Een kookboek maken, daar gaat een hoop tijd in zitten. Alles begint natuurlijk met recepten, maar die sprokkel ik niet in één keer bij elkaar, daar doe ik jaren over. Na een aantal boeken met vooral recepten voor het avondeten bleek ik zo langzamerhand een stuwmeer te hebben verzameld aan zoete recepten. En omdat mijn vorige ovenboek intussen finaal was uitverkocht, leek me dit een uitgelezen moment voor een bakboek. Taart, cake, koekjes en toetjes: ik had bergen recepten, dus dat nieuwe bakboek De zoete oven ging een makkie worden.
Alleen werkt het zo natuurlijk niet, zou ik intussen moeten weten, na 21 kookboeken…
Dat werd maandenlang schuiven, schaven, dubben, schrappen en skippen. Geen enkel recept bleef hetzelfde. Appels werden peren, walnoten werden hazelnoten, amandelspijs werd pistachespijs. En uiteraard moest er ook weer oeverloos worden gebakken, om al die nieuwe varianten uit te testen.
Maar uiteindelijk was ik eruit en mochten, zoals ik gisteren al schreef, alle baksels op hun allermooist op de foto. Grappig genoeg ontdekte ik toen pas hoe vaak ik citrusrasp gebruik in mijn bakrecepten. Een vleugje citroen of sinaasappel geeft menig gebak namelijk net dat toefje je-ne-sais-quoi wat het zo onweerstaanbaar lekker maakt. En dan uiteraard met behulp van zo’n ultrascherpe rasp van Microplane, want die geeft de ragfijnste flubbeltjes bomvol aroma.
Zo kwam ik het dat ik na afloop van de bakboekfototiendaagse ineens overbleef met een grote schaal vol kaalgeraspte citoenen. Plus dito sinaasappels, maar die perste ik uit voor een ontbijtsapje. Maar wat doe je met een liter citroensap? When life gives you lemons, make lemonade. Dat gezegde ken je toch wel? Doorgaans in overdrachtelijke zin gebruikt, iets met kop op en schouders eronder enzo, maar letterlijk kan natuurlijk ook. Limonadesiroop maken dus. De klassieke combinatie is met munt, maar die had de winter op mijn smulbalkon niet overleefd. De citroentijm daarentegen wél, dus daar mocht ook een handjevol van in, voor een geurig accent. Ik heb nu genoeg voorraad voor een zomer vol frisfruitige drankjes. En daarna ligt als het goed is op 16 september dat bakboek De Zoete Oven in de winkel. En jazeker, op veler verzoek valt dat nu alvast te reserveren. Heel graag zelfs!
RECEPT Citroenlimonadesiroop met tijm
Nodig voor 1 flesje:
250 ml vers citroensap (± 5-6 citroenen)
250 g kristalsuiker
optie: handvol (citroen)tijm
Ik ga ervan uit dat je geen 20 citroenen in huis hebt, dus ik hou voor dit recept de hoeveelheden bescheiden. Maar verdubbelen kan dus prima. Zoals hierboven uitgelegd had ik alleen kaalgeraspte exemplaren, maar mocht je intacte citroenen hebben, voeg dan voor extra smaak ook vooral de rasp van 1 schil toe.
Doe het sap in een pan, samen met de suiker en (als je hebt) de tijm. Breng aan de kook en laat zachtjes 15 minuten sudderen. Giet door een zeef en doe over in een brandschoon, met kokend water omgespoeld flesje. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast, daar blijft hij gerust wekenlang goed. Doe een ferme scheut in een glas, vul aan met bruiswater en ijsklontjes. Een schijfje citroen staat ook gezellig, als je ze nog niet allemaal hebt uitgeperst. Of vries ook eens wat tijm mee met de ijsblokjes.
TIP: Citroensap uit een kant-en-klaar flesje smaakt vies chemisch. Gelukkig is vers citroensap maandenlang houdbaar in de vriezer, in ijsblokjesvorm. Zó ontdooid voor in een dressing.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
NIEUW BAKBOEK
Zoals je hierboven kunt lezen is hij volop in de maak, mijn nieuwe bakboek De Zoete Oven. Pas vanaf 16 september ligt hij overal in de boekwinkel, dus nog heel even geduld. Al kun je wel alvast hier bij mij een persoonlijk gesigneerd exemplaar bestellen.