• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

15 mei 2025

Flatbread uit de pan

Er blijkt ineens een Nederlandse flatbread-hype aan de gang te zijn. Iets met gezond en goed voor de lijn, al gaat er in dat verband eigenlijk niks boven een volkoren boterham. Toch is het in de supermarkt overal uitverkocht en buitelen de trendy types op social media over elkaar heen met zelfmaakfilmpjes. Wat mij echter opvalt: veel als flatbread aangeduide broodsoorten, inclusief pita’s en naan, is helemaal niet zo plat. Zeker niet in vergelijking met het brood uit Oman. En ook bij lange na niet zo dun als bijvoorbeeld het Libanese platbrood dat ik altijd koop bij mijn Turkse groenteboer, van een bakkerij in Almere. Heerlijk in de fattoush-achtige salade van morgen, maar nu lopen we op de zaken vooruit.

Wie nu trouwens patsboem precies bovenop de tijdgeest zit, is Koopmans. Die hebben drie gloednieuwe pakken bakmix voor ‘brood uit de pan’. Ze noemen het zelf platbrood, al is ook dit brood weer allesbehalve plat. Integendeel, het is juist bijzonder fluffy. Het deed mij denken aan Indiase naan. Er zijn drie smaken: naan, inderdaad, maar ook Italiaans en zowaar Midden-Oosters. Dat moest ik zelf toch ook kunnen? Ik nam mijn vaste succesrecept voor naan als uitgangspunt. Niet plat, maar juist lekker luchtig, dankzij gist en yoghurt. Ook dat bak je in een pan, niet in de oven. Ik voegde er speciaal wat Midden-Oosterse specerijen aan toe, geïnspireerd door mijn reis naar Oman. Heerlijk om mee te dippen, of voor bij de curry.

RECEPT Midden-Oosters brood uit de pan

Nodig voor 4-6 stuks:
250 g bloem + extra
100 g Griekse volle yoghurt
100 ml melk
1 zakje gedroogde gist (7 g)
1 knoflookteen
2 el olijfolie
1 tl zout
Specerijenmix: 4 kruidnagels, 5 kardemompeulen, 1/3 tl komijn, 1/3 tl koriander, ¼ tl kaneel, ¼ tl versgemalen peper

Zeef de bloem boven een kom. Doe het zout aan de ene en de gist aan de andere kant. Pers de knoflook erboven uit. Voeg yoghurt en olie toe. Stamp de kruidnagels en kardemom fijn, doe samen met alle andere specerijen bij de bloem. Verwarm de melk tot warm (niet kokend) en giet ook erbij. Mix 3 minuten met de mixer met deeghaken. Kneed dan met de hand nog 3 minuten op een bebloemd aanrecht tot een zachte, soepele deegbal. Gebruik gerust wat extra bloem als het te nat is. Laat afgedekt minstens 1 uur rijzen en verdubbelen. Verdeel in 4-6 porties. Maak bolletjes, rol die op een schone theedoek uit tot ovalen van 5 mm dik. Bedek tot het bakken met nog een theedoek. Verhit een (liefst stalen) koekenpan tot loeiheet. Bak de broodjes (zonder vet) op middelhoog vuur in 2 minuten aan elke kant gaar en met bruine vlekjes.

TIPS:
• Eerder bakken? Bewaar de broodjes in een plastic zak in de koelkast of vriezer. (Ontdooid!) even rustig oppiepen in de oven of in de pan.
• En waar dip je dan mee? Nou, bijvoorbeeld met muhammara, of met kruidenyoghurt (Turkse yoghurt mengen met knoflook, zout, peper en fijngehakte peterselie/koriander/munt).

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin) en is nu onderdeel van een online reisserie over Oman:
1. Introductie: Reis naar Oman
2. Recept: Melkpudding met rozenwater
3. Brood in Oman
4. Recept: Platbrood uit de pan

Morgen nog veel meer lekkers uit Oman!

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

WERELDGERECHTEN
Reislust gekregen? Oman staat er niet in, maar wel recepten uit 34 andere landen. Dan heb ik het natuurlijk over mijn kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Nu al vijfde druk! Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Pasta met citroen

Bami goreng #nopakjes

Siciliaanse frittata

Vorig bericht: « Brood in Oman

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN