• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

10 oktober 2025

Skordalia

Skordalia is een gerecht uit Griekenland, een ultraromige soort dip van aardappelpuree, vol knoflook en olijfolie. Verslavend lekker, je blijft ervan dippen. Weer eens wat anders bij de borrel dan hummus. En nog heel simpel om te maken ook. Een recept uit de net verschenen Aardappelbijbel.

Als zoon van een pionierende aardappelboer in de Noordoostpolder is het journalist Jacques Hermus (Dagblad van het Noorden) een doorn in het oog als hij wordt versleten voor een stadse meneer. Jazeker, hij woont intussen in de Randstad en zit intussen veel vaker met zijn handen op een toetsenbord dan in de grond, maar aardappelstof zit hem naar eigen zeggen in alle poriën van zijn lichaam. Ik spreek hem niet in een snackbar met friet, maar op een Amsterdams terras met een glas wijn naar aanleiding van zijn zojuist verschenen aardappelkookboek. Toen hij voor het eerst zijn eigen moestuin had, wilde hij nota bene vooral géén aardappels, vertelt hij. Te veel associatie met hard werken. Maar dat is natuurlijk onzin, voegt hij er meteen aan toe, want aardappels zijn juist zo makkelijk, je hoeft er niets aan te doen! Stop een ouwe pieper vol met van die enge uitlopers in de grond en een paar maanden later heb je handenvol nieuwe oogst. (Kijk maar, ik kweek ze zelf op mijn Amsterdamse balkon in een oude boodschappentas!)

Hij vroeg zijn uitgever of hij geen aardappelboek mocht schrijven. Het werd zelfs een Aardappelbijbel, nummer 39 alweer in deze serie kookboeken. Doorgaans hebben de kookbijbels een vast stramien van uitsluitend recepten, maar Hermus wist te regelen dat er ook achtergrondverhalen bij mochten. Want de aardappel kán niet zonder verhaal, zegt hij beslist. Juist omdat de aardappel door iedereen als vanzelfsprekend wordt gezien. Vroeger at hij ze elke dag. Zijn moeder kon geweldige puree en gebakken aardappels maken. ‘Als die goed zijn uitgevoerd, kun je mij wegdragen’, lacht hij. Het gaat allemaal om aandacht. Plus goede aardappels natuurlijk.

De gerechten uit het boek komen uit het receptenboekje uit de jaren vijftig van zijn tante, maar vooral van over de hele wereld, opgedaan tijdens zijn vele reizen. Een van zijn lievelingsrecepten uit het boek is desgevraagd Griekse Skordalia, een ultraromige soort aardappelpuree-dip vol knoflook en olijfolie. Je blijft ervan dippen, volgens hem, en het is weer eens wat anders bij de borrel dan hummus. Inderdaad, verslavend lekker, zo bleek. En simpel. Dat doet die doodgewone dekselse aardappel toch maar mooi!

Foto: Saskia van Osnabrugge

RECEPT Skordalia

Nodig voor 4 personen (1 flinke bak):
6 middelgrote kruimige aardappels (750 g)
100-150 ml extra vergine olijfolie
6 knoflooktenen
2 el rodewijnazijn
zout
optie: wat peterselie
erbij: lekkere crackers of pita

Schil de aardappels, snij in stukken en kook gaar in gezouten water. Giet af en vang 100 ml van het kookvocht op. Doe kookvocht, knoflook, azijn en een ferme snuf zout in een keukenmachine en pureer glad. Doe er 100 ml olijfolie bij. Volgens Jacques Hermus kun je nu ook de aardappels in de keukenmachine erdoor mixen zonder het de gevreesde behangplakeffect omdat er voldoende vocht is, maar dat durfde ik toch niet aan. Ik haalde de aardappels dus door de pureeknijper en roerde er daarna met een pollepel het knoflookmengsel door. Proef en breng op smaak met olijfolie en zout.
Doe in een kommetje, giet er nog wat olijfolie bij en bestrooi voor de gezelligheid eventueel met wat peterselie. Serveer lauwwarm of op kamertemperatuur met crackers of stukjes pita.

TIP:
Als u het wat milder wilt qua knoflook kunt u de gepelde knoflooktenen eerst even 5 minuten koken in wat melk.
Of, tip van een attente lezer: leg de teentjes ongeveer 5 seconden in de magnetron, gewoon los op de plaat, op vol vermogen en erbij blijven tot je ze hoort ‘ploffen’.

Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Aardappelbijbel van Jacques Hermus (uitgeverij Carrera, € 34,99). Dit artikel verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kip-kerrie met bloemkool

Spaanse bonenschotel met kip

Chili sin carne

Vorig bericht: « Courgetterolletjes ham/kaas
Volgend bericht: Vis uit de oven »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • De Zoete Oven De Zoete Oven € 26,99
  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN