• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

22 november 2024

Appels met kruidnootjes

Sinterklaas is weer in het land en je struikelt overal over de pepernoten. Of nee, wacht, kruidnoten natuurlijk. Wat kun je er nog meer mee, behalve oppeuzelen? Gooi ze eens in dit heerlijke oventoetje met appel.

Elk jaar is het weer een taalstrijd tussen pepernoten en kruidnoten. Maar hoe lang nog? Want de pepernoot dreigt te verdwijnen. En dan bedoel ik de échte pepernoot, u weet wel, dat bonkige, tikje taaie goudgele geval dat naar anijs smaakt. Dat is dus heel wat anders dan de kruidnoot (meestal: het kruidnootje), want dat is immers een bros-knapperig donkerbruin half bolletje. Werelden van verschil. Maar helaas noemt werkelijk iedereen die bolletjes tegenwoordig pepernoten. Er is geen kruid tegen gewassen.

Zelfs in het Sinterklaasjournaal doen ze het, dus de strijd lijkt me zo langzamerhand gestreden. Is dat erg? Tja, er is wel meer ergs, op kruidnotengebied. Zoals dat ze al zo’n beetje vanaf Pasen in de winkel liggen. En dat er steeds meer belachelijke smaken opduiken (karamelzeezout-dirtymartini-advocaatjeslagroom-chocoladetruffel­cinnamonroll) en kinderachtige kleurtjes. Mopperdemopper.

Maar goed, inmiddels dreigen de bonkige pepernoten naast taalkundig ook in de consumptie het onderspit delven. Ze worden namelijk steeds minder gegeten en dus ook steeds minder gemaakt en verkocht. Of is het andersom? Ik geef toe: zelf hou ik eerlijk gezegd helemaal niet van pepernoten, dus dat je ze hooguit nog tegen komt bij een enkele warme bakker, ach. Kruidnootjes daarentegen, die snaaien heerlijk weg, al begint zo langzamerhand het verzadigingsmoment toe te slaan. Dat krijg je ervan, als je er al maandenlang in elke supermarkt mee wordt doodgegooid in kiloverpakking.

Vandaag geen zelfbakrecept voor kruidnoten, dat staat immers hier al. Ik bak liever iets anders. Appels bijvoorbeeld. Gevulde appeltjes uit de oven zijn sinds jaar en dag een succesrecept bij mij thuis, zelfs mijn fruitvermijdende logeerneefje is er dol op. De vulling kan oeverloos variëren, het is maar net wat er toevallig in huis is. Geïnspireerd door cheesecake deed ik er dit keer roomkaas in, weer eens wat anders. Maar dus vooral kruidnootjes. Een ideaal toetje om van uw overtollige voorraad af te komen. Kruidnootjes dus hè? Geen pepernoten.

RECEPT Gevulde appels met kruidnootjes

Nodig voor 4 personen:
4 grote, zoetzure appels
50 g kruidnoten (géén pepernoten)
100 g roomkaas naturel (type Philadelphia, kamertemperatuur)
25 g poedersuiker
1 theel kaneel
1 theel kardemom
1 theel vanille-extract (of 1 eetl vanillesuiker)
1 klein ei (of ½ groot)

Oven voorverwarmen op 175 °C.
Snij het topje van de appels (schillen hoeft niet), hol ze voorzichtig uit. Niet alleen het klokhuis, maak echt een flinke holte (tip: doe dat met zo’n gekarteld grapefruitlepeltje). Hou wel zeker 1 cm rand over en snoep de appelrestjes uiteraard lekker op. Zet de appels naast elkaar in een ingevet ovenschaaltje.
Doe de roomkaas in een kom met de poedersuiker, kaneel, kardemom, vanille en ei. Klop met de mixer kort tot een glad geheel. Hou 4 kruidnootjes apart voor de garnering, verkruimel de rest grof (tip: keukenmachine of in een plastic zak en dan meppen met een deegroller). Schep door het roomkaasmengsel. Verdeel over de 4 appels, vul ze tot net iets onder de rand. Bak een half uur in de oven. Serveer meteen warm of later koelkastkoud. Met een kruidnootje erbovenop geparkeerd.

TIPS:
• Gebruik liefst friszure appels zoals Elstar of Cox. Granny Smith zijn te zuur en goudreinetten hebben de onhebbelijke gewoonte om te imploderen.
• Zijn de kruidnootjes al opgepeuzeld? Dan kan het natuurlijk ook met verkruimelde speculaasjes. Of kerstkransjes, voor mijn part, want nog even en die zijn er ook weer volop.
• Ook lekker met kruidnootjes: deze mascarponetoetjes met peer.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

WERELDGERECHTEN
Binnen één jaar al vijf drukken van mijn kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Tomatensoep met ballen

De soespouce

Vis met bruine boter

Vorig bericht: « Orzo met kip en spinazie
Volgend bericht: 10x Sintlekkernijen »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN