Een mens moet al zoveel keuzes maken in het leven. En hoe meer keuzes, hoe moeilijker het vaak juist wordt. Neem nou het kerstmenu, ook weer zoiets. Natuurlijk staat deze website vol met wel duizend recepten waar je naar hartelust gratis en voor niks in kunt grasduinen. En dan heb ik ook nog twaalf kookboeken geschreven vol lekkers. Daar zit genoeg van eenieders gading tussen, lijkt me zo. Maar juist bij veel keuzemogelijkheden slaat menigeen op slot. Keuzestress, heet dat.
Dus vooruit, ik maak het werkelijk doodsimpel voor je, met slechts drie kant-en-klare mogelijkheden: een kerstmenu met vlees, met vis of vegetarisch. Maar zelf je eigen menu samenstellen door alles lekker door elkaar te husselen mag natuurlijk ook. Zolang je van deze suggestie maar niet alsnog in de stress schiet, dat is namelijk nergens voor nodig!
1. KERSTMENU VOOR CARNIVOREN
Borrelhapje: Nep foie-gras
Van alleen al de gedachte aan echte foie gras springt menig dierenvriend in de gordijnen, maar ik heb een puik alternatief. Van kippenlevertjes kun je ook een heerlijke paté maken waarbij, ja heus, zelfs leverhaters hun vingers aflikken.
Voorgerecht: Vitello tonnato rapido
Echte vitello tonnato (dun gesneden plakjes kalfsvlees in een tonijnsaus) is leuk om te maken als je gasten krijgt. Zie hier het klassieke recept. Maar voor wie het makkelijk wil doen – en laten we wel wezen, je hebt met kerst al genoeg aan je hoofd – dan biedt deze snelle versie uitkomst. En het ziet er nog mooi uit ook!
Tussengerecht: Wortelsoep met gember en sinaasappel
Een klein soepje tussendoor doet het altijd goed en is helemaal vooraf klaar te maken. Serveer met kerst nooit een bord vol maar slechts een kopje. Deze soep is een gouwe ouwe. Prachtig oranje van kleur, zacht-zoet van smaak, maar toch pittig door de gember.
Hoofdgerecht: Hertenbiefstuk met rodeportsaus
Bijgerechten: Gewokte spruitjes met walnoten, lila aardappelpuree en stoofpeertjes
Heel klassiek, maar iedereen vindt het lekker. Hertenbiefstukjes zijn heerlijk mals, verfijnd van smaak, en nu overal verkrijgbaar. Erbij een mooie portsaus, en nee, dat is helemaal niet moeilijk. Plus spruitjes zoals iedereen ze wél lust en vrolijk gekleurde puree van truffelaardappelen. Hoewel het natuurlijk ook met gewone lichtgele kruimige aardappelen kan, als je ze niet kunt vinden.
Dessert: Charlotte royale
De overtreffende trap van een Charlotte, namelijk niet met lange vingers uit een pak, maar met mooie rondjes cake. Beeldschoon, en dankzij mijn stap-voor-staprecept met foto’s echt voor iedereen te doen.
2. KERSTMENU VOOR VISLIEFHEBBERS
Borrelhapje: Toastjes met forel en biet
Feestelijk en toch doodsimpel, deze mooie rode toastjes.
Voorgerecht: Zalmbuideltjes met garnalen
Een bol pakketje van gerookte zalm met smeuïge garnalen en tomaat, op smaak gebracht met o.a. een scheutje sherry. Helemaal van tevoren te bereiden, en zelfs makkelijk om mee te nemen, mocht je een kerstdiner hebben waarbij iedereen een gang bijdraagt.
Tussengerecht: Warme vichyssoise met gamba
De beroemde Franse aardappel-preisoep wordt traditioneel koud geserveerd, maar deze warme variant is minstens zo verrukkelijk! En extra feestelijk door de gebakken gamba’s.
Hoofdgerecht: Italiaanse viscuisine
Een mooi stukje witvis in een warm groentedekentje. Nee, niet kant-en-klaar uit de vriezer, maar zelfgemaakt. Helemaal vooraf te bereiden, alleen op het laatst even de oven in.
Bijgerecht: Fleurige rijsttimbaaltjes met courgette
Rijst wordt ineens heel kerstwaardig door hem te serveren in de vorm van een taartje met vrolijke spikkels, omhuld door een plakje courgette. Het is even fröbelen, maar dan heb je ook wat.
Dessert: Viennetta
Nee, ook deze komt natuurlijk niet uit een diepvriespak, maar is zelfgemaakt. Yes You Can! Een lekkere, luchtige, makkelijke én ijsmachineloze creatie met tussendoor ultradunne knisperige laagjes chocola.
3. VEGETARISCH KERSTMENU
Borrelhapje: Bloemkoolbeignets
Echt, zo is iedereen gek op bloemkool.
Voorgerecht: Geitenkaastoast met perencompote
Geitenkaas uit de oven afgezaagd? Niet met deze hartige perencompote erop. Maak meteen extra veel, want de compote is ook heerlijk op een boterham met kaas.
Tussengerecht: Romig paprikasoepje
Een schuimige oranje soep in een koffiekopje, zacht en licht zoetig van smaak. Supersimpel, want je maakt ‘m op basis van paprika’s uit een pot. Maar dat vertel je er gewoon niet bij.
Hoofdgerecht: Groentetaart met karamel
Geen recept van mezelf, maar uit een leuk karamelboek dat ik laatst in de bus kreeg. Deze vrolijk gekleurde taart met wortel en aardappel bleek een toppertje. Niet in de laatste plaats vanwege het beeldschone uiterlijk natuurlijk.
Bijgerecht: Salade van puylinzen met zoete aardappel en granaatappel
Een fleurige lauwwarme salade met – het is kerst of niet – de Rolls Royce onder de linzen. Plus oranje blokjes zoete aardappel (mag ook pompoen), sappige feta en knapperige blaadjes.
Dessert: Gestapelde amandeltaart met cranberries
Als er iets kerstig is, dan zijn het wel cranberries natuurlijk. Deze taart is beslist makkelijk om te maken, en puur toevallig nog glutenvrij ook. De kunst is om hem een beetje netjes te stapelen, maar een rustieke touch mag best.
P.S. Voor boekenbezitters heb ik nog drie andere kerstmenu’s:
* Kerstmenu uit Slim zónder pakjes & zakjes (bijna helemaal vega, of vega te maken)
* Kerstmenu uit Het Grote zónder pakjes & zakjes kookboek
* Kerstmenu uit De Vrolijke Tafel: zie blz. 220 t/m 233
Voor wie toch gewoon als elk jaar gaat gourmetten, kijk eens hier, naar mijn complete kerstgourmetserie.
En GEEN PANIEK, ik heb ook speciaal wat anti-kerststresstips op een rij gezet.