• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

21 mei 2007

Culinaire Almanak 2007

Zojuist verscheen de geheel herziene Culinaire almanak, editie 2007, van Will Jansen. Met de beste (en slechtste) producten uit de supermarkt. Een vrolijkstemmend boekje, ondanks de treurige boodschap: ‘In ruim 80 procent van de gevallen is het dus absoluut niet lekker’. Dat geldt vooral voor het nieuwste onderdeel, de proeverij van 160 kant-en-klaar maaltijden waar ik zelf nog aan heb mogen deelnemen en die waarlijk geen sinecure was. Van spinaziestamppot tot foe yong hai, van slavink tot spaghetti bolognese. Het overzicht in het boek vermeldt soms een duimpje (‘redelijk tot goed’) maar vaker een vuilnisbakje (‘u moet het zelf weten, maar ik zou het weggooien’). De vraag is alleenwat je moet doen met al die gerechten waar geen symbooltje bijstaat, ook van die beschrijvingen krijg je beslist geen honger.

Van kaas tot blikjes
Maar er is meer. Net als in de editie van 2006 vinden we culinaire kazen (feta, mozzarella), bouillonblokjes, bouillons en fonds, olijfolie, azijn, mosterd, dressings (met recepten van basisdressings erbij, want niets is immers makkelijker – en lekkerder – dan zelf een dressing in elkaar gooien!), bijzondere groenteconserven (asperges, kappertjes), vis uit blik en tomaten in allerlei vormen (gepeld, in blokjes, gepureerd danwel zongedroogd). Bij nieuw in de winkel verschenen producten staat duidelijk de vermelding ‘Nieuw’ erbij maar ook de ‘gouwe ouwen’ zijn allemaal opnieuw geproefd.

Nieuw: chocola
Naast de kant-en-klaarmaaltijden is er nog meer nieuws. Zoals de noten en zuidvruchten en vooral ook de chocoladeproeverij. Vijftien verschillende soorten chocola (van Valrhona tot Milka via Tony Chocolonely) zijn tot mousse verwerkt, waarna bleek dat de verschillen groot zijn. En verrassend, want de ‘gewone’ Verkade kwam als lekkerste kookchocola uit de bus. Ook nieuw is de cover: een duidelijk frissere en kekkere versie dan die van vorig jaar.

Michelin of Lekker
Verder tussendoor nog wat kleine hoofdstukjes die grotendeels ook in de vorige editie stonden met allerhande tips en wetenswaardigheden. Maar ook een nieuw hoofdstuk over de verschillende restaurantgidsen zoals de overbekende Michelin, maar ook GaultMillau, Special Bite en Iens. Wat zijn de verschillen en hoe serieus moeten we ze nemen? Of proeven we hier toch ook wat persoonlijke kinnesinne van de auteur? Ook interessant, een rondgang langs een aantal bekende Nederlandse chefkoks onder de veelomvattende titel ‘De toekomst van de Nederlandse gastronomie’.

Supermarkten
Na de vorige editie ontstond veel reuring, maar de supermarkten hulden zich veelzeggend in stilzwijgen. Misschien durven ze nu wel? Want uiteindelijk is het doel van het boekje niet het afkraken, maar het ontdekken van de wél lekkere dingen. En die zijn er absoluut!

Will Jansen, Culinaire almanak 2007. De beste (en slechtste) producten in de supermarkt, uitgeverij Het Spectrum, € 12,95

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Indonesisch koken met Lonny

Kinderkookboek (4): het testteam

Vorderingen kookboek Koken met Karin (2)

Vorig bericht: « Eten op aarde
Volgend bericht: Reiskookboek Spanje »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN