Er blijkt ineens een Nederlandse flatbread-hype aan de gang te zijn. Iets met gezond en goed voor de lijn, al gaat er in dat verband eigenlijk niks boven een volkoren boterham. Toch is het in de supermarkt overal uitverkocht en buitelen de trendy types op social media over elkaar heen met zelfmaakfilmpjes. Wat mij echter opvalt: veel als flatbread aangeduide broodsoorten, inclusief pita’s en naan, is helemaal niet zo plat. Zeker niet in vergelijking met het brood uit Oman. En ook bij lange na niet zo dun als bijvoorbeeld het Libanese platbrood dat ik altijd koop bij mijn Turkse groenteboer, van een bakkerij in Almere. Heerlijk in de fattoush-achtige salade van morgen, maar nu lopen we op de zaken vooruit.
Wie nu trouwens patsboem precies bovenop de tijdgeest zit, is Koopmans. Die hebben drie gloednieuwe pakken bakmix voor ‘brood uit de pan’. Ze noemen het zelf platbrood, al is ook dit brood weer allesbehalve plat. Integendeel, het is juist bijzonder fluffy. Het deed mij denken aan Indiase naan. Er zijn drie smaken: naan, inderdaad, maar ook Italiaans en zowaar Midden-Oosters. Dat moest ik zelf toch ook kunnen? Ik nam mijn vaste succesrecept voor naan als uitgangspunt. Niet plat, maar juist lekker luchtig, dankzij gist en yoghurt. Ook dat bak je in een pan, niet in de oven. Ik voegde er speciaal wat Midden-Oosterse specerijen aan toe, geïnspireerd door mijn reis naar Oman. Heerlijk om mee te dippen, of voor bij de curry.
RECEPT Midden-Oosters brood uit de pan
Nodig voor 4-6 stuks:
250 g bloem + extra
100 g Griekse volle yoghurt
100 ml melk
1 zakje gedroogde gist (7 g)
1 knoflookteen
2 el olijfolie
1 tl zout
Specerijenmix: 4 kruidnagels, 5 kardemompeulen, 1/3 tl komijn, 1/3 tl koriander, ¼ tl kaneel, ¼ tl versgemalen peper
Zeef de bloem boven een kom. Doe het zout aan de ene en de gist aan de andere kant. Pers de knoflook erboven uit. Voeg yoghurt en olie toe. Stamp de kruidnagels en kardemom fijn, doe samen met alle andere specerijen bij de bloem. Verwarm de melk tot warm (niet kokend) en giet ook erbij. Mix 3 minuten met de mixer met deeghaken. Kneed dan met de hand nog 3 minuten op een bebloemd aanrecht tot een zachte, soepele deegbal. Gebruik gerust wat extra bloem als het te nat is. Laat afgedekt minstens 1 uur rijzen en verdubbelen. Verdeel in 4-6 porties. Maak bolletjes, rol die op een schone theedoek uit tot ovalen van 5 mm dik. Bedek tot het bakken met nog een theedoek. Verhit een (liefst stalen) koekenpan tot loeiheet. Bak de broodjes (zonder vet) op middelhoog vuur in 2 minuten aan elke kant gaar en met bruine vlekjes.
TIPS:
• Eerder bakken? Bewaar de broodjes in een plastic zak in de koelkast of vriezer. (Ontdooid!) even rustig oppiepen in de oven of in de pan.
• En waar dip je dan mee? Nou, bijvoorbeeld met muhammara, of met kruidenyoghurt (Turkse yoghurt mengen met knoflook, zout, peper en fijngehakte peterselie/koriander/munt).
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin) en is nu onderdeel van een online reisserie over Oman:
1. Introductie: Reis naar Oman
2. Recept: Melkpudding met rozenwater
3. Brood in Oman
4. Recept: Platbrood uit de pan
Morgen nog veel meer lekkers uit Oman!
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
WERELDGERECHTEN
Reislust gekregen? Oman staat er niet in, maar wel recepten uit 34 andere landen. Dan heb ik het natuurlijk over mijn kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Nu al vijfde druk! Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.