ‘maai mei niet’? Dat vond hij duidelijk klinkklare eco-onzin, stadse fratsen.

Dus nu maaien we zelf, maar ook als we de helft overslaan blijft er een flinke lap tuin over. Die bovendien nogal hobbelig is, vanwege alle ondergrondse gangen en gaten van mollen en veldmuizen. Maar zie, logeergasten blijken dus de oplossing. Randstedelijke types die zich op vakantie even lekker willen uitleven op het platteland, die faciliteer ik graag. Intussen kon ik mooi op een bankje in de voorjaarszon bedenken wat ik eens zou gaan koken. Ik had van alles in huis gehaald, maar nog geen vastomlijnd plan.

De pistachelasagne die ik laatst in de krant had, dat leek me een goed idee. Pastavellen, melk, boter, bloem, pistachenootjes, geraspte kaas: alles had ik in huis, alleen niet de bijbehorende groente. Maar ik had wél asperges, ham en eieren. Zou ik die niet in lasagnevorm kunnen verwerken? Weer eens wat anders dan de klassieke versie à la flamande. De schillen en kontjes van de asperges liet ik eerst even trekken in de melk voor de bechamelsaus, en ach, toen kon ik net zo goed de asperges zelf ook erin koken, in plaats van in water. Zo werd het geheel nóg aspergeriger. En verhip, het werkte als een tierelier.

Terwijl ik verguld was met mijn fraaie nieuwe gazon was de visite onder de indruk van mijn culinaire vindingrijkheid. Goh, zeiden ze, al smullend, hoe kom je nou toch elke keer weer op nieuwe ideeën? Nou, zo dus. Door alsmaar te blijven variëren op eerdere variaties. Ze zaten er nota bene met hun neus bovenop. Ach ja, je ziet het pas als je het doorhebt.

RECEPT Aspergelasagne met ham en ei

Nodig voor 4 personen:
± 250 g lasagnevellen
500 à 750 g asperges (het luistert niet zo nauw, maar meer is uiteraard altijd lekkerder)
150 g ham
4 eieren
125 g geraspte boerenbelegen kaas
handvol peterselie

Bechamel:
750 ml melk
50 g boter
50 g bloem
nootmuskaat
2 (verse) laurierblaadjes

Oven tijdig voorverwarmen op 200 °C.
Schil de asperges en verwijder de houtige uiteindes. Breng het schilafval met de melk, laurier en wat zout in een pan zachtjes tegen de kook aan. Laat een kwartier trekken, zeef. Snij de kopjes van de asperges, hou apart. De stengels mogen in stukjes van 2-3 cm, kook die 10 minuten in dezelfde melk. Schep eruit. Kook de eieren hard, pel en snij in plakjes. Snij de ham in stukjes, hak de peterselie.
Bechamel: Smelt de boter in een pan. Doe de bloem erbij en roer 2 minuten. Voeg al roerend met een garde in scheuten de melk toe. Laat 5 minuten zachtjes sudderen. Roer 100 g kaas en de peterselie erdoor. Breng flink op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Te dik? Meer (koude) melk.
Samenstellen: Doe wat bechamel in een ingevette ovenschaal. Dan pastavellen (zie tip!), asperges, ham en ei. Dan weer bechamel, pasta, et cetera. Eindig met pasta en bechamel. Verdeel de gehalveerde aspergekopjes erover en bestrooi met de rest van de kaas. Dek af met alufolie. Zet 25 minuten in de oven, dan nog eens 15 minuten zonder folie.

TIPS:
• Lasagnevellen nooit voorkoken (geklieder!), maar het helpt enorm voor de smeuïgheid om gedroogde pasta eerst nat te maken onder de koude kraan. Wat ook een goed idee is: zet de hele schaal in elkaar en laat dan een (half) uurtje staan voor hij de oven ingaat.
• Nog meer aspergerecepten. En niet te vergeten morgen weer eentje!

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

WERELDGERECHTEN
Nu al derde druk, mijn nieuwe kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Zuiderzee-stamppotje

Auberginerolletjes

Kookboek Cake pops

Vorig bericht: « Bananentaartjes
Volgend bericht: Romige aspergepasta »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN