Eindelijk vond ik een bomenman, een echte. Mijn Franse oprijlaan telt zeventien esdoorns en die waren erg volumineus geworden, met als gevolg wel erg veel donkerte in huis en tuin. Nadat ik er al eerder over schreef, waren er zelfs verschillende lezers zo lief om aan te bieden te komen helpen snoeien. Maar intussen vond ik bij de bakker een visitekaartje van een heuse bomenspecialist. Ah, esdoorns, zei hij toen hij kwam kijken, die zijn delicaat en kun je niet zomaar kortwieken. Zéker niet aan de bovenkant, daar kunnen ze heel slecht tegen. Voorzichtig uitdunnen was zijn devies, voor meer licht en lucht. Toen hij in zijn offerte repte van ‘taille de cohabitation et transparence’ wist ik het zeker: deze man moet ik hebben. Afgelopen zomer was het dan eindelijk zover. Hij slingerde een touw de boom in, wandelde tegen de stam naar boven en installeerde zich in de kruin.
Al snel klonk het zzzing zzzing zzzing van zijn elektrische zaag en vielen de eerste takken naar beneden. Een immense berg werd het, en dat maal zeventien. Zijn compagnon voerde alles aan de hakselaar die gestaag de aanhangwagen vol spoot met bruingroen grut.
Aan het eind van de dag dronken we samen nog een vlierbloesemlimonade (uit eigen tuin, uiteraard) en bewonderden we het eindresultaat. Een tikkie blote bomen, maar wát een licht en lucht!
O ja, wees de bomenman, in boom zeven zit een merelnest. Daar had hij heel voorzichtig omheen gewerkt, en ze hadden de hele dag herrie kennelijk doorstaan. Kijk, daar kwam moeder merel gelukkig alweer aanvliegen met wurmen. Ik zwaaide de mannen uit, merci, merci, en genoot daarna twee dagen lang vanuit de hangmat met een verrekijker van alle activiteiten bij de merelfamilie.
Ongelofelijk hoe de vier al best grote jonkies zich samen wisten op te rollen in een toch niet bepaald groot nest. Op de ochtend van dag drie bleken ze allemaal vertrokken, uitgevlogen, hoop ik. Die avond maakte ik deze ovenschotel van groene rolletjes in een donszacht romig bedje.
RECEPT Courgetterolletjes ham/kaas uit de oven
Nodig voor 2 personen:
1 courgette
150 g ham
200 g roomkaas (Philadelphia)
wat bieslook
1 citroen (alleen rasp)
1 volle tl roze peperbesjes
zout & peper uit de molen
Sausmix:
2 kleine eieren
75 ml melk
75 ml slagroom
1 knoflookteen
25 g versgeraspte parmezaan
Oven voorverwarmen op 180 °C.
Snij de courgette met een kaasschaaf in de lengte in repen, dat hoeft heus niet flinterdun. Schaaf door tot het niet meer gaat en gebruik eventuele restjes fijngehakt in een omelet of soep. Leg de plakken op het aanrecht. Meng de roomkaas met citroenrasp, bieslook, peperbesjes, zout en peper. Smeer dit lekker dik uit over de courgette. Snij de plakken ham in de lengte in 3 à 4 repen, het formaat van de courgetterepen. Leg op de roomkaas. Rol op tot rolletjes en zet ze rechtop naast elkaar in een ingevet ovenschaaltje waar ze precies allemaal inpassen. Klop alle ingrediënten voor de sausmix door elkaar, plus zout en peper. Giet erover. Zet de schaal 30 minuten in de oven tot de saus gestold is à la quiche. Let op: elke oven is anders, dus het kan zijn dat hij wat langer of korter nodig heeft.
TIPS:
• Voorbereiden kan prima, voeg dan wel de sausmix pas toe als hij in de oven gaat. Als de schaal een tijdje staat, kan er wel vocht uit de courgettes lopen. Giet dat dan een beetje af voor je de sausmix erin giet.
• Ik kan het niet vaak genoeg herhalen: elke oven is anders, en ovens zijn van binnen vaak helemaal niet zo heet als ze van buiten beweren te zijn. Lees er hier meer over.
• Roze peperbessen kun je ook uit een vierseizoenenpepermengsel vissen.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
NIEUW BAKBOEK
Nu overal in de winkel, mijn nieuwe bakboek De Zoete Oven. Met 99 foolproof zoete recepten om gelukkig van te worden. Bestel hier bij mij een gesigneerd exemplaar voor jezelf of voor iemand anders om cadeau te geven.