Ben je nog niet uit het kerstmenu? Dat van mij staat intussen in de krant, maar ook de kerstmenu’s van alle vorige jaren zijn nog paraat, dus inspiratie te over. Ook leuk: de bijbehorende podcast over wel of geen vega met kerst en de radio 1-uitzending over wel of geen prefab met kerst. Genoeg lees-, luister- en kookplezier dus! Ik wens iedereen alvast hele fijne en lekkere dagen toe.
KERSTMENU 2024
Mijn kerstmenu voor 2024 stond afgelopen weekend in volle glorie weer in dagblad Trouw. Dit jaar is het thema ‘inpakken, wegwezen & uitpakken’. Oftewel: het hele menu is vooraf klaar te maken en is prima te vervoeren naar de plek van het jaarlijkse kerstdiner. Zo kan iedereen een steentje bijdragen. En aan tafel kun je lekker uitpakken, want alle gerechten zijn ingepakt als een soort cadeautje, waarbij je in eerste instantie niet ziet wat erin zit. Feestelijk, heerlijk en zoals altijd volgens mijn motto ‘kleine moeite, groot effect’
Voorgerecht: Bietje gevuld met geitenkaascrème
Tussengerecht: Buideltje van flensje gevuld met romige paddenstoelenvulling
Hoofdgerecht: Knapperige spiraaltaart gevuld met pompoen en cranberries
en voor erbij: Frisse coleslaw
Nagerecht: Witte kerst (cakerol gevuld met slagroom, witte chocola, sinaasappel en pistache)
Hier vind je het complete menu met alle recepten.
KERSTMENU’S 2016-2023
Toevallig maak ik al jaren en jaren kerstmenu’s voor Trouw, elk jaar weer met een ander thema. Ter inspiratie zette de krant ze weer eens op een rij. Want ze blijven allemaal even lekker én natuurlijk uiterst maakbaar. Je vindt ze hier.
TIP: Stuit je op de betaalmuur? Als je een abonnement hebt op een van de collegakranten (bijvoorbeeld De Volkskrant, Het Parool of het AD) kun je gratis een dpg-account aanmaken, dan kun je er wél online bij.
PODCAST
Dit jaar kwam ook Trouw’s podcastmaker Luna van der Waarde over de vloer, voor een kijkje in mijn vega kerstkeuken, terwijl ik het hoofdgerecht uit het menu van dit jaar (de spiraaltaart met pompoen) sta te maken. Want hoe komt het toch dat we steeds vaker een dagje zonder vlees doen, behalve met Kerst? Ook gedragswetenschapper Reint Jan Renes laat er zijn licht over schijnen in deze aflevering van podcast ‘De Klimaatkwestie’. Te beluisteren op alle podcastplatforms.
RADIO 1
Nog meer terugluisteren, nu bij Radio 1. Want daar was ik ook te gast over een heikel kerstonderwerp, namelijk gaan we überhaupt lekker zelf koken, of kiezen we liever voor het makkelijke kant-en-klare kerstassortiment uit de supermarkt? En is dat erg, al die prefab? Ik ging erover in gesprek met de hoofdredacteur van de Allerhande in het programma ‘Dit is de dag’ met presentator Margje Fikse.
ALLERLAATSTE KORTINGSKANS:
Tot en met 24 december reken ik géén verzendkosten van mijn kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar. Al is het boek natuurlijk ook te koop bij Libris, Bruna of bol.com.