“Beste Karin,” mailde een trouwe lezer, “Conimex heeft weer een belachelijk nieuw product: Thaise curry in een stazak. € 2,69 voor wat specerijen en kruiden. Een beetje als de boemboes in een bakje maar nog duurder. Zelfs kokosmelk moet je nog toevoegen.” Dat kunnen we natuurlijk zelf beter.
Ik heb een naam hoog te houden als strijder tegen pakjes en zakjes, maar ik moet vaak uitleggen dat ik niks heb tegen kruidenmixen. Zolang ze maar bestaan uit specerijen, zoals de boemboes van de toko. En dus niet uit vooral water, suiker, zetmeel en smaakversterker, zoals je vaak ziet bij supermarktmengsels. De genoemde curry-in-stazak is er in drie varianten, rood, geel en groen. Neem nou de gele, die bestaat uit citroengras, knoflook, ui, laoswortel, gemberpuree, raapzaadolie, zout, citroensap, palmsuiker, kerrie, rode chilipeperpuree, specerijen (kurkuma, koriander, komijn) en kaffir limoenblad. Niks geks dus, behalve dan dat ze het om onduidelijke redenen nodig vonden om er ook nog ‘natuurlijk aroma’ aan toe te voegen, plus de onvermijdelijke schep gemodificeerd zetmeel om de boel in te dikken. En € 2,69 blijft uiteraard fors aan de prijs voor één maaltijd voor tweeënenhalf persoon – de voorkeursgezinssamenstelling van pakjesmakers. Zeker omdat je, zoals altijd, alle overige verse ingrediënten er nog zelf bij moet kopen. In dit geval broccoli, ui, rijst, kokosmelk, olie en natuurlijk die eeuwige kipfilet. De vegetarische trend kan echter zo langzamerhand niet meer genegeerd worden, zelfs niet door de voedingsindustrie. Dus zegt Conimex er op de website bij: “Al onze Thaise curry’s zijn vegan, waardoor ze geschikt zijn voor het maken van een lekkere vegetarische maaltijd.” Waarna de aanbeveling volgt om de kip in dat geval te vervangen “door tofu of garnalen” (sic!). Tja, zo schiet het niet op jongens.
Zullen we zelf even een makkelijke plantaardige curry in elkaar fietsen? Typisch Thaise ingrediënten als gember, koriander, limoen, een pepertje en citroengras liggen tegenwoordig in elke supermarkt. Alleen gaat er uiteraard in dit geval geen vissaus in, die andere iconisch Thaise smaakmaker, maar daarvoor blijkt een lepel Japanse miso een verrassend puike vervanger.
RECEPT Vegan Thaise gele curry
Nodig voor 4 personen:
1 blik kokosmelk (400 ml)
1 blik kikkererwten (400 g)
250 ml groentebouillon
1 courgette
1 rode paprika
4-5 worteltjes (± 200 g)
1 grote ui
3 knoflooktenen
4 cm gember
1 rode of groene peper
2 stengels citroengras
2 eetl kerrie
1 eetl witte (shiro) miso
handje verse koriander.
½ limoen
plantaardige olie
Snipper de ui, knoflook, gember en peper (zonder zaadjes). Verhit een ferme scheut olie in een grote hapjespan, fruit dit kwartet een paar minuten. Voeg dan de uitgelekte kikkererwten toe, plus kerrie, zout en peper. Bak de kikkererwten onder af en toe omscheppen een minuut of 8, tot ze wat bruiner en krokanter worden. Snij intussen de courgette, paprika en wortel in niet al te kleine stukken. Giet de kokosmelk en bouillon in de pan, breng aan de kook. Kneus de citroengrasstengels en doe erbij, net als alle gesneden groente. Laat met de deksel op een kier 30 minuten sudderen. Breng op smaak met miso, rasp en sap van de ½ limoen, zout en peper. Bestrooi met gehakte koriander.
Lekker met pandanrijst.
TIPS:
• Mocht u in de vriezer van de toko een zak limoenblaadjes (djeroek poeroet) of kerrieblaadjes (curry leaves) tegenkomen, een handje daarvan mee laten trekken geeft een extra smaakboost. Blijft heel lang goed in de vriezer, net als een bosje sereh (citroengras) trouwens.
• Let op, Thaise curry’s zijn wat aan de natte kant. Wil je dat niet, laat dan de bouillon achterwege, of doe de helft minder kokosmelk. En later alsnog verdunnen kan natuurlijk altijd nog. Toch te dik? Los een lepel maizena op in wat water en laat aan het eind even meepruttelen, dan bindt de saus vanzelf in.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
WERELDGERECHTEN
Voor nog veel meer Wereldgerechten kun je natuurlijk terecht in mijn kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Nu al vijfde druk! Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.